Cine are risc crescut să dezvolte cancer la stomac: primele semne și de ce trebuie intervenit rapid

Oncologie medicală | September 3, 2024 | 0 min de citit
Cine are risc crescut să dezvolte cancer la stomac: primele semne și de ce trebuie intervenit rapid

Cancerul la stomac este o patologie malignă care se caracterizează prin înmulțirea haotică și necontrolată a celulelor gastrice; acestea își pierd proprietățile fiziologice și scapă de sub control, înregistrând o creștere accelerată și dezordonată.

Pe măsură ce boala avansează, ia naștere o formațiune tumorală înlocuitoare de spațiu care are capacitatea de a invada treptat structurile din vecinătate și de a se extinde la distanță, în alte zone din organism (proces cunoscut în termeni medicali sub denumirea de metastazare).

Despre cancerul de stomac

Studiile de specialitate arată faptul că incidența cancerului gastric este în creștere în Asia de Est, America de Sud și Europa de Est, afecțiunea reprezentând a treia cauză de deces prin cancer la nivel mondial. Afecțiunea este mai frecventă la pacienții de sex masculin, cu vârsta cuprinsă între 60-80 ani.

Din punct de vedere histopatologic, marea majoritate a cancerelor gastrice debutează la nivelul celulelor mucoasei gastrice (responsabile cu secreția de mucus) și poartă denumirea de adenocarcinoame; acestea reprezintă aproximativ 90% din totalitatea cazurilor de cancer gastric.

Până la momentul actual nu au fost identificate cu certitudine cauzele de apariție ale cancerului de stomac, însă, se consideră faptul că existența unor mutații la nivelul ADN-ului celulelor gastrice sunt responsabile de transformarea malignă a celulelor din mucoasa stomacului și înmulțirea haotică și necontrolată a acestora. Există o serie de factori de risc care pot determina apariția cancerului gastric, însă prezența unuia dintre aceștia nu este suficientă și nici necesară pentru a declanșa boala.

Cei mai importanți factori de risc:

  • Sexul: studiile de specialitate arată faptul că malignitatea stomacului este mai frecventă la bărbați comparativ cu femeile;
  • Factorii genetici: există o serie de mutații a căror prezență crește riscul de apariție a bolii, precum: mutația genetică a genei care codifică proteina numită caderina E; de asemenea, s-a constatat faptul că prezența mutațiilor genelor BRCA1 și BRCA1, care contribuie la apariția cancerului mamar, cresc riscul de apariție al cancerului gastric;
  • Antecedente heredo-colaterale: prezența bolii la rudele de gradul I crește considerabil riscul de apariție al afecțiunii la persoana în cauză;
  • Infecția cu Helicobacter pylori: H. pylori este o bacterie cantonată la nivelul mucoasei gastrice care poate determina inflamații cronice sau leziuni ulcerative la nivelul stomacului; transmiterea infecției de produce prin materiile fecale sau salivă și este influențată de statutul socio-economic al populației; riscul de transformare malignă apare în momentul în care bacteria persistă mai mult de 10 ani la nivel gastric; tratamentul infecției cu Helicobacter pylori este amplu și necesită asocierea mai multor medicamente;
  • Dieta: riscul de a dezvolta cancer gastric apare la pacienții care prezintă o dietă bogată în alimente sărate, procesate, conservate sau afumate; de asemenea, alimentele conservate prezintă o cantitate crescută de nitrați sau nitriți, care favorizează la rândul lor apariția cancerului gastric; dieta săracă în fructe și legume bogate în vitamina A și vitamina C, cresc riscul de cancer la stomac;
  • Fumatul: fumătorii cronici au un risc crescut de a dezvolta cancer gastric;
  • Consumul cronic de alcool crește riscul de apariție al cancerului gastric;
  • Expunerea la noxe profesionale: persoanele care intră în contact la locul de muncă cu cărbune, azbest, metale sau cauciucuri, au un risc crescut de a dezvolta cancer gastric;
  • Persoanele cu grupa de sânge A II prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer gastric comparativ cu persoanele care au alte grupe de sânge;
  • Antecedente personale patologice: se înregistrează un risc crescut de a dezvolta cancer gastric la persoanele care prezintă boală de reflux gastro-esofagian, ulcer gastric, polipi gastrici, anemia pernicioasă, infecția cu virusul Epstein-Barr, obezitate.

Tablou clinic

Cancerul de stomac este o afecțiune al cărui tablou clinic este discret în formele incipiente de boală. În perioada de debut a bolii, pacientul este asimptomatic deoarece transformarea malignă a celulelor gastrice este silențioasă. Pe măsură de afecțiunea evoluează, formațiunea tumorală se dezvoltă și invadează structurile învecinate, apar simptome care îngrijorează pacientul și îl determină să efectueze un consult medical de specialitate.

Diagnostic 

De cele mai multe ori cancerul de stomac este depistat în stadii avansate, motiv pentru care rata mortalității înregistrată de această afecțiune este în creștere. Pacienții se prezintă la medic când apar simptomele caracteristice, însă, în marea majoritate a cazurilor, este deja prea târziu deoarece s-a produs invazia locală și/sau diseminarea la distanță a procesului tumoral malign. Este extrem de important ca afecțiunea să fie depistată în formele incipiente deoarece resursele terapeutice sunt mai ofertante iar șansele de vindecare sunt mai mari. Cu cât boala avansează, cu atât variantele de tratament devin mai limitate iar șansele de supraviețuire scad.

Chiar dacă afecțiunea are un tablou clinic șters în formele de debut, pacientul poate sesiza o modificare la nivelul stării generale de sănătate, moment în care este recomandat a solicita consult medical de specialitate. Vizitele regulate în cabinetul medicului de familie sau al medicului gastroenterolog, precum și analizele uzuale de sânge, pot contribui la depistarea precoce a cancerului gastric.

Simptome

Cele mai frecvente semne și simptome ale pacienților diagnosticați cu cancer gastric sunt:

  • Durere localizată în etajul abdominal superior, de intensitate moderată;
  • Balonări postprandiale;
  • Senzație de plenitudine după ingestia unei cantități mici de alimente;
  • Pirozis intens, eructații;
  • Stări de greață și vărsături, adesea cu sânge;
  • Anemie secundară:
  • Diminuarea apetitului;
  • Scădere ponderală involuntară;
  • Tulburări de tranzit intestinal (diaree sau constipație);
  • Stare generală de oboseală.

Important de reținut

Este extrem de important ca pacientul să solicite consult medical de specialitate de la primele semne de boală deoarece, doar în felul acesta, afecțiunea poate fi depistată într-un stadiu incipient și poate fi tratată corespunzător.

Fiecare caz de cancer gastric va fi analizat de o comisie medicală multidisciplinară în baza căreia se va stabili cea mai bună variantă terapeutică adaptată la stadiul bolii, tipul histopatologic al cancerului, gradul de extensie malignă, vârsta precum și comorbiditățile pacientului.

Cancerul gastric este o afecțiune cu prognostic rezervat deoarece marea majoritate a pacienților se prezintă la medic în momentul în care tabloul clinic devine zgomotos; din nefericire, o dată cu extensia formațiunii tumorale la organele din vecinătate, probabilitatea de vindecare scade și șansele de supraviețuire devin limitate.

Din aceste motive este extrem de important ca pacienții să solicite ajutor medical de specialitate de îndată ce constată o modificare, fie ea minoră, în ceea ce privește starea generală de sănătate deoarece cancerul gastric, descoperit într-un stadiul incipient, se poate vindeca.

Bibliografie:

https://www.cancer.org/cancer/types/stomach-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html

https://www.cancer.net/cancer-types/stomach-cancer/risk-factors

https://www.cancer.org/cancer/types/stomach-cancer/about/key-statistics.html

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital