În ciuda campaniilor de prevenţie a cancerului de col uterin, desfășurate constant, a metodelor de diagnostic precoce și existenţei vaccinului anti-HPV, principalul factor de risc incriminat în apariţia acestui tip de neoplasm, cancerul de col uterin continuă să afecteze femei de vârstă tânără, cu un viitor reproductiv înainte.
Deși există peste 100 de tulpini de HPV, doar câteva dintre ele reprezintă un risc semnificativ (16, 18, 31, 33, 45, 52, 58), 70% din cancerele de col uterin fiind cauzate de tulpinile 16 și 18.
Pentru că boala nu dă semne, iar atunci când debutează, cu sângerare sau dureri, este diagnosticată în stadiu avansat, când tumorile depășesc 2 cm, pacienta dar și chirurgul, se aliază într-o luptă asiduă și se află în faţa unor decizii esenţiale, salvatoare de viaţă dar și determinante pentru viitorul pacientei, care își poate dori să aducă pe lume copii.
Prin prisma experienţei remarcabile de peste 14 ani în chirurgia minim invazivă radicală a cancerului de col uterin, Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, se implică alături de echipa sa în această luptă pentru viaţa femeilor, oferind șansă și viitor pacientelor pentru care, a deveni mame după un diagnostic oncologic, este un deziderat.
Prof. Dr. Elvira Brătilă: Pentru tumorile sub 2 cm, stadiile IA, IB1 tratamentul se poate realiza minim invaziv, iar experienţa de peste 14 ani în chirurgia minim invazivă a cancerului de col mi-a permis să ofer o șansă în plus pacientelor prin acest tip de chirurgie. Tratamentul chirurgical al cancerului de col uterin trebuie să fie întotdeauna o decizie atent “cântărită” și evaluată nuanţat, în funcţie de dimensiunea tumorii, care ghidează asupra stadializării bolii și abordării sale terapeutice. În tratamentul cancerului de col urmărim protocolul medical cu viză oncologică, obiectivul principal fiind obiectivul curativ-radical, respectiv îndepărtarea leziunilor neoplazice și controlul loco-regional, pentru a preîntâmpina recidiva.
Prof. Dr. Elvira Brătilă realizează încă din 2006 chirurgia conservatoare a cancerului de col uterin, la nivelul acelui an efectuând intervenţia pe cale vaginală cu limfadenectomie laparoscopică. Din 2014, medicul realizează intervenţia total laparoscopic, iar din 2017, odată cu introducerea chirurgiei robotice, dă startul acestei noi tehnici, cu beneficii de necontestat pentru chirurg și paciente, fiind primul chirurg care a realizat limfadenectomia pelvică, urmată de trachelectomie (excizia colului cu ţesutul înconjurător), pe cale total minim invazivă.
Prof. Dr. Elvira Brătilă: Pentru că diagnosticul de cancer de col uterin apare la femei din ce în ce mai tinere, cu un viitor reproductiv înainte, pentru a putea conserva uterul în vederea implantării și susţinerii unei sarcini, decizia chirurgicală trebuie să fie una de mare echilibru între obiectivul radical, care să minimizeze riscul de recidivă și obiectivul conservator, care crează premisele obţinerii unei sarcini, dacă acest lucru este un obiectiv al pacientei.
Prof. Dr. Elvira Brătilă: Această tehnică presupune eliminarea colului uterin și a părţii superioare a vaginului, dar nu și eliminarea corpului uterului. Intervenţia se face fie prin vagin, fie prin abdomen și este realizată minim invaziv, în doi timpi operatori:
Intervenţia chirurgicală conservatoare de trachelectomie radicală cu limfadenectomie pelvică realizată prin chirurgie laparoscopică sau robotică oferă chirurgului și pacientei o cale precisă și personalizată, cu recuperare extrem de rapidă și posibilitate de externare la două zile după intervenţia chirurgicală.
Trecând prin întregul spectru de tehnici chirurgicale, de la chirurgia vaginală clasică la chirurgia minim invazivă-laparoscopică, ȋn 2017 Prof. Dr. Elvira Brătilă deschide orizontul chirurgiei robotice, fiind primul chirurg ginecolog din România care accesează tehnica robotică în ginecologie, prin intermediul platformei de chirurgie robotica da Vinci Xi.
Prof. Dr. Elvira Brătilă: Chirurgia robotică este cea mai modernă și mai eficientă tehnică în chirurgia cancerului de col uterin, ce aduce beneficii actului chirurgical în termeni de echilibru între obiectivul radical cu viză oncologică și conservatorismul metodei, permiţând cea mai sigură și mai precisă disecţie a ţesuturilor, cu posibilitatea prezervării nervilor pelvici și rapida recuperare a pacientelor după intervenţia chirurgicală.
Prof. Dr. Elvira Brătilă: Tehnica ganglionului santinelă oferă predictibilitate gestului chirurgical, fiind o soluţie de echilibru între obiectivul chirurgical conservator, de prezervare a fertilităţii și obiectivul radical, îndepărtarea tumorilor extensive, în limitele impuse de indicaţia cu viză oncologică. Chirurgia conservatoare a cancerului de col uterin realizată robotic, facilitată de tehnica ganglionului santinelă, care poate fi identificat prin cea mai avansată tehnologie a momentului, permite un act chirurgical de cea mai înaltă precizie. Această examinare a ganglionului spre care drenează organul ţintă stabilește dacă tumora s-a extins sau nu. Este o tehnică de cea mai nouă generaţie, cu beneficii de necontestat pentru chirurg și pentru paciente.
Prof. Dr. Elvira Brătilă: Histerectomia radicală se poate realiza clasic, laparoscopic sau robotic. Pentru tumorile cu dimensiuni sub 2 cm indicaţiile constau în abordarea minim invazivă a acestora, cum o demonstrează și ultimele studii ale Societăţii Europene de Oncologie Ginecologică, în care se arată că rata mortalităţii și recidivei la tumorile sub 2 cm sunt aceleași prin chirurgie clasică sau minim invazivă. Dacă ne referim la tehnica minim invazivă, aceasta oferă chirurgului beneficiul de a realiza o limfodisecţie minuţioasă, cu excizia ganglionilor pelvici. Se pot exciza parametrele, ţesuturile din jurul uterului, astfel încât să prezervi nervii pelvici, care asigură funcţia normală a intestinului gros, vezicii și menţinerea funcţiei sexuale.
Abordul minim invaziv își arată superioritatea ca tehnică utilizată, dar mai ales prin prisma beneficiului substanţial al recuperării mai rapide a pacientelor post-intervenţie. Abordul minim invaziv-laparoscopic sau robotic-înseamnă durere postoperatorie scăzută, minimizarea riscurilor de hemoragie post-intervenţie chirurgicală, lipsa traumei produse asupra peretelui abdominal, rată scăzută de complicaţii, timp de spitalizare redus și reintegrare rapidă în activitatea socială.
Prof. Dr. Elvira Brătilă: În cadrul demersului terapeutic cu viză oncologică, chirurgul va urmări echilibrat obiectivul radical-excizia loco-regională a leziunilor, dar și conservarea capacităţii de procreere a femeii. Fiind vorba de femei tinere, care au în faţă un viitor reproductiv, conservatorismul metodei este un obiectiv esenţial al chirurgului, în special atunci când pentru pacientă obţinerea unei sarcini în viitor este un deziderat.
Există 3 condiţii esenţiale pe care le urmărim, pentru a lua în considerarea obiectivul conservator, de prezervare a uterului femeilor care planifică un viitor reproductiv. Aceste condiţii presupun:
Pentru a nu ajunge în stadii avansate la medic, informarea constantă, dublată de conștientizarea riscurilor și metodelor de prevenţie, rămâne un deziderat.
Există însă și orizonturi pozitive în această luptă, prin prisma progreselor știintifice și tehnologice pe care medicina de înaltă precizie ni le pune la dispoziţie astăzi, prin noi abordări terapeutice și prin soluţii moderne de tratament chirurgical.
Eficienţa acestor soluţii este dovedită deja, luptăm astăzi în oncologie cu un armamentarium mai avansat ca oricând.
Condiţia primordială rămâne descoperirea leziunilor neoplazice în stadii incipiente, prin screening și metode de diagnostic de tipul colposcopiei sau biopsiei, care pot surprinde leziuni care să ridice suspiciunea de cancer.
Dacă este evidenţiat în stadiu preclinic sau când tumorile sunt mici, sub 2 cm, cancerul de col se poate trata și vindeca.
Un rol cheie în acest proces terapeutic complex, o condiţie sine-qua-non în câștigarea acestei lupte pentru viaţa femeilor, îi revine echipei medicale care va pune în practică acest progres știinţific și tehnologic, oferind întreaga expertiză și tot suportul pacientelor, într-o alianţă pentru viaţă și viitor.
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp