Cancerul rino-sinusal sau nazal, tratamentul chirugical prin metode moderne

ORL | June 12, 2023 | 0 min de citit
Cancerul rino-sinusal sau nazal, tratamentul chirugical prin metode moderne

Cancerul nazal

Tratamentul cancerului rino-sinusal cuprinde tratamentul chirurgical (chirurgie clasica sau chirurgie endoscopica), chimioterapia, radioterapia sau fome combinate ale acestor trei obtiuni terapeutice.

In cadrul Spitalului Memorial Baneasa, abordarea terapeutica se stabileste cu foarte mare atentie, tinandu-se cont de foarte multi factori (gradul de extensie al formatiunii tumorale, bolile asociate, varsta pacientului, dorinta pacientului).

Medicii specializati in chirurgia oncologica din sfera ORL vor analiza fiecare informatie despre pacient cu foarte mare atentie, astfel incat tratamentul abdordat sa fie un real succes pentru pacient.

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical este obtiunea terapeutica cel mai des utilizata in cazul cancerelor rino-sinusale, avand ca scop excizia formatiunii tumorale nazale si indepartarea completa a celulelor canceroase.

Desi eforturile depuse intr-un astfel de caz sunt foarte mari, nu este posibila de fiecare data indepartarea completa a formatiunii tomorale, situatie in care, la terapia chirurgicala se asociaza chimioterapia sau radioterapia.

Chirurgia se poate realiza in doua moduri, fie pe cale clasica, deschisa, fie pe cale endoscopica; in ambele cazuri, se vizeaza indepartarea  completa a formatiunii tumorale pentru a preveni aparitia recidivelor locale. 

Chirurgia clasica

Chirurgia clasica, considerata ”gold standard” de tratament pana in urma cu 10 ani, presupune o tehnica de abord chirurgical extern transfacial, cu scopul de a indeparta complet formatiunea tumorala impreuna cu o zona de tesut din jurul tumorii, denumita ”margine de siguranta”.  In cazul in care cancerul este localizat la nivelul sinusurilor paranazale, se poate practica o rezectie cranio-faciala, care presupune o excizie mai extinsa comparativ cu excizia simpla.

Chirurgia endoscopica

A doua modalitate in care se poate interveni chirurgical pentru excizia cancerului rino-sinusal, este pe cale endoscopica. Aceasta procedura se realizeaza in cadrul Spitalului Memorial de catre o echipa specializata coordonata de Dr. Vlad Budu, pioner in acest tip de interventii.

Chirurgia endoscopica este o abordare terapeutica de ultima generatie, care implica afectarea mai putina a tesutului sanatos din jurul tumorii, comparativ cu excizia clasica.

Medicul chirurg ORL poate indeparta formatiunea tumorala cu ajutorul unui endoscop; acesta este un tub sutire, flexibil, care este introdus in cavitatea nazala sau in sinusuri, si cu ajutorul intrumentarului si a echipamentelor speciale, determina excizia precisa a formatiunii tumorale. Acest lucru este posibil deoarece endoscopul are atasata o videocamera HD de inalta performanta, care determina marirea campului operator de cateva sute de ori pe ecran; acest lucru permite o vizualizare mai detaliata a structurilor existente la nivel local si realizarea unei excizii mai exacte.

Avantajele chirurgiei endoscopice

O data cu progresul tehnologiei, metodele moderne de chirurgie endoscopica rinosinusala au devenit tot mai des utilizate la nivel mondial, deoarece s-au observat avantaje considerabile, comparativ cu metoda clasica de tratament, precum lipsa cicatricilor produse la nivelul fetei, tesuturile sanatoase din jurul tumorii sunt mai putin afectate, conservarea partiala a functionalitatii nazosinusale.

Pentru ca operatia endoscopica sa fie un real succes, trebuie tinut cont de cativa ”pasi” care trebuie urmati cu mare rigurozitate: evaluarea preoperatorie endoscopica si radiologica este foarte importanta pentru a culege informatii referitoare la formatiunea tumorala (localizare, dimensiuni, invazie, vascularizatie), o expunere cat mai buna a campului operator, indepartarea completa a formatiunii tumorale precum si o supraveghere atenta postoperatorie.

Un alt factor care contribuie la succesul interventiei endoscopice rino-sinusale, este reprezentat de dotarea tehnica, gradul de performanta al aparaturii medicale, abilitatile chirurgicale precum si experienta echipei.

Din acest punct de vedere, spitalul Memorial se mandreste cu o aparatura de ultima generatie, care respecta toate normele in vigoare, adaptata la standardele europene. De asemenea, echipa medicala chirurgicala este una de elita, cu o experienta vasta in domeniu.

Reconstructia faciala

Este necesara in cazul in care formatiunea tumorala este de mari dimensiuni, ceea ce implica rezectia unei portiuni extinse de tesut de la nivelul fetei.

Radioterapie cancer nazal

Radioterapia reprezinta o modalitate prin care celulele tumorale sunt distruse cu ajutorul razelor X. Aceasta metoda de tratament este des asociata cu chirurgia (clasica sau endoscopica), putand fi administrata inainte de interventia chirurgicala (cu scopul de a reduce dimensiunile/ volumul formatiunii tumorale) sau dupa realizarea procedurii chirurgicale (pentru a distruge celulele tumorale ce nu pot fi eliminate prin operatie).

In cadrul Spitalului Memorial Baneasa se pot realiza sedinte de radioterapie externa (un aparat emite radiatii in zona fetei, din afara corpului), respectiv radioterapie interna, cunoscuta in termeni medicali sub denumirea de brahiterapie (se monteaza un implant de dimensiuni mici, care emite radiatii, direct in formatiunea tumorala sau in apropierea acesteia, pentru o perioada de cateva zile).

Chimioterapie cancer nazal

Chimioterapia consta in administrarea de medicamente care au ca scop distrugerea celulelor canceroase; acest lucru este posibil prin inhibarea capacitatii de multiplicare celulara si determinarea apoptozei celulelor (moartea celulara).

In cadrul spitalului Memorial, chimioterapia se administreaza perfuzabil, sub forma de cure, pe parcursul unui anumit interval de timp.

Pacientul poate primi un singur medicament sau o combinatie de medicamente, in functie de tipul histologic si dimensiunea formatiunii tumorale.

Se poate utiliza inainte sau dupa interventia chirurgicala sau combinata cu radioterapia. Este foarte utila in cazurile avansate de boala sau in situatia in care pacientul nu doreste sau nu poate efectua interventia chirurgicala.

Patologia maligna rino-sinusala este o adevarata provocare atat pentru pacienti cat si pentru cadrele medicale, insa tehnicile moderne de tratament pe care Spitalul Memorial Baneasa impreuna cu echipa medicala, coordonata de Dr. Vlad Budu le ofera pacientilor, cresc speranta de viata, rata de supravietuire si calitatea vietii.

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital