Osteoartrita sau artroza este o patologie reumatologică, de tip degenerativ, care se caracterizează prin distrugerea progresivă a cartilajului articular. Această afecţiune denumită și osteoartroză este considerată una din cele mai des întâlnite forme de artrită, ce se instalează lent și apare, în special, la vârstnici.
Cartilajul articular este un ţesut conjunctiv care învelește suprafeţele articulare având scopul de a amortiza șocurile și de a facilita mișcările; este alcătuit în cea mai mare parte din apă și proteine, fiind lipsit de vase de sânge, ceea ce presupune faptul că leziunile apărute la acest nivel se vindecă cu dificultate.
În osteoartrită leziunile de la nivel articular produc deteriorări la nivelul tendoanelor și al ligamentelor, progresiv cartilajul articular se uzează și întreaga articulaţie va avea de suferit.
În funcţie de localizare, există:
Cauza exactă a degradării cartilajului articular nu este cunoscută pe deplin, însă se cunoaște faptul că există o serie de modificări chimice care afectează cartilajul articular și determină lezarea acestuia.
Evenimentul declanșator al bolii poate fi un mic traumatism, o suprasolicitare sau un efort intens care creează o leziune mecanică la nivelul articulaţiei.
Leziunea articulară va stimula celulele din cartilaj (condrocite) să repare injuria locală; acest lucru se realizează prin producţia de substanţe diverse, unele dintre ele stimulând enzime responsabile cu degradarea cartilajului și producerea de citokine pro-inflamatorii. În acest mod se va întreţine permanent distrugerea cartilajului articular.
În momentul în care cartilajul articular dispare, se formează mici proeminenţe (osteofite) la nivelul oaselor cu scopul de a restabili articulaţia respectivă. Lichidul sinovial se îngroașă, tendoanele și ligamentele se inflamează, iar musculatura devine slabă.
În cazul persoanelor supraponderale se consideră că osteoartrita este cauzată de kilogramele în plus care determină presiune suplimentară, constantă, pe articulaţii.
Există o serie de factori de risc care contribuie la apariţia osteoartritei:
În formele iniţiale de osteoartrită sau artroză, pacientul nu prezintă simptome. În momentul în care distrucţia a afectat o regiune extinsă din cartilajul articular cele mai frecvente simptome sunt:
Odată cu trecerea timpului leziunile articulare se accentuează, iar tabloul clinic devine din ce în ce mai zgomotos.
Se poate ajunge chiar la imposibilitatea de a mai utiliza articulaţia afectată, dacă afecţiunea nu este tratată corespunzător.
Pentru a stabili diagnosticul de osteoartrită (artroză) este nevoie de un consult de specialitate la medicul reumatolog; acesta va examina cu atenţie articulaţia suspectă și va căuta semnele de inflamaţie locală (durere, roșeaţă, tumefacţie, temperatură crescută la nivel local, impotenţă funcţională). Ulterior pentru confirmarea diagnosticului se efectuează explorări imagistice care să evidenţieze modificările articulare.
Osteoartrita (artroza) este o afecţiune degenerativă, progresivă, în care distrucţiile de la nivelul articular nu mai pot fi reparate. Scopul terapiei este acela de a împiedica progresia leziunilor locale, de a combate durerea și de a îmbunătăţi funcţionalitatea și mobilitatea articulaţiei în cauză.
Piatra de temelie a programului de recuperare medicală în cazul osteoartritei este reprezentată de kinetoterapie.
Există mai multe măsuri de tratament care pot ţine afecţiunea sub control precum:
Tratamentul chirurgical reprezintă varianta de tratament în situaţiile în care patologia a avansat foarte mult, distrucţiile articulare sunt masive, durerile resimţite de pacient sunt foarte mari, iar articulaţia devine nefuncţională.
Tratamentul chirurgical constă în înlocuirea articulaţiei afectate cu proteze (proteze de șold sau de genunchi), pentru redarea funcţiei motorii a membrului afectat.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/osteoarthritis.htm
https://www.arthritis.org/diseases/osteoarthritis
https://www.nhs.uk/conditions/osteoarthritis/
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp