Osteoartrita (artroza): ce este și cum se tratează?

Reumatologie | August 29, 2023 | 0 min de citit
Osteoartrita (artroza): ce este și cum se tratează?

Osteoartrita sau artroza este o patologie reumatologică, de tip degenerativ, care se caracterizează prin distrugerea progresivă a cartilajului articular. Această afecţiune denumită și osteoartroză este considerată una din cele mai des întâlnite forme de artrită, ce se instalează lent și apare, în special, la vârstnici.

Cartilajul articular este un ţesut conjunctiv care învelește suprafeţele articulare având scopul de a amortiza șocurile și de a facilita mișcările; este alcătuit în cea mai mare parte din apă și proteine, fiind lipsit de vase de sânge, ceea ce presupune faptul că leziunile apărute la acest nivel se vindecă cu dificultate. 

În osteoartrită leziunile de la nivel articular produc deteriorări la nivelul tendoanelor și al ligamentelor, progresiv cartilajul articular se uzează și întreaga articulaţie va avea de suferit.

Tipuri osteoartrită

În funcţie de localizare, există:

  1. Gonartroză: boala apare la nivelul genunchilor;
  2. Coxartroză: boala apare la nivelul șoldurilor;
  3. Spondiloză: boala apare la nivelul coloanei vertebrale cervicale (spondiloză cervicală), toracale (spondiloză toracală) sau lombare (spondiloză lombară);
  4. Artroză la nivelul umerilor;
  5. Artroză la nivelul articulaţiilor mici de la mâini sau picioare.

Cauze osteoartrită

  • Osteoartrita primară: nu prezintă o cauză foarte bine cunoscută; afectează, în special, articulaţiile mari- șolduri, genunchi; modificările de tip degenerativ pot apărea și la nivelul articulaţiilor degetelor sau la nivelul coloanei vertebrale;
  • Osteoartrita secundară: este determinată de traumatisme, boli metabolice articulare, boli endocrine sau anomalii congenitale articulare, afecţiuni reumatologice (artrita inflamatorie din poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, guta), infecţii (artrita infecţioasă).

Cauza exactă a degradării cartilajului articular nu este cunoscută pe deplin, însă se cunoaște faptul că există o serie de modificări chimice care afectează cartilajul articular și determină lezarea acestuia. 

Evenimentul declanșator al bolii poate fi un mic traumatism, o suprasolicitare sau un efort intens care creează o leziune mecanică la nivelul articulaţiei.

Leziunea articulară va stimula celulele din cartilaj (condrocite) să repare injuria locală; acest lucru se realizează prin producţia de substanţe diverse, unele dintre ele stimulând enzime responsabile cu degradarea cartilajului și producerea de citokine pro-inflamatorii. În acest mod se va întreţine permanent distrugerea cartilajului articular.

În momentul în care cartilajul articular dispare, se formează mici proeminenţe (osteofite) la nivelul oaselor cu scopul de a restabili articulaţia respectivă. Lichidul sinovial se îngroașă, tendoanele și ligamentele se inflamează, iar musculatura devine slabă.

În cazul persoanelor supraponderale se consideră că osteoartrita este cauzată de kilogramele în plus care determină presiune suplimentară, constantă, pe articulaţii.

Factori de risc osteoartrită

Există o serie de factori de risc care contribuie la apariţia osteoartritei:

  • traumatismele articulare repetate;
  • componenta genetică a bolii;
  • vârsta înaintată;
  • sexul feminin: patologia are o incidenţă mai mare la femei comparativ cu bărbaţii;
  • obezitatea;
  • diabetul zaharat;
  • malformaţiile osoase;
  • bolile reumatologice: poliartrita reumatoidă, spondilita ankilozantă, lupusul eritematos sistemic, artropatia psoriazică, guta etc.
  • durerea articulară accentuată de activitatea fizică, presiune locală sau efort suplimentar și ameliorată în repaus;
  • reducerea mobilităţii articulare: scade amplitudinea mișcărilor articulare;
  • cracmente la mobilizarea articulaţiei: pocnituri sau trosnituri în timpul efortului fizic;
  • umflarea articulaţiei: apare când ţesutul moale care înconjoară articulaţia se inflamează;
  • articulaţia afectată devine rigidă în special dimineaţa, urmând ca pe parcursul zilei manifestările să dispară.
  • Kinetoterapie
  • Tratament medicamentos
  • Tratament procedural
  • Tratament chirurgical

Simptome osteoartrită

În formele iniţiale de osteoartrită sau artroză, pacientul nu prezintă simptome. În momentul în care distrucţia a afectat o regiune extinsă din cartilajul articular cele mai frecvente simptome sunt:

Odată cu trecerea timpului leziunile articulare se accentuează, iar tabloul clinic devine din ce în ce mai zgomotos. 

Se poate ajunge chiar la imposibilitatea de a mai utiliza articulaţia afectată, dacă afecţiunea nu este tratată corespunzător.

Diagnostic osteoartrită

Pentru a stabili diagnosticul de osteoartrită (artroză) este nevoie de un consult de specialitate la  medicul reumatolog; acesta va examina cu atenţie articulaţia suspectă și va căuta semnele de inflamaţie locală (durere, roșeaţă, tumefacţie, temperatură crescută la nivel local, impotenţă funcţională). Ulterior pentru confirmarea diagnosticului se efectuează explorări imagistice care să evidenţieze modificările articulare.

  • Radiografia reprezintă, la ora actuală, cea mai simplă investigaţie imagistică care poate evidenţia modificările caracteristice osteoartritei; boala se caracterizează prin îngustarea spaţiului articular cu apariţia osteofitelor sau a remodelării osoase.
  • Rezonanţa magnetică nucleară (RMN) este, de asemenea, o investigaţie extrem de utilă, deoarece are capacitatea, prin intermediul câmpului magnetic, să caracterizeze ţesuturile moi, osoase, dar și cartilajul articular.
  • Ecografia articulară este utilă pentru a explora tendoanele, ligamentele, ţesuturile din apropierea articulaţiei, ce sunt afectate de procesul degenerativ.
  • Analiza lichidului sinovial oferă informaţii cu privire la existenţa infecţiei, a bolilor reumatologice sau a gutei; presupune extragerea unui cantităţi mici de lichid din articulaţie cu ajutorul unui ac de puncţie și analizarea atentă, la microscop, a celularităţii acestuia.
  • Artroscopia este o procedură prin care, cu ajutorul unui dispozitiv denumit artroscop, se poate vizualiza interiorul articulaţiilor; imaginile captate de camera video, prevăzută la capătul distal al artroscopului, sunt proiectate pe un monitor și sunt studiate cu atenţie de medic.

Tratament osteoartrită

Osteoartrita (artroza) este o afecţiune degenerativă, progresivă, în care distrucţiile de la nivelul articular nu mai pot fi reparate. Scopul terapiei este acela de a împiedica progresia leziunilor locale, de a combate durerea și de a îmbunătăţi funcţionalitatea și mobilitatea articulaţiei în cauză.

Piatra de temelie a programului de recuperare medicală în cazul osteoartritei este reprezentată de kinetoterapie.

Există mai multe măsuri de tratament care pot ţine afecţiunea sub control precum:

  • Prin exerciţii fizice adecvate (izotonice, izokinetice, posturale), musculatura se tonifică, mobilitatea articulară crește, durerea locală scade, iar gradul de funcţionare al articulaţiei afectate se îmbunătăţește considerabil, deoarece prin mișcare leziunile degenerative articulare se stopează.
  • Medicamentele vizează reducerea durerii prin blocarea fenomenelor inflamatorii de la nivelul articulaţiilor. Se pot administra medicamente de tipul antiinflamatoare nesteroidiene.
  • Infiltraţiile sunt, de asemenea, foarte utile în cazul osteoartritei. Medicul reumatolog poate decide administrarea infiltraţiilor cu glucocorticoizi (reduc considerabil durerea), precum și infiltraţii cu acid hialuronic (reface cantitatea de lichid din articulaţii care, în artroză, este redusă cantitativ).
  • O procedură care se practică cu succes în caz de osteoartrită este reprezentată de osteotomie. Aceasta se practică cu scopul de a realinia suprafeţele osoase, astfel încât greutatea corporală să fie distribuită uniform la nivelul articulaţiei.

Operaţie osteoartrită

Tratamentul chirurgical reprezintă varianta de tratament în situaţiile în care patologia a avansat foarte mult, distrucţiile articulare sunt masive, durerile resimţite de pacient sunt foarte mari, iar articulaţia devine nefuncţională.

Tratamentul chirurgical constă în înlocuirea articulaţiei afectate cu proteze (proteze de șold sau de genunchi), pentru redarea funcţiei motorii a membrului afectat.

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925

https://www.cdc.gov/arthritis/basics/osteoarthritis.htm

https://www.arthritis.org/diseases/osteoarthritis

https://www.nhs.uk/conditions/osteoarthritis/

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital