Tot ce trebuie să știi despre investigaţiile Computer Tomograf (CT)

Radiologie și imagistică medicală | June 12, 2023 | 0 min de citit
Tot ce trebuie să știi despre investigaţiile Computer Tomograf (CT)

Investigația CT, cunoscută în termeni medicali sub denumirea de Tomografie computerizată, este o metodă de diagnostic paraclinic, care permite vizualizarea detaliată a structurilor și organelor interne ale corpului.

Tomografia computerizată este foarte des utilizată în stabilirea diagnosticului diferitelor patologii deoarece este o investigație cu riscuri minime pentru pacient, sigură și rapidă, care are capacitatea de a oferi informații despre dimensiunea, forma, structura, precum și o serie de alte particularități ale organului examinat.

Când e necesară o investigație Computer Tomograf?

Această investigație este foarte des utilizată în următoarele situații:

  • Explorarea diferitelor organe interne cu scopul de a identifica, diagnostica și monitoriza anumite patologii; se poate efectua CT toracic, abdominal, pelvin, cranian, CT de coloană vertebrală, CT al membrelor inferioare și superioare, CT osteo-articular, CT vascular.
  • Monitorizarea evoluției anumitor patologii precum cancerele; cu ajutorul acestei investigații se poate aprecia gradul de eficacitate al tratamentului precum și gradul de progresie al bolii;
  • Pentru a oferi informații sigure cu privire la localizarea anumitor formațiuni tumorale sau colecții de puroi, informații necesare medicului pentru a efectua biopsie cu ac fin sau drenarea colecțiilor;
  • Se poate efectua în urgență deoarece rezultatele aceste investigații sunt finalizate rapid și comunicate verbal în maxim 2 ore, iar medicul poate stabili astfel diagnosticul și poate iniția tratamentul corespunzător într-un interval scurt de timp.  

CT cu substanță de contrast sau CT simplu?

În funcție de patologie, medicul radiolog va stabili dacă investigatia se va efectua cu substanță de contrast sau nu. De asemenea, în cazul în care se suspecteaza existența unei formațiuni tumorale, se va administra substanță de contrast deoarece aceasta va pătrunde în vascularizația tumorii.

Substanța de contrast pe bază de iod este hidrosolubilă și se administrează pe cale orală sau intravenoasă. Aceasta poate determina apariția reacțiilor alergice, imediate (apărute în prima oră de la administrare) sau tardive (apar după prima oră de la injectare până la o săptămână). În funcție de severitate, reacțiile alergice pot fi ușoare (greață, amețeală, urticarie localizată, eritem), moderate (vărsături, urticarie generalizată, tuse, lipsă de aer) sau severe (șoc hipotensiv, convlusii, reacții vasovagale, stop respirator, stop cardiac).

Pentru a reduce pe cât posibil riscul unui eveniment advers, pacientul va trebui să precizeze orice istoric personal de reacții alergice. De asemenea, pacientul va fi monitorizat minim 30 minute după administrarea substanței de contrast. Dacă apar reacții alergice la substanța de contrast, echipa medicală va acorda primul ajutor pacientului și va solicita intervenția ATI.

După investigație, substanța de contrast se va elimina pe cale renală iar pacientul va fi sfătuit să consume o cantitate mare de lichide.

Ge Healthcare Revolution Frontier

Computerul tomograf care oferă răspunsuri exacte la întrebări medicale dificile. Aparatura cu care se realizează această investigație este foarte importantă deoarece, cu cât aparatul este mai performant, cu atât imaginile furnizate au o rezoluție mai bună. Spitalul Memorial Băneasa pune la dispoziția pacienților săi un aparat de înaltă performanță, care respectă toate standardele în vigoare și care oferă multiple avantaje față de aparatele clasice: Revolution Frontier.

Echipamentul a fost conceput pentru o explorare imagistică de înaltă rezoluție la o doză scăzută de radiații, dar cu o performanță clinică avansată. Aparatul are capacitatea de a reduce radiațiile. De asemenea, generează imagini fidele, având o capacitate de detecție ridicată la contrast scăzut. 

Sistemul are la bază tehnologia de imagistică spectrală Gemstone™ Spectral Imaging (GSI), care, cu ajutorul unei singure scanări, colectează informații anatomice și funcționale și oferă răspunsuri exacte la întrebări medicale dificile. Are o viteză mare de scanare și un design inteligent, ceea ce ajută la optimizarea fluxului de lucru și la creșterea productivității. Investigațiile pot fi realizate pacienților de până la 300 kg.

Avantajele Ge Healthcare Revolution Frontier:

  • o singură examinare care oferă medicului informații detaliate, scâzând astfel necesitatea de examinări repetate;
  • permite utilizarea unei doze mici de substanță de contrast;
  • permite o caracterizare amănunțită a sistemului vascular prin oferirea de informații suplimentare despre faza de perfuzie, aspect extrem de util în imagistica vasculară;
  • permite caracterizarea și urmărirea formațiunilor tumorale, inclusiv a nodulilor pulmonari sau a leziunilor de la nivel hepatic;
  • reducerea artefactelor metalice
  • permite explorări angiografice detaliate și extinse, examinări angioCT coronariene capacitatea de stadializare cu mare precizie a pacienților oncologici.

Cum se pregătește pacientul pentru investigație?

Tomografia computerizată este o investigație care nu necesită o pregătire amplă în prealabil. Dar este recomandat ca pacientul să nu mănânce cu 4 ore înainte de de investigație și, în ziua examinării, să nu consume ceai, ciocolată, cafea, coca-cola sau alte alimente și băuturi energizante.

Pentru a preveni riscul de apariție al malformațiilor fetale, această investigație nu este recomandată femeilor însărcinate. În schimb, pacientele care alăptează nu au restricții pentru efectuarea investigației CT.

În momentul efectuării programării la CT, pacientul va menționa dacă suferă de alergii, dacă este claustrofob, dacă urmează vreun tratament medicamentos în acel moment sau dacă prezintă alte afecțiuni medicale. De asemenea, este important ca pacientul să prezinte medicului radiolog toate investigațiile și documentele medicale anterioare (inclusiv suport electronic CD/DVD).

Care sunt riscurile acestei proceduri?

Computer tomografia este o metodă de explorare și diagnosticare cu riscuri minime pentru pacient. Principalul risc posibil este apariția alergiilor la administrarea substanței de contrast. Din acest motiv, pacienților cu istoric de alergii de orice fel, li se recomanda un consult alergologic înainte de realizarea investigației.

Există situații în care în urma investigației, pacientul poate resimți dureri de cap, stare de greață, gust metalic sau senzație de căldură; toate acestea de vor diminua de la sine.

În concluzie, computer tomografia este o investigație imagistică extrem de utilă în practica medicală. Aceasta este utilizată foarte des, deoarece oferă informații importante despre organele și structurile interne ale organismului, informații necesare în stabilirea diferitelor diagnostice medicale.  

Programează-te pentru o investigație CT sunând la 021 (9393) și vei putea face investigația în maxim 48 ore.

Dacă ai o trimitere de la un medic specialist în contract cu casa de asigurări de sănătate, precizează asta la recepție și vei putea efectua investigația gratuit.  (nu se acceptă trimiteri de la medicul de familie)

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital