Biopsia, tipuri, indicatii, diagnostice, pregatire, riscuri

Oncologie medicală | August 28, 2024 | 0 min de citit
Biopsia, tipuri, indicatii, diagnostice, pregatire, riscuri

Ce este biopsia?

Biopsia este o procedură medicală cu ajutorul căreia se poate stabili diagnosticul de certitudine al unei game variate de afecțiuni. Tehnica medicală presupune prelevarea unui fragment de țesut sau a unei mostre de celule de la nivelul organismului și analizarea acestora la microscop.

În laboratorul de anatomie patologică pot fi utilizate tehnici speciale de diagnostic precum tehnicile de biologie moleculară, imunohistochimie sau microscopie electronică, astfel încât rezultatul anatomopatologic să fie complet și să ofere medicului toate informațiile necesare pentru a putea decide cea mai bună variantă de tratament pentru pacientul în cauză.  

Biopsia este recomandată în toate situațiile în care se ridică suspiciunea unui diagnostic oncologic, tuturor pacienților care prezintă investigații imagistice de tipul computer tomografiei sau rezonanței magnetice nucleare neconcludente sau în cazul pacienților la care diagnosticul de boală este incert iar stabilirea acestuia se poate realiza doar prin efectuarea unei biopsii.

Care sunt indicațiile biopsiei

La momentul actual, în practica medicală, biopsia reprezintă una din cele mai importante modalități prin care se poate stabili diagnosticul de certitudine a unei game largi și variate de afecțiuni medicale; din aceste considerente, procedura este extrem de importantă și se realizează la indicația medicului curant, dacă acesta consideră necesară examinarea microscopică a unui fragment tisular din organism.

Ce afecțiuni se pot diagnostica prin intermediul acesteia?

Cu ajutorul biopsiei pot fi descoperite:

  • Patologii oncologice: în principal, biopsia se efectuează tuturor pacienților cu suspiciune de cancer; biopsia reprezintă singura modalitate de stabilire certă a unui diagnostic oncologic și se recomandă tuturor pacienților suspecți de malignitate, indiferent de sediul sau localizarea procesului malign; prin biopsie se poate stabili diagnosticul de cancer digestiv (colo-rectal, gastric, pancreatic, hepatic), ginecologic (ovarian, col uterin, vaginal, mamar), prostatic, pulmonar, cutanat, osos, medular, etc.; în cazul în care biopsia confirmă diagnosticul malign, informațiile imunohistochimice sunt extrem de utile deoarece, în funcție de acestea, medicul poate decide cea mai bună variantă de tratament;
  • Patologii pulmonare: prin intermediul biopsiei se poate stabili natura unei leziuni pulmonare incerte;
  • Patologii gastrice: biopsia la nivel gastric poate evidenția procese inflamatorii locale sau infecția cu Helicobacter pylori;
  • Patologii ginecologice: biopsia poate elucida caracterul formațiunilor tumorale ginecologice;
  • Patologii mamare: doar prin biopsie leziunile mamare evidențiate la ecografia mamară sau la mamografie, cu substrat incert, pot fi încadrate în patologii benigne sau maligne;
  • Afecțiuni cutanate: biopsia reprezintă una din cele mai importante modalități de diagnostic a unor afecțiuni cutanate non-oncologice precum psoriazisul sau lupusul eritematos cutanat.

Care sunt tipurile de biopsie?

Există mai multe criterii de clasificare a biopsiilor; în funcție de organul evaluat, biopsiile pot fi:

Biopsie renala

  • Se recoltează un fragment de țesut de la nivel renal;

Biopsie piele (cutanata)

  • Fragmentul tisular este prelevat de la nivelul zonelor suspecte din piele;

Biopsie mamara

  • Microscopic se analizează celulele prelevate de la nivelul sânului;

Biopsie hepatica

  • Medicul va preleva o mostră de țesut de la nivelul ficatului;

Biopsie osoasa

  • Fragmentul biopsiat provine de la nivelul osului;

Biopsie intestinala

  • Se recoltează un fragment tisular intestinal;

Biopsie prostata

  • Celulele analizate microscopic provin de la nivelul prostatei;

Biopsie testiculara

  • Presupune recoltarea unor mostre de țesut de la nivelul testiculelor;

Biopsie endometriala

  • Sunt prelevate celule de la nivelul țesutului endometrial;

Biopsie medulara

  • Celulele analizate provin din măduva osoasă;

Biopsie musculara

  • Fragmentul tisular este recoltat de la nivelul mușchilor;

Biopsie ganglioni

  • Mostra de țesut se recoltează de la nivelul ganglionilor.

În funcție de tehnica efectuată pentru realizarea procedurii, biopsiile pot fi:

  • Excizionale: procedura constă în îndepărtarea unei zone mai mari de țesut;
  • Incizionale: procedura este realizată prin prelevarea unei zone mici de țesut;
  • Aspirative: biopsia aspirativă cu ac fin se efectuează prin aspirarea unei mostre de țesut;
  • Endoscopice: biopsiile sunt prelevate cu ajutorul endoscopului, colonoscopului, bronhoscopului sau ureteroscopului;
  • Biopsii ghidate imagistic: presupune prelevarea materialului bioptic prin utilizarea unui ac ghidat imagistic cu ajutorul ecografiei, computer tomografiei sau rezonanței magnetice nucleare.

Cum se efectuează o biopsie?

Medicul va informa pacientul cu privire la fiecare etapă parcursă atât înainte cât și după efectuarea biopsiei. Pentru marea majoritate a pacienților procedura de biopsie este un eveniment stresant deoarece asociază procedura cu existența unei patologii maligne; este nevoie de atenție sporită din partea cadrelor medicale și de o îngrijire specială astfel încât pacientul să se simtă în siguranță.

Procedura de biopsie cuprinde mai multe etape:

  • Prima etapă constă în pregătirea pacientului: anestezie locală și așezarea corespunzătoare;
  • A doua etapă este reprezentată de biopsia propriu-zisă: în funcție de zona analizată și de tehnica efectuată, procesul de recoltare al fragmentului tisular poate dura între câteva minute sau câteva zeci de minute; ulterior pacientul va rămâne sub supraveghere medicală între 12-24 ore;
  • A treia etapă constă în pregătirea corespunzătoare a probelor: după recoltare, probele trebuie menținute în condiții de maximă siguranță, în soluții stabile (apă și formaldehidă), în recipiente special concepute, cu datele de identificare ale pacientului; ulterior fragmentele tisulare sunt tratate cu coloranți speciali;
  • Ultima etapă este reprezentată de analizarea la microscop a probelor prelevate: medicul examinează cu atenție dimensiunea, forma, numărul, aranjamentul și dispunerea atât a celulelor cât și a nucleului celular; pe baza acestor caracteristici, medicul poate stabili caracterul malign sau benign al celulelor recoltate. 

Pregătirea pentru biopsie

Procesul de pregătire pentru efectuarea biopsiei presupune o discuție complexă între medic și pacient, în baza căreia medicul va informa pacientul cu privire la necesitatea și importanța biopsiei, etapele procedurii, timpul necesar până la primirea rezultatelor precum și orice alte informații suplimentare care au scopul de a liniști pacientul, de a-i oferi siguranță, suport și încredere. Este necesar ca pacientul să informeze medicul cu privire la administrarea cronică de medicamente deoarece, în unele situații, este necesară întreruperea terapiei cronice cu câteva zile anterior procedurii.

În situațiile în care biopsia necesită anestezie generală, medicul poate recomanda limitarea consumului de alimente lichide și solide cu o seară anterior investigației. Dacă biopsia implică anestezie generală, pacientul va rămâne sub supraveghere medicală minim 24 ore.

Beneficiile biopsiei

Cu ajutorul biopsiei se poate stabili diagnosticul de certitudine a unei game variate de afecțiuni, în special a celor de natură oncologică. De cele mai mule ori, doar prin biopsie se poate stabili cu exactitate existența unui proces malign precum și tipul histopatologic al acestuia. Datele de specialitate arată faptul că 8 din 10 cazuri de cancer sunt stabilite prin biopsie.

Un alt beneficiu al biopsiei este capacitatea investigației de a oferi informații despre stadializarea bolii. Stadiul afecțiunilor oncologice trebuie stabilit corect deoarece în funcție de acesta se alege cea mai bună variantă de tratament. De asemenea, prognosticul bolii se stabilește în funcție de stadiul bolii.

Există situații în care biopsia este recomandată ca mijloc de monitorizare a eficacității tratamentului administrat; cu alte cuvinte, prin repetarea biopsiei, medicul poate aprecia gradul de răspuns al celulelor canceroase la terapie.

Riscurile asociate biopsiei

Înainte de efectuarea biopsiei, mediul are obligativitatea de a informa pacientul cu privire la posibilele riscuri și complicații asociate procedurii. Acestea depind de regiunea din organism de la nivelul căreia se prelevă biopsia precum și de tehnica efectuată. Cele mai frecvente complicații asociate cu biopsia sunt:

  • Sângerarea;
  • Apariția echimozelor;
  • Infecțiile;
  • Reacții alergice la anestezic;
  • Cicatrici inestetice;
  • Febră;
  • Durere sau eritem la nivelul zonei biopsiate.

Imortant de reținut:

► Biopsia reprezintă o procedură medicală prin care se recoltează o mostră de celule de la nivelul organismului cu scopul stabilirii diagnosticului sigur de boală.

► Este utilizată, în special, în situațiile în care se suspectează existența unei patologii oncologice sau în situațiile în care explorările efectuate până la acel moment sunt neconcludente.

► Fragmentul prelevat prin biopsie va fi examinat cu mare atenție la microscop, în laboratorul de anatomie-patologică.

► Pe baza caracteristicilor celulare, medicul poate stabilit dacă mostra de țesut recoltată provine dintr-o leziune malignă sau benignă.

► Biopsia este extrem de importantă deoarece reprezintă singura modalitate de diagnostic corect, rapid și precis al afecțiunilor oncologice.

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/biopsy/art-20043922

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/15458-biopsy-overview

https://www.webmd.com/cancer/what-is-a-biopsy

 

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital