La ora actuală, obezitatea reprezintă o reală problemă de sănătate, deoarece incidența bolii este în creștere la toate categoriile de vârstă, inclusiv la copii; studiile de specialitate arată faptul că în România incidența obezității este de aproximativ 17% în mediul rural și aproximativ 20% în mediul urban. Cu un impact semnificativ atât pe plan emoțional cât și pe plan fizic, kilogramele în exces reduc calitatea vieții pacienților și îi supun unui risc crescut de apariție a afecțiunilor asociate precum bolile cardio-vasculare, diabetul zaharat, bolile metabolice sau sindromul de apnee în somn.
La ora actuală, o modalitate modernă și eficientă de combatere a excesului ponderal este reprezentată de operația de gastric sleeve; procedura este o intervenție chirurgicală care presupune reducerea volumului stomacului cu aproximativ 80% din capacitatea totală, astfel încât volumul gastric de stocare scade de la 2500ml la aproximativ 100ml după intervenția chirurgicală. Acest lucru este posibil prin realizarea unei rezecții longitudinale și îndepărtarea porțiunii laterale a stomacului.
Operația de gastric sleeve se efectuează într-un cadru medical specializat, de către o echipă medicală cu experiență în domeniu, deoarece este o intervenție amplă, care necesită atenție sporită din partea cadrelor medicale. În cadrul Spitalului Memorial Băneasa, pot beneficia de operația de gastric sleeve pacienții diagnosticați cu:
Intervenția de gastric sleeve permite tratarea obezității prin reducerea semnificativă a volumului stomacului, ingestia unei cantități mai mici de alimente, inhibarea senzației de foame prin scăderea cantității de grelină (hormon secretat la nivel gastric), precum și prin apariția senzației de sațietate precoce. Alte avantaje ale procedurii de gastric sleeve sunt:
După operația de gastric sleeve, pacientul trebuie să ia în considerare faptul că succesul intervenției chirurgicale depinde foarte mult de schimbarea stilului de viață. Această intervenție chirurgicală poate reprezenta soluția salvatoare pentru pacienții cu obezitate, însă, după procedura de micșorare a stomacului, aceștia trebuie să țină cont de o serie de reguli și de recomandări adaptate la noile nevoi ale organismului.
Marea majoritatea a pacienților se întreabă la cât timp după intervenție apare scăderea ponderală precum și care este gradul de deficit ponderal. Răspunsul variază de la pacient la pacient, însă studiile de specialitate arată faptul că în primul an de la operație, pacientul va înregistra o slăbire de 70%- 100% din excesul de kilograme; de cele mai multe ori pacienții înregistrează o scădere ponderală de 1kg/săptămână, respectiv 8-12% din excesul ponderal pe lună.
Conform studiilor de specialitate, după intervenția de gastric sleeve scăderea ponderală poate fi de două tipuri:
Primele 10 zile de la operație Se pot consuma:
Zilele 11-20 de la operație:
În prima lună de la intervenția chirurgicală nu se recomandă eforturi fizice intense, ridicarea de greutăți, masajul, expunerea la soare sau la solar, însă pacienții pot efectua plimbări pe jos, în limita toleranței fizice, la temperaturi confortabile.
După primele 30 de zile, pacienții operați de gastric sleeve pot depune mai mult efort, ceea ce înseamnă că pot desfășura diferite activități sportive în limita toleranței. Activitatea fizică este extrem de importantă atât pentru procesul de slăbire cât și pentru întreținerea rezultatelor obținute pe termen lung.
Procedura de gastric sleeve este o intervenție cu impact semnificativ asupra stării generale de sănătate a pacienților, cât și asupra componentei psihice și emoționale. Persoanele supuse unei astfel de intervenții necesită susținere morală și emoțională din partea aparținătorilor sau din partea unor peroane calificate (psihologi, psihoterapeuți).
În perioada imediat următoare după operație, pacientul se poate simți mai obosit, motiv pentru care odihna adecvată este extrem de importantă. Treptat, pacientul își poate relua activitățile cotidiene și se poate întoarce la locul de muncă. Pe măsură ce lunile trec și kilogramele în exces dispar, pacientul va prezenta o stare generală bună, activitatea fizică va fi semnificativ îmbunătățită, iar întreaga calitate a vieții va crește.
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp