Operaţie de micșoare stomac (gastric sleeve): avantaje şi dezavantaje

Chirurgie bariatrică | June 12, 2023 | 0 min de citit
Operaţie de micșoare stomac (gastric sleeve): avantaje şi dezavantaje

Operatia de gastric sleeve

Afla in ce consta operatia de gastric sleeve, care sunt avantajele si dezavantajele acestei interventii. Lupta cu kilogramele în plus reprezintă o problemă din ce în ce mai frecventă în zilele noastre, iar studiile de specialitate înregistrează date alarmante, conform cărora aproximativ 3 milioane de decese înregistrate anual se datorează unor patologii care sunt agravate de obezitate.

Gastric sleeve este o intervenţie chirurgicală care are ca obiectiv diminuarea volumului stomacului și implicit reducerea greutăţii corporale. Cunoscută în termeni populari sub denumirea de ”operaţie de micșorare a stomacului”, reprezintă soluţia salvatoare pentru pacienţii care simt ca au pierdut lupa cu grăsimea și excesul ponderal. 

Ce presupune operaţia de micșorare a stomacului?

Operaţia de gastric sleeve presupune reducerea volumului stomacului cu aproximativ 80% din capacitatea iniţială (de la un volum de 2500 ml se poate ajunge, în urma intervenţiei chirurgicale, la un volum de 80-100ml); acest lucru este posibil prin realizarea unei secţiuni longitudinale în regiunea laterală a stomacului, motiv pentru care intervenţia mai poartă denumirea de gastrectomie longitudinală, și înlăturarea acestei porţiunii laterale a stomacului din organism.

O dată cu diminuarea semnificativă a volumului corpului gastric, sunt îndepărtaţi și un număr considerabil de centrii ai foamei, astfel semnalele de foame transmise la creier se vor diminua, iar ingestia de alimente va fi redusă considerabil. Mai mult decât atât, secreţia gastrică a hormonului responsabil de declanșarea senzaţiei de foame, grelina, este, de asemenea, redusă.

Avantaje gastric sleeve

Studiile de specialitate au demonstrat faptul că eficienţa acestei intervenţii chirurgicale este foarte mare, iar avantajele sunt multiple. Printre acestea se numără:

  • Tratarea obezităţii: cel mai important avantaj al acestei intervenţii chirurgicale este scăderea în greutate într-un mod sănătos; prin gastric sleeve, se produce o diminuare a greutăţii corporale cu 70-80% faţă de greutatea iniţială în primele luni de la operaţie deoarece în urma reducerii chirurgicale a unei porţiuni importante din stomac, pacienţii se vor sătura mai rapid; volumul stomacului fiind redus considerabil, se va umple mai repede, iar senzaţia de foame va fi inhibată drastic prin scăderea cantităţii de grelină (hormonul responsabil cu senzaţia de foame, secretat la nivelul stomacului);
  • Amelioreaza sau tratează diabetului zaharat de tip 2; DZ tip 2, considerat boala secolului, apare în momentul în care corpul uman nu mai poate utiliza insulina într-un mod eficient; principalul factor de risc al acestei afecţiuni este obezitatea;
  • Este o procedură minim invazivă deoarece se realizează laparoscopic, sub ghidaj strict endoscopic, fără a efectua incizii mari pentru a putea explora cavitatea abdominală;
  • Intervenţia chirurgicală nu influenţează în niciun fel absorbţia alimentelor;
  • Studiile au arătat faptul că această procedură de micșorare a stomacului, ameliorează afecţiuni precum hipertensiunea arterială esenţială, ficatul gras sau bolile renale;
  • Un alt avantaj al procedurii de gastric sleeve constă în posibilitatea de efectuare simultană a altor operaţii, precum cea de îndepărtare a colecistului sau reducerea herniei hiatale.

Ce pacienţi pot beneficia de gastric sleeve?

Indicaţiile de efectuare a intervenţiei de gastric sleeve se stabilesc în funcţie de IMC- indicele de masă corporală; acest indice calculează greutatea corespunzătoare înălţimii aferente și încadrează pacientul în una din cele 5 clase: subponderal (IMC sub 18,49), normoponderal (IMC între 18.50 și 24.99), supraponderal (IMC între 25.00 și 29.99), obezitate clasa I (IMC între 30.00 și 34.99), obezitate clasa II (IMC între 35.00 și 39.99), obezitate clasa III (IMC peste 40.00). Pot efectua procedura de gastric sleeve pacienţii diagnosticaţi cu:

  • obezitate clasa I + diabet zaharat, boli osoase sau articulare cauzate de excesul ponderal;
  • obezitate clasa II, însoţită sau nu de alte afecţiuni.
  • obezitate clasa III, însoţită sau nu de alte afecţiuni.

Beneficii gastric sleeve

Ce beneficii are pacientul în urma intervenţiei de micșorare a stomacului?

  1. fiind o intervenţie efectuată pe cale laparoscopică, timpul de recuperare și vindecare este foarte mic, fără cicatrici inestetice și cu minime dureri postoperatorii;
  2. menţinerea greutăţii normale pe termen lung este posibilă deoarece pacientul va mânca mai puţin, senzaţia de saţietate va apărea mai repede, iar senzaţia de foame mai greu;
  3. schimbarea completă a stilului de viaţă al pacientului; prin scăderea în greutate, calitatea vieţii pacientului se va îmbunătăţii semnificativ;
  4. reducerea semnificativă a riscului de depresie și ameliorarea până la vindecarea completă a anxietăţii și izolării sociale datorate obezităţii.

Posibile complicaţii ale operaţiei de gastric sleev

Cea mai importantă complicaţie este reprezentată de hemoragie; aceasta apare precoce, în primele 24-36 ore și necesită o nouă intervenţie chirurgicală pentru a realiza oprirea sângerării, dar aceasta este forte rata.

O altă complicaţie la fel de importantă este reprezentată de infecţie; identificată precoce și tratată corespunzător, nu reprezintă o ameninţare pentru pacient.

A treia complicaţie majoră posibilă este reprezentată de tromboza venoasă profundă; pentru a preveni apariţia acesteia, se administrează un medicament anticoagulant în primele 21 zile de la operaţie.

Pacientul după gastric sleeve

După operaţia de micșorare a stomacului, pacientul trebuie să respecte anumite reguli de alimentatie pentru gastric sleeve pentru a obţine rezultatele dorite: 3 mese/zi, fără alimente între mese.

  • În primele 10 zile de la operaţie pacientul va mânca exclusiv alimente lichide (apă, ceai, supă strecurată, lapte, compot fără fructe, suc natural);
  • Ziua 10-20, se vor introduce alimentele pasate la temperatura camerei (supe creme, fructe și legume mărunţite la mixer, carne fiartă, etc);
  • Ziua 21-30, sunt permise alimentele moi, fără a mai fi obligatoriu ca acestea să fie blenduite (piure de cartofi, carne de pui/pește, mămăligă cu brânză și smântână, etc);
  • După prima lună de la operaţie, pacientul poate consuma alimente solide, respectând cu stricteţe regula celor 3 mese/zi.

Pentru ca procesul de slăbire să fie durabil, pacientul va beneficia de sprijin din partea întregii echipe medicale pe tot parcursul procesului de slăbire, prin consultaţii repetate.

In cadrul Spitalulul Memorial Baneasa operatia estea realizata de Dr. Rubin Munteanu, medic cu +20 ani experienta in chirugie bariatrica si peste 6000 si de pacienti si operatii de succes.

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital