menu
Logo
Search img
Corporate

Cancerul osos: simptome, diagnostic si tratament

Cancerul osos: simptome, diagnostic si tratament

Cancerul osos reprezintă o afecţiune caracterizată prin apariţia unei formaţiuni tumorale la nivelul oaselor. Formaţiunile tumorale maligne de la nivelul structurii osoase sunt formate din celule care se multiplică haotic, necontrolat și care invadează într-un mod agresiv structurile învecinate.

Din totalul formelor de cancere existente, cancerele osoase sunt destul de rar întâlnite, însă prezenţa acestora modifică semnificativ calitatea vieţii pacienţilor afectaţi de boală. Din punct de vedere medical, există două tipuri de formaţiuni tumorale apărute la nivelul oaselor: formaţiuni tumorale primare și formaţiuni tumorale secundare. Tumorile osoase primare se referă la cancerele care au sediul iniţial al tumorii la nivelul osul, în timp ce tumorile osoase seundare, cunoscute în termeni medicali sub denumirea de metastaze, înglobează tumori localizate la nivelul osoului care apar în urma procesului de diseminarie din alte regiuni ale corpului.

 

Tipuri de cancer osos

 1. Osteosarcomul - tumoare osoasa primară care are capacitatea de a depune ţesut osos tumoral. Este localizată cel mai frecvent la nivelul genunchiului sau a umărului. Aceasta este a doua cea mai frecventă formă de tumoare osoasă primară și este întâlnită cel mai des în cazul adolescenţilor.
 2. Condrosarcomul - tumoră malignă a osului care are capacitatea să depună cartilaj tumoral. Cel mai frecvent este întânită în regiunea centurilor membrelor, bazin, umăr, la pacienţii între 40-70 de ani. Aceasta reprezintă aproximativ 20% dintre toate cancerele osoase.
 3. Sarcomul Ewing - Este o tumoră malignă a osului care nu depune os sau cartilaj tumoral dar care circumscrie zone hemoragice sau de necroză, fiind încadrat în grupul sarcoamelor cu celule gigante mici. Cel mai frecvent este întâlnit la nivelul oaselor lungi ale mebrului inferior. De obicei, apare la pacienţii cu vârste cuprinse între 5 și 20 ani. Are o capacitate crescută de metastazare, predominant pulmonară.

 

Factori de risc în cazul cancerelor osoase

Există o serie de factori de risc care contribuie la apariţia cancerului osos:

 • mutaţii genetice ereditare/ moștenite: ne naștem cu un bagaj genetic ce nu poate fi modificat sau influenţat; dacă în familie au existat cazuri de cancer osos, există riscul de reapariţie a acestei afecţiuni.
 • expunerea la radiaţii: ca această expunere să producă cancer osos, trebuie să fie cu radiaţii ionizante, în doze mari.
 • anumite minerale radioactive care se pot depozita în oase și pot influenţa creșterea și dezvoltarea ulterioară a celulelor osoase.

 

Care sunt principalele simptome ale cancerului osos?

Simptomele cancerelor osoase pot fi clasificate în două categorii: simptome locale și simptome generale.

Principalul simptom local este reprezentat de durere la nivelul zonei afectate; durerea apare inclusiv pe parcursul nopţii, trezește pacientul din somn, apare în repaus, fără a mobiliza segmentul afectat. Un alt simptom local este reprezentat de modificări de formă a regiunii afectate, prin dezvoltarea tumorii și prin deformarea osului, fragilizarea acestuia și fracturarea sa cu ușurintă. Dacă formaţiunea tumorală este voluminoasă, poate determina impotenţă funcţională la nivelul segmentului afectat si edem prin comprimarea vaselor de sange. De asemenea, pot exista amorţeli și furnicături la nivelul zonei cuprinse de boală daca tumora comprimă traiectele nervoase locale.

Simptomele generale cuprind senzaţie de oboseală extremă, pierdere în greutate involuntară, insomnii, diminuarea apetitului și stare generală modificată.

 

Cum se stabilește diagnosticul?

Pentru a stabili diagnosticul de cancer osos, este nevoie de o serie de investigaţii din sfera de ortopedie care să permită vizualizarea formaţiunii tumorale și să ridice suspiciunea de cancer osos. Ulterior, această suspiciune trebuie confirmată sau infirmată prin biopsie osoasă.

 • Radiografia osoasă: permite vizualizarea formaţiunii tumorale; nu oferă informaţii despre diseminarea acesteia sau gradul de invazie la nivelul structurilor învecinate.
 • Tomografia computerizată (CT): este o metodă foarte utilă pentru investigaţia cancerului deoarece permite aprecierea dimensiunilor tumorii, gradul de invazie și gradul de metastazare în alte structuri; cu ajutorul CT-ului se poate realiza stadializarea bolii.
 • Rezonanţa magnetică nucleară (RMN): o metodă foarte utilă pentru diagnosticarea și stadializarea cancerului, foarte des utilizată în practica medicală. Pune în evidenţă extensia în afara osului a tumorii.
 • Tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT): investigaţie de ultimă generaţie în diagnosticarea cancerului osos, dar mai ales a diseminarii la distanta a acestuia, metastaze

În cadrul Spitalului Memorial Băneasa, cu ajutorul acestei investigaţii, se efectuează biopsie percutanată ghidată de PET-CT, din celulele tumorale osoase metastatice. Tomografia computerizată cu emisie de pozitroni ghidează acul de biopsie în formaţiunea tumorală.

Această investigaţie a fost realizată pentru prima oară în România de dr. Răzvan Adam, Medic Primar Ortopedie și Traumatologie Memorial Băneasa împreună cu Dr. Alnuaimi Osama, Medic Primar Radiologie si Imagistică Medicală Memorial Băneasa.

 

Biopsia osoasa 

Reprezintă singura modalitate de a stabili diagnosticul exact de cancer osos; aceasta constă în recoltarea unui fragment din formaţiunea tumorală și examinarea histologică/ imunologică/ imunohistochimică a acesteia. Se poate realiza biopsie deschisă (chirurgical) sau biopsie ghidată CT / PET CT, cu ac fin.

 

Tratament cancer osos

Cancerul, indiferent că este vorba despre un cancer osos sau un cancer cu o altă localizare, necesită o abordare multidisciplinară deoarece este nevoie de implicarea atentă și permanentă a medicilor specialiști din diverse ramuri medicale pentru a obţine o imagine de ansamblu a situaţiei, cu toate infromaţiile necesare într-un astfel de caz. În cadrul Spitalului Memorial Băneasa, fiecare caz este analizat în cadrul unui Tumor Bord la care participă medici de mai multe specialităţi.

Tratamentul cancerului osos ţine cont de o serie de factori, precum: dimensiunea formaţiunii tumorale, caracteristicile imunohistochimice ale acesteia, gradul de diseminare și de metastazare, gradul de invazie în structurile învecinate, vârsta pacientului, comorbidităţile acestuia, istoricul genetic familial.

Metode de tratament pentru cancerul osos:

 1. CHIRURGIA: este modalitatea cel mai des utilizată și constă în excizia chirurgicală a formaţiunii tumorale; îndepărtarea formaţiunii tumorale, se realizeaza impreuna cu un strat de ţesut sănătos, pentru a reduce riscul de recidivă ulterioară; excizia formaţiunii tumorale este urmată de reconstrucţie osoasă cu ajutorul protezelor sau al grefelor osoase.
 2. RADIOTERAPIA: se bazează pe emisia de radiaţii X care au capacitatea de a distruge celulele tumorale; se poate utiliza înainte de intervenţia chirurgicală, caz în care rolul radioterapiei este acela de a reduce volumul formaţiunii tumorale, sau poate fi utilizată după intervenţia chirurgicală, cu scopul de a distruge celulele canceroase restante la nivel local; poate fi utilizată în situaţiile în care intervenţia chirurgicală este imposibilă sau în scop paliativ, pentru a diminua durerea.
 3. CHIMIOTERAPIA: se bazează pe medicamente citostatice care au capacitatea de a identifica celulele canceroase și de a le bloca/ împiedica procesul de multiplicare haotică, determinând, astfel, moartea acestora. Chimioterapia se poate utiliza ca unic tratament al cancerului, sau se poate asocia cu radioterapia, respectiv cu excizia chirurgicală a tumorii.

 

Prevenţia cancerului osos

Nu există o modalitatea salvatoare care să garanteze faptul că un pacient nu va dezvolta cancer pe parcursul vieţii, însă există o serie de modalităţi prin care factorii de risc ai bolii pot fi evitaţi. În ceea ce privește cancerul osos, evitarea traumatismelor, un stil de viaţă sănătos, o alimentaţie corespunzătoare și o activitate fizică adecvată, reprezintă modalităţi prin care poate fi redus riscul de apariţie al patologiei.

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital