Ablația prin radiofrecvență a fibromului uterin

Ginecologie | January 29, 2024 | 0 min de citit
Ablația prin radiofrecvență a fibromului uterin

Fibromul uterin

Fibromul uterin reprezintă una din cele mai frecvente patologii benigne, care poate afecta orice femeie, indiferent de vârstă. Simptomatologia amplă a acestei afecțiuni precum sângerările abundente soldate cu anemie, durerea în timpul contactului sexual, durerile pelvine, infertilitatea sau avorturile repetate, influențează semnificativ viața de zi cu zi a pacientelor.

Având în vedere incidența crescută a acestei patologii în rândul femeilor, tendința medicinei este de a aborda afecțiunea într-un mod cât mai puțin invaziv. Spitalul Memorial Băneasa pune la dispoziția pacientelor cu fibrom uterin o  abordare eficientă și non-invazivă a afecțiunii, prin intermediul ablației cu radiofrecvență.

Ablația prin radiofrecvență

Ablația fibromului uterin prin radiofrecvență este cea mai nouă și mai modernă procedură medicală prin care, cu ajutorul undelor radio, pot fi îndepărtate eficient fibroamele uterine de dimensiuni variabile, de la 2cm până la 7cm. Fiind o intervenție non-invazivă de tratament, beneficiile acesteia sunt multiple, motiv pentru care ablația cu radiofrecvență reprezintă cea mai fezabilă modalitate de tratament a fibromului comparativ cu celelalte proceduri chirurgicale.  

Procedura

Procedura se realizează sub ghidaj imagistic, pentru o precizie sporită și constă în utilizarea undelor radio care au capacitatea de a emite energie termică care distruge fibromul uterin. Căldura emisă va afecta vasele de sânge care alimentează formațiunea tumorală, ceea ce va determina întreruperea alimentării cu sânge a fibromului uterin și diminuarea progresivă a dimensiunilor acestuia.

Ablația cu radiofrecvență se realizează sub anestezie iar riscurile asociate procedurii sunt minime. Studiile de specialitate arată faptul că procedura prezintă o rată crescută de succes și o eficacitate sporită. Deoarece căldura emisă de undele cu radiofrecvență acționează doar asupra fibromului uterin, țesutul sănătos uterin nefiind afectat, procedura poate fi efectuată cu succes la toate femeile, inclusiv la cere care își doresc obținerea unei sarcini în viitor.

Durata

Durata medie de realizare a procedurii este de aproximativ 50 minute, iar externarea se poate face în aceeași zi, fără a exista necesitatea internării în spital pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, studiile arată faptul că pacientele își pot relua activitățile cotidiene la 5 zile după procedură.

Ablația cu radiofrecvență prezintă multiple avantaje:

  • Este o procedură non-invazivă;
  • Nu există durere după procedura de ablație prin radio-frecvență;
  • Timpul de recuperare este mult mai scurt comparativ cu intervențiile chirurgicale clasice;
  • Procedura nu modifică calitatea endometrului;
  • Procedura nu modifică rezerva ovariană;
  • Simptomele asociate fibroamelor uterine sunt reduse semnificativ;
  • Riscurile asociate procedurii sunt minime;

Studiile medicale de specialitate au demonstrat faptul că marea majoritate a femeilor care au  obținut o sarcină după procedura de ablație a fibromului uterin prin radiofrecvență au prezentat nașteri la termen, au avut evoluție bună a sarcinii și nu s-au confruntat cu complicațiilor materne sau fetale. Aceste observații susțin faptul că abordarea fibromului uterin prin ablația cu radiofrecvență este indicată, în special, femeilor care își doresc obținerea unei sarcini în viitor.

Recomandari

Cine poate beneficia de ablația fibromului uterin prin radiofrecvență:

  • Toate pacientele care prezintă fibrom uterin cu dimensiunea cuprinsă între 2-7cm; nu pot fi tratate prin ablație cu radiofrecvență fibroame uterine cu dimensiuni mai mari de 10cm;
  • Pacientele care prezintă multiple fibroame de dimensiuni mici, dezvoltate intracavitar, care interferă cu perioada fertilă;
  • Pacientele care prezintă simptome intense precum sângerări abundente sau dureri pelvine;
  • Toate femeile care își doresc prezervarea uterului în vederea obținerii unei viitoare sarcini.

Deoarece lumea medicală este într-o continuă evoluție, studiile de specialitate nu s-au oprit la a demonstra eficacitatea pe termen scurt a ablației cu radiofrecvență a fibromului uterin ci au continuat monitorizarea pacientelor până la 36 luni după procedură. Rezultatele sunt spectaculoase și arată faptul că 9 din 10 paciente care au beneficiat de această modalitate non-invazivă de tratament și-au recăpătat starea generală de sănătate cu ajutorul unei singure intervenții, dimensiunea fibromului uterin a fost redusă semnificativ iar simptomele asociate patologiei s-au remis.  

În concluzie, ablația cu radiofrecvență a fibromului uterin are capacitatea de a reduce considerabil volumul formațiunii tumorale benigne și de a îmbunătății semnificativ calitatea vieții pacientelor; beneficiile procedurii sunt durabile iar necesitatea reintervențiilor chirurgicale este minimă.

Bibliografie:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S155346502100755X

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0301211522006182

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7387230/

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital