RMN-ul de genunchi este o investigație imagistică, non-invazivă, nedureroasă și neiradiantă cu ajutorul căreia medicul poate obține imagini detaliate cu privire la elementele structurale de la nivelul articulației genunchiului.
Procedura are la bază utilizarea unui câmp magnetic și a unui computer specializat care oferă imagini tridimensionale pe baza cărora se pot stabili diagnostice de certitudine și se pot implementa tratamente de specialitate.
Genunchiul este una din cele mai mari și mai solicitate articulații din organism, având rol atât în susținerea întregii greutăți corporale cât și în deplasare. Activitatea mecanică permanentă și suprasolicitarea genunchiului pe termen lung pot determina leziuni degenerative care modifică semnificativ calitatea vieții. De asemenea, patologia traumatică a genunchiului este frecvent întâlnită, mai ales la sportivi sau la persoanele cu un stil de viață activ.
Cu ajutorul rezonanței magnetice nucleare, medicul obține informații cu privire la structurile osoase, cartilaj, ligamente, tendoane, mușchi și elemente vasculo-nervoase. Investigația se poate efectua la orice vârstă, tuturor pacienților care prezintă durere locală, tumefacție articulară, impotență funcțională, slăbiciune, reducerea mobilității sau cracmente la mobilizare.
Indicația de efectuare a RMN-ului de genunchi este stabilită de medicul curant; dacă în urma anamnezei și a examenului clinic local medicul ridică suspiciunea de existentă a unei afecțiuni la nivelul genunchiului, acesta va recomanda efectuarea investigației.
De cele mai multe ori, RMN-ul de genunchi este recomandat tuturor pacienților care prezintă:
Pentru efectuarea RMN-ului de genunchi pacientul trebuie să primească o recomandare scrisă din partea medicului curant. Procedura se efectuează fără anestezie, are o durată de timp cuprinsă între 25-35 minute, este nedureroasă și complet neinvazivă. Principiul de funcționare al aparatului de RMN are la bază un câmp magnetic puternic și un computer specializat, acesta va furniza imagini detaliate cu privire la elementele structurale din articulației. Softul specializat va analiza imaginile obținute și va genera o imagine 3D a articulației; ulterior medicul analizează cu atenție imaginile obținute și stabilește diagnosticul de boală.
Comparativ cu explorarea genunchiului prin radiografie, RMN-ul are capacitatea de a oferi informații despre țesuturile moi din articulație (cartilaj articular, tendoane, ligamente, mușchi) cât și despre gradul de uzură al cartilajului articular, poate efectua secțiuni în orice plan, spre deosebire de radiografia clasică sau computer tomograf.
Pentru realizarea investigației pacientul va fi poziționat corespunzător pe masa de explorare, va primi o pereche de căști pentru ameliorarea zgomotului produs de aparatul de RMN și va avea acces permanent la un buton de panică prin declanșarea căruia investigația este imediat întreruptă. Pe toată perioada procedurii pacientul va fi monitorizat de personalul medical din clinică și va primi toate indicațiile necesare pentru buna desfășurare a procedurii. După finalizarea RMN-ului pacientul își poate relua activitățile cotidiene.
RMN-ul de genunchi este una din cele mai utilizate investigații imagistice deoarece permite diagnosticarea unei categorii largi de afecțiuni ortopedice, precum:
Beneficiile RMN-ului de genunchi sunt multiple, motiv pentru care investigația este extrem de utilizată în practica medicală pentru determinarea leziunilor structurale și funcționale articulare. Procedura este complet non-invazivă deoarece utilizează câmpul magnetic și undele radio pentru a obține imagini din interiorul articulației; spre deosebire de radiografiile convenționale care utilizează radiații nocive pentru organism, RMN-ul este complet neiradiant. Din aceste considerente, investigația poate fi repetată de mai multe ori, motiv pentru care se poate utiliza ca modalitate de monitorizare a evoluției unei afecțiuni și de apreciere a răspunsului terapeutic.
Investigația este nedureroasă, lipsită de riscuri sau complicații, poate fi efectuată la orice vârstă și nu necesită sedare sau anestezie. Unul din avantajele majore ale procedurii este capacitatea investigației de a furniza informații despre structurile moi articulare (tendoane, ligamente, capsulă articulară) care nu pot fi evaluare corespunzător prin alte mijloace imagistice precum radiografiile sau computer tomografiile.
RMN-ul de genunchi oferă informații detaliate asupra structurilor articulare, informații ce pot fi omise prin alte mijloace diagnostice; de asemenea, procedura permite diagnosticarea unei plaje foarte largi de afecțiuni prin furnizarea imaginilor detaliate ale elementelor componente articulare. Investigația se bazează pe obținerea unor multiple imagini secționate, în mai multe planuri, pe baza cărora medicul poate furniza un diagnostic de certitudine și poate implementa un tratament adecvat în funcție de particularitățile fiecărui pacient în parte.
Pregătirea pentru RMN-ul de genunchi nu este un proces laborios; recomandările de care pacientul trebuie să țină cont pentru o bună desfășurare a investigației sunt:
Deși RMN-ul este o investigația sigură, nedureroasă, non-invazivă și neiradiantă, nu este recomandată femeilor însărcinate (în special în primul trimestru de sarcină) sau persoanelor care prezintă dispozitive metalice în corp.
RMN-ul de genunchi este contraindicat persoanelor care prezintă:
RMN-ul de genunchi este o metodă de diagnostic complet non-invazivă, nedureroasă și neiradiantă, foarte utilizată în practica medicală pentru investigarea unor acuze precum durerea de genunchi, tumefacția articulară, impotență funcțională sau cracmente la mobilizare.
Investigația utilizează un câmp electromagnetic puternic și unde de radiofrecvență pentru a obține imagini tridimensionale, detaliate, ale structurilor osoase și moi care alcătuiesc articulația genunchiului. RMN-ul de genunchi poate stabili diagnosticul unei game largi de afecțiuni precum rupturile de tendoane, rupturile ligamentare, fracturi, artroze sau patologie tumorală. Deși investigația este lipsită de riscuri, nu se recomandă femeilor însărcinate (în special în primul trimestru de sarcină) și pacienților care prezintă dispozitive metalice incompatibile cu aparatul de RMN.
Bibliografie:
https://radiopaedia.org/articles/mri-of-the-knee-an-approach
https://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/what-expect-knee-mri
https://www.kenhub.com/en/library/anatomy/normal-knee-mri
https://www.healthline.com/health/knee-mri-scan
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp