Afla in ce consta operatia de gastric sleeve, care sunt avantajele si dezavantajele acestei interventii. Lupta cu kilogramele în plus reprezintă o problemă din ce în ce mai frecventă în zilele noastre, iar studiile de specialitate înregistrează date alarmante, conform cărora aproximativ 3 milioane de decese înregistrate anual se datorează unor patologii care sunt agravate de obezitate.
Operaţia de gastric sleeve presupune reducerea volumului stomacului cu aproximativ 80% din capacitatea iniţială (de la un volum de 2500 ml se poate ajunge, în urma intervenţiei chirurgicale, la un volum de 80-100ml); acest lucru este posibil prin realizarea unei secţiuni longitudinale în regiunea laterală a stomacului, motiv pentru care intervenţia mai poartă denumirea de gastrectomie longitudinală, și înlăturarea acestei porţiunii laterale a stomacului din organism.
O dată cu diminuarea semnificativă a volumului corpului gastric, sunt îndepărtaţi și un număr considerabil de centrii ai foamei, astfel semnalele de foame transmise la creier se vor diminua, iar ingestia de alimente va fi redusă considerabil. Mai mult decât atât, secreţia gastrică a hormonului responsabil de declanșarea senzaţiei de foame, grelina, este, de asemenea, redusă.
Studiile de specialitate au demonstrat faptul că eficienţa acestei intervenţii chirurgicale este foarte mare, iar avantajele sunt multiple. Printre acestea se numără:
Indicaţiile de efectuare a intervenţiei de gastric sleeve se stabilesc în funcţie de IMC- indicele de masă corporală; acest indice calculează greutatea corespunzătoare înălţimii aferente și încadrează pacientul în una din cele 5 clase: subponderal (IMC sub 18,49), normoponderal (IMC între 18.50 și 24.99), supraponderal (IMC între 25.00 și 29.99), obezitate clasa I (IMC între 30.00 și 34.99), obezitate clasa II (IMC între 35.00 și 39.99), obezitate clasa III (IMC peste 40.00). Pot efectua procedura de gastric sleeve pacienţii diagnosticaţi cu:
Ce beneficii are pacientul în urma intervenţiei de micșorare a stomacului?
Cea mai importantă complicaţie este reprezentată de hemoragie; aceasta apare precoce, în primele 24-36 ore și necesită o nouă intervenţie chirurgicală pentru a realiza oprirea sângerării, dar aceasta este forte rata.
O altă complicaţie la fel de importantă este reprezentată de infecţie; identificată precoce și tratată corespunzător, nu reprezintă o ameninţare pentru pacient.
A treia complicaţie majoră posibilă este reprezentată de tromboza venoasă profundă; pentru a preveni apariţia acesteia, se administrează un medicament anticoagulant în primele 21 zile de la operaţie.
După operaţia de micșorare a stomacului, pacientul trebuie să respecte anumite reguli de alimentatie pentru gastric sleeve pentru a obţine rezultatele dorite: 3 mese/zi, fără alimente între mese.
Pentru ca procesul de slăbire să fie durabil, pacientul va beneficia de sprijin din partea întregii echipe medicale pe tot parcursul procesului de slăbire, prin consultaţii repetate.
In cadrul Spitalulul Memorial Baneasa operatia estea realizata de Dr. Rubin Munteanu, medic cu +20 ani experienta in chirugie bariatrica si peste 6000 si de pacienti si operatii de succes.
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp