Cancerul osos reprezintă o afecţiune caracterizată prin apariţia unei formaţiuni tumorale la nivelul oaselor. Formaţiunile tumorale maligne de la nivelul structurii osoase sunt formate din celule care se multiplică haotic, necontrolat și care invadează într-un mod agresiv structurile învecinate.
Din totalul formelor de cancere existente, cancerele osoase sunt destul de rar întâlnite, însă prezenţa acestora modifică semnificativ calitatea vieţii pacienţilor afectaţi de boală. Din punct de vedere medical, există două tipuri de formaţiuni tumorale apărute la nivelul oaselor: formaţiuni tumorale primare și formaţiuni tumorale secundare. Tumorile osoase primare se referă la cancerele care au sediul iniţial al tumorii la nivelul osul, în timp ce tumorile osoase seundare, cunoscute în termeni medicali sub denumirea de metastaze, înglobează tumori localizate la nivelul osoului care apar în urma procesului de diseminarie din alte regiuni ale corpului.
Există o serie de factori de risc care contribuie la apariţia cancerului osos:
Simptomele cancerelor osoase pot fi clasificate în două categorii: simptome locale și simptome generale.
Principalul simptom local este reprezentat de durere la nivelul zonei afectate; durerea apare inclusiv pe parcursul nopţii, trezește pacientul din somn, apare în repaus, fără a mobiliza segmentul afectat. Un alt simptom local este reprezentat de modificări de formă a regiunii afectate, prin dezvoltarea tumorii și prin deformarea osului, fragilizarea acestuia și fracturarea sa cu ușurintă. Dacă formaţiunea tumorală este voluminoasă, poate determina impotenţă funcţională la nivelul segmentului afectat si edem prin comprimarea vaselor de sange. De asemenea, pot exista amorţeli și furnicături la nivelul zonei cuprinse de boală daca tumora comprimă traiectele nervoase locale.
Simptomele generale cuprind senzaţie de oboseală extremă, pierdere în greutate involuntară, insomnii, diminuarea apetitului și stare generală modificată.
Pentru a stabili diagnosticul de cancer osos, este nevoie de o serie de investigaţii din sfera de ortopedie care să permită vizualizarea formaţiunii tumorale și să ridice suspiciunea de cancer osos. Ulterior, această suspiciune trebuie confirmată sau infirmată prin biopsie osoasă.
În cadrul Spitalului Memorial Băneasa, cu ajutorul acestei investigaţii, se efectuează biopsie percutanată ghidată de PET-CT, din celulele tumorale osoase metastatice. Tomografia computerizată cu emisie de pozitroni ghidează acul de biopsie în formaţiunea tumorală.
Această investigaţie a fost realizată pentru prima oară în România de dr. Răzvan Adam, Medic Primar Ortopedie și Traumatologie Memorial Băneasa împreună cu Dr. Alnuaimi Osama, Medic Primar Radiologie si Imagistică Medicală Memorial Băneasa.
Reprezintă singura modalitate de a stabili diagnosticul exact de cancer osos; aceasta constă în recoltarea unui fragment din formaţiunea tumorală și examinarea histologică/ imunologică/ imunohistochimică a acesteia. Se poate realiza biopsie deschisă (chirurgical) sau biopsie ghidată CT / PET CT, cu ac fin.
Cancerul, indiferent că este vorba despre un cancer osos sau un cancer cu o altă localizare, necesită o abordare multidisciplinară deoarece este nevoie de implicarea atentă și permanentă a medicilor specialiști din diverse ramuri medicale pentru a obţine o imagine de ansamblu a situaţiei, cu toate infromaţiile necesare într-un astfel de caz. În cadrul Spitalului Memorial Băneasa, fiecare caz este analizat în cadrul unui Tumor Bord la care participă medici de mai multe specialităţi.
Tratamentul cancerului osos ţine cont de o serie de factori, precum: dimensiunea formaţiunii tumorale, caracteristicile imunohistochimice ale acesteia, gradul de diseminare și de metastazare, gradul de invazie în structurile învecinate, vârsta pacientului, comorbidităţile acestuia, istoricul genetic familial.
Nu există o modalitatea salvatoare care să garanteze faptul că un pacient nu va dezvolta cancer pe parcursul vieţii, însă există o serie de modalităţi prin care factorii de risc ai bolii pot fi evitaţi. În ceea ce privește cancerul osos, evitarea traumatismelor, un stil de viaţă sănătos, o alimentaţie corespunzătoare și o activitate fizică adecvată, reprezintă modalităţi prin care poate fi redus riscul de apariţie al patologiei.
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp