Cancerul laringian este o afecțiune ce cauzează efecte serioase asupra calității vieții pacientului. Cauzele acestei boli sunt variate, iar tratamentul recomandat de medic și prognosticul sunt raportate la evaluările pe care acesta le realizează. În acest articol îți oferim informațiile de bază despre acest tip de cancer.
Cauzele cancerului laringian sunt multiple și complexe, iar înțelegerea acestora poate ajuta la prevenirea și tratarea bolii.
fumatul - este considerat cel mai important factor de risc în dezvoltarea cancerului laringian; fumătorii se confruntă cu o probabilitate semnificativ mai mare de a dezvolta acest tip de cancer, comparativ cu nefumătorii; fumatul distruge celulele din laringe și facilitează mutații ale acestora, determinante pentru apariția cancerului laringian
consumul excesiv de alcool - acest obicei poate cauza deteriorarea celulelor de la nivelul laringelui, facilitând astfel apariția mutațiilor care pot cauza cancer; persoanele care obișnuiesc să consume mai mult de patru pahare de alcool pe zi prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer laringian, sau alte boli oncologice - ex: cancerul hepatic.
expunerea la anumite substanțe chimice sau praf - persoanele care nu poartă măști speciale de protecție, expunându-se pentru perioade îndelungate la praf, nichel, arsenic, amoniac sau formaldehidă, sunt expuse riscului de a dezvolta această afecțiune gravă a laringelui.
dieta nesănătoasă - un regim alimentar bogat în alimente procesate și sărac în fructe și legume poate crește riscul de a dezvolta această boală; de altfel, anumiți nutrienți au capacitatea de a proteja organismul împotriva dezvoltării celulelor canceroase, în timp ce alimentele procesate pot conține substanțe chimice care contribuie la apariția lor.
Simptome frecvente ale cancerului laringian
Specifică și altor tipuri de cancer (ex: cancerul de prostată), apariția acestei afecțiuni este provocată de multiplicarea celulară anormală și incontrolabilă. Printre cele mai des întâlnite manifestări ale cancerului laringian se numără:
Diagnosticarea cancerului laringian începe, de obicei, cu examinările clinice. În această etapă inițială, medicul efectuează un control fizic al gâtului pentru a detecta orice formă de umflătură sau posibila prezență a nodulilor.
De asemenea, medicul specialist poate fi utiliza laringoscop pentru a vizualiza interiorul gâtului. Aceste examinări pot oferi indicii valoroase, dar nu pot confirma diagnosticul de cancer laringian.
În urma examinării clinice, pot fi recomandate testele de laborator. Analiza sângelui și testele pentru detectarea markerilor tumorali pot oferi informații suplimentare care să susțină diagnosticul. Cu toate acestea, cel mai concludent test este biopsia. Aceasta implică prelevarea unui eșantion de celule din laringe și examinarea acestuia la microscop pentru a verifica dacă celulele sunt maligne.
Biopsia este adesea urmată de investigații imagistice, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) și tomografia computerizată (CT). Aceste metode oferă o imagine detaliată asupra laringelui și țesuturilor înconjurătoare, permițând medicului să determine mărimea și localizarea tumorii. Mai mult, IRM și CT pot îi pot oferi acestuia informații cu privire evoluția bolii către alte părți ale corpului.
Diagnosticarea timpurie este crucială, deoarece rata de supraviețuire la cinci ani pentru cancerul laringian este de aproximativ 60% când este diagnosticat în stadiile inițiale, comparativ cu doar 34% când este diagnosticat în stadiile avansate.
Abordarea acestei afecțiuni oncologice poate varia de la un caz la altul, în funcție de severitatea bolii, localizarea tumorii, vârsta pacientului și starea generală de sănătate a acestuia. Cele mai comune forme de tratament sunt:
După finalizarea tratamentului, pacienții pot avea nevoie de îngrijire pentru îmbunătățirea calității stilului de viață. În timp, pot învăța să vorbească din nou sau să utilizeze dispozitive care îi ajută în acest sens, pot adopta o dietă care să le ușureze înghițirea și pot beneficia de consiliere psihologică, pentru a face față stresului și anxietății.
Este esențial ca pacienții diagnosticați cu această formă de cancer să discute cu echipa lor medicală despre toate opțiunile de tratament și să înțeleagă ce implică fiecare dintre acestea. Este recomandată comunicarea deschisă cu specialiștii, pentru a putea adresa orice întrebare sau îngrijorare pe care o au.
Reducerea riscului de a dezvolta cancer laringian implică adoptarea unui stil de viață sănătos și efectuarea de controale medicale regulate. În primul rând, este esențială renunțarea la fumat, deoarece acesta reprezintă unul dintre principalii factori de risc. Fumul de tutun conține numeroase substanțe chimice cancerigene care pot creste și riscul de cancer bronho-pulmonar.
De asemenea, consumul excesiv de alcool poate contribui la apariția cancerului laringian. Alcoolul poate irita și deteriora celulele laringiene, crescând astfel susceptibilitatea la această boală. Limitarea consumului de alcool poate reduce semnificativ riscul dezvoltării acestei patologii.
Adoptarea unei diete sănătoase este, de asemenea, esențială. Alimentele bogate în vitamine, minerale și antioxidanți pot ajuta la protejarea celulelor de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și pot încetini sau preveni dezvoltarea cancerului.
Evitarea expunerii la substanțe chimice nocive, cum ar fi amiantul, praful de lemn sau substanțele chimice industriale, este la fel de importantă. Aceste substanțe pot irita și deteriora celulele laringiene, contribuind la creșterea riscului de apariție și dezvoltare a acestui tip de cancer.
Efectuarea de controale medicale regulate poate contribui la depistarea timpurie a cancerului laringian. Dacă este detectat în stadiile incipiente, acesta este mai ușor de tratat, contribuind astfel la creșterea calității vieții pacientului.
Programează-te pentru o consultație de specialitate în cadrul Spitalului Memorial Băneasa, dacă te confrunți cu una sau mai multe dintre manifestările posibil asociate cancerului laringian. Evaluarea cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație, realizata de specialiști cu experiență în acest domeniu medical, este importantă pentru stabilirea unui diagnostic și aplicarea unui tratament adecvat.
BIBLIOGRAFIE:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16611-laryngeal-cancer
https://www.nhs.uk/conditions/laryngeal-cancer/
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/laryngeal-cancer
https://www.healthline.com/health/laryngeal-cancer
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp