Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală, posibil provocată de două virusuri: herpes simplex de tip 1 (HSV-1) și herpes simplex de tip 2 (HSV-2). Deși ambii agenți patogeni pot cauza herpes genital, HSV-2 este asociat cu o incidență mai mare a acestei afecțiuni.
Manifestările specifice pot afecta calitatea vieții unui pacient și sporesc riscul de a contacta alte boli cu transmitere sexuală. Odată ce organismul a fost infectat, acesta poate rămâne un purtător al virusului pe toată durata vieții, cu perioade de activare și inactivare a agentului patogen responsabil pentru apariția herpesului genital.
Înțelegerea modului în care se transmite această boală, a simptomelor și a metodelor de prevenție sau tratament, ajută la reducerea numărului de cazuri noi înregistrate. Acest articol își propune să analizeze informațiile de bază despre cauzele, simptomele, opțiunile de diagnostic, tratarea și prevenirea herpesului genital.
Herpesul genital este cu preponderență cauzat de două tipuri de virus: herpes simplex de tip 1 (HSV-1) și herpes simplex de tip 2 (HSV-2). Cele mai multe cazuri de herpes genital sunt cauzate de HSV-2, virus transmis prin contactul direct cu pielea sau mucoasele unei persoane infectate, de obicei, în timpul actului sexual.
Odată ce o persoană este infectată, virusul rămâne în organism pe tot parcursul vieții. În ciuda faptului că poate rămâne inactiv (latent) pentru perioade lungi de timp, fără a produce simptome, anumite condiții precum stresul sau scăderea imunității îl pot reactiva.
Reinfectarea cu herpesul genital reprezintă, de asemenea, o posibilitate. Un pacient poate contracta ambele tipuri de virus HSV, sau se poate reinfecta cu același tip de virus, dacă are contact sexual cu o persoană infectată în timpul unei perioade de activitate virală.
Simptomele herpesului genital pot fi de multe ori asociate cu alte afecțiuni sau infecții și pot avea de la forme ușoare până la unele severe. De regulă, pacientul infectat se poate confrunta cu:
Pentru că în perioadele de inactivitate, virusul prezent în organism nu cauzează manifestări specifice, există posibilitatea ca specialistul în ginecologie sau urologie să amâne stabilirea diagnosticului de herpes genital. Perioadele de acutizare și remisie ale herpesului genital pot varia mult de la o persoană la alta. În unele cazuri, simptomele pot fi atât de ușoare încât sunt complet ignorate. În alte cazuri, simptomele pot fi atât de severe încât pot limita activitățile zilnice ale persoanei afectate.
În timpul perioadelor de acutizare, simptomele herpesului genital pot dura până la două săptămâni, după care trec într-o fază de remisie, de-a lungul căreia virusul rămâne prezent în organism, dar nu produce simptome. În ceea ce privește diferența dintre simptomele la bărbați și femei, în timp ce majoritatea maniferstărilor sunt similare, există câteva diferențe notabile. Femeile pot întâmpina simptome mai severe, inclusiv:
Complicațiile herpesului genital pot include:
În cazul în care pacientul prezintă simptome vizibile, cum ar fi veziculele dureroase, medicul poate realiza o examinare fizică directă. Totuși, herpesul genital poate fi adesea asimptomatic, sau se poate manifesta prin simptome atât de ușoare, încât să nu fie recunoscute. În aceste cazuri, este necesară efectuarea unei evaluări mai detaliate:
Cu toate acestea, diagnosticarea herpesului genital poate fi dificilă. Simptomele pot fi adesea confundate cu alte afecțiuni, cum ar fi:
Din acest motiv, este esențială consultarea unui medic specialist pentru a se asigura stabilirea unui diagnostic pus corect. Programează-te acum pentru o consultație de specialitate la Spitalul Memorial Băneasa și beneficiază de cele mai bune servicii medicale, puse la dispoziție de echipa noastră multidisciplinară. În cazul în care se confirmă suspiciunea de herpes genital, specialiștii pot oferi sfaturi și tratament adecvat, în conformitate cu simptomele pacientului și istoricul său medical.
Herpesul genital, deși nu are un tratament curativ, poate fi gestionat eficient cu ajutorul terapiei antivirale. Aceste medicamente nu elimină virusul din organism, dar pot reduce severitatea și frecvența episoadelor.
O astfel de terapie poate fi aplicată fie în mod episodic, adică administrată doar în timpul episoadelor active, fie în mod supresiv, adică luată zilnic pentru a preveni apariția simptomelor. Antiviralele pot fi administrate sub formă de comprimate sau unguente.
Pentru pacienții care se confruntă cu un risc crescut de infectare, controalele ginecologice sau urologice regulate sunt recomandate. Acestea pot ajuta la identificarea timpurie a simptomelor, factor-cheie în administrarea tratamentului corespunzător.
Pe lângă tratamentul medicamentos, există și alte metode care pot ajuta la ameliorarea simptomelor:
Un aspect important în tratamentul herpesului genital este comunicarea cu partenerul sexual. Persoanele cu herpes genital ar trebui să discute deschis despre situația lor și să folosească protecție în timpul actului sexual, pentru a preveni transmiterea virusului.
De asemenea, este cât se poate de importantă evitarea contactului cu leziunile localizate la nivel cutanat. Herpesul genital se transmite prin contactul direct cu o leziune activă. Așadar, evitarea contactului cu acestea poate reduce considerabil riscul de infectare. Dacă utilizezi loțiuni cu aplicare topică, recomandate de medicul specialist pentru ameliorarea simptomelor, asigură-te că utilizezi mănuși de unică folosință și te speli bine pe mâini.
O altă măsură preventivă împotriva herpesului genital este vaccinarea, recomandată de OMS persoanelor care nu au fost încă infectate cu virusul. Cu toate acestea, eficacitatea acestora poate varia, așadar, este recomandat să discuți cu medicul specialist înainte de a lua o decizie.
Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască expertiza medicului specialist. Dacă observi simptome posibil asociate infectării cu unul dintre virusurile care cauzează apariția herpesului genital, programează-te pentru o consultație la urologie sau ginecologie, în cadrul Spitalului Memorial Băneasa!
BIBLIOGRAFIE:
https://www.nhs.uk/conditions/genital-herpes/
https://www.cdc.gov/std/herpes/stdfact-herpes.htm
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/genital-herpes/symptoms-causes/syc-20356161
https://www.healthline.com/health/std/genital-herpes
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/herpes-hsv1-and-hsv2/genital-herpes
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp