Tipurile de intervenție operatorie din spectrul chirurgiei bariatrice sunt efectuate cu scopul de a modifica sistemul digestiv, astfel încât pacienții să poată scădea semnificativ în greutate. Setarea și atingerea acestui obiectiv sunt deosebit de importante pentru pacienții obezi sau supraponderali, deoarece poate asigura o îmbunătățire a calității vieții.
Recuperarea după o intervenție chirurgicală bariatrică se realizează în timp, de-a lungul unui proces ce implică răbdare, perseverență, un tonus psihic pozitiv și suport medical de specialitate. Pentru a afla mai multe despre această etapă esențială a unei operații bariatrice, te invităm să citești cu atenție acest articol de blog!
După efectuarea unei proceduri de chirurgie bariatrică, fiecare pacient va începe un proces de recuperare, bazat pe o serie de măsuri de îngrijire postoperatorie. În cadrul acestui proces, senzațiile de durere, disconfortul sau stările depresive sunt manifestări frecvente cu care se confruntă pacienții bariatrici, dar care pot fi gestionate.
Durerile reprezintă o manifestare fizică firească, produsă după orice intervenție chirurgicală. Deși senzațiile specifice pot fi ameliorate cu ajutorul medicației recomandate de medicul specialist, este important să te pregătești pentru apariția lor. Durerile pot fi localizate în zona inciziilor și pot varia ca intensitate.
Pe lângă durere, ai mai putea experimenta în urma unei operații bariatrice și anumite tipuri de disconfort, cum ar fi balonarea, greața și vărsăturile. De regulă, aceste manifestări ale organismului sunt cauzate de modificările fiziologice produse de operația respectivă, dar și de dieta specială pe care trebuie să o urmezi.
Așa cum precizam și în introducerea articolului, recuperarea după o intervenție din sfera chirurgiei bariatrice este esențială pentru succesul pe termen lung al operației respective. Planul de recuperare, stabilit de echipa medicală, include mai multe aspecte importante:
La fel ca orice alt tip de chirurgie practicată la Spitalul Memorial Băneasa, cea bariatrică este, de asemenea, asociată cu riscuri și complicații. Pentru că orice pacient bariatric trebuie să fie pe deplin informat cu privire la această speță, în cuprinsul acestui capitol vom analiza complicațiile, factorii de risc și modalitățile de prevenire a acestora.
Pentru pacienții obezi sau supraponderali, chirurgia bariatrică poate reprezenta șansa la o viață îmbunătățită semnificativ. Prin modificarea fiziologiei digestive, astfel de operații pot contribui la o pierdere în greutate durabilă și, în același timp, pot avea un impact pozitiv asupra stimei de sine și a relațiilor cu cei din jur.
Cu toate acestea, este important ca orice persoană care ia în considerare opțiunea unui anumit tip de intervenție chirurgicală să discute în detaliu cu medicii despre ce presupune perioada de recuperare. Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască sub nicio formă sfatul avizat al specialiștilor în chirurgie bariatrică!
BIBLIOGRAFIE:
https://www.nhs.uk/conditions/weight-loss-surgery/recovering/
https://www.webmd.com/obesity/what-to-expect-after-weight-loss-surgery
https://www.healthline.com/health/weight-loss-surgery-recovery-time
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp