Modificările hormonale sunt o parte naturală a îmbătrânirii. Spre deosebire de scăderea rapidă a hormonilor reproductivi care are loc la femei în timpul menopauzei, modificările hormonilor sexuali masculini au loc mai treptat.
Termenul „menopauză masculină” este adesea folosit pentru a descrie scăderile testosteronului legate de vârstă, dar procesul diferă semnificativ de menopauza la femei.
La femei, menopauza marchează sfârșitul ovulației și o scădere bruscă a producției de hormoni pe o perioadă scurtă. La bărbați, nivelurile de testosteron și alți hormoni scad treptat de-a lungul multor ani.
Această reducere treptată este cunoscută sub numele de hipogonadism cu debut tardiv sau testosteron scăzut legat de vârstă.
În medie, nivelul de testosteron al unui bărbat scade cu aproximativ 1% pe an după vârsta de 40 de ani. În ciuda acestui fapt, majoritatea bărbaților în vârstă mențin nivelurile de testosteron în intervalul normal, doar aproximativ 10% până la 25% experimentând niveluri considerate scăzute.
Nivelurile scăzute de testosteron trec adesea neobservate, deoarece simptomele pot fi subtile și se pot suprapune cu alte afecțiuni sau cu procesul de îmbătrânire în sine. Deși testele de sânge pot măsura nivelurile de testosteron, acestea nu sunt efectuate în mod obișnuit. În plus, mulți bărbați cu niveluri scăzute de testosteron nu prezintă niciun simptom.
Semnele și simptomele posibile ale testosteronului scăzut pot include:
Alte simptome potențiale includ oboseală, lipsa de motivație, scăderea încrederii în sine, starea de spirit deprimată, concentrarea slabă, tulburările de somn, anemie ușoară, scăderea masei și a forței musculare și creșterea grăsimii corporale.
Experții recomandă testarea pentru testosteronul scăzut doar dacă sunt prezente simptome. Dacă un test confirmă niveluri scăzute, ar trebui repetat pentru precizie. O evaluare suplimentară a glandei pituitare, care reglează producția de hormoni, poate fi, de asemenea, necesară pentru a identifica cauzele care stau la baza.
Dacă întâmpinați aceste simptome, consultați medicul de familie. Ei vă vor întreba despre munca, viața personală și bunăstarea generală pentru a determina dacă problemele de sănătate mintală, cum ar fi stresul sau anxietatea, pot fi factori care contribuie.
Dacă stresul sau anxietatea sunt identificate ca o cauză, tratamente precum medicamentele sau terapiile, cum ar fi terapia cognitiv comportamentală, pot fi benefice. Alte strategii precum exercițiile și tehnicile de relaxare pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea simptomelor.
În timp ce andropauza nu poate fi evitată în totalitate, simptomele acesteia pot fi adesea minimizate sau prevenite în mod natural prin schimbarea stilului de viață sănătos.
Medicul dumneavoastră de familie poate comanda un test de sânge pentru a vă verifica nivelul de testosteron. Dacă rezultatele indică o deficiență, este posibil să fiți îndrumat către un endocrinolog - un specialist în afecțiuni legate de hormoni.
Dacă medicul endocrinolog confirmă diagnosticul de deficiență de testosteron, vi se poate oferi o terapie de înlocuire a testosteronului (TRT) pentru a corecta dezechilibrul hormonal și a vă atenua simptomele.
Bibliografie:
https://www.nhs.uk/conditions/male-menopause/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/mens-health/in-depth/male-menopause/art-20048056
https://www.baus.org.uk/patients/conditions/7/male_menopause_androgen_deficiency_in_the_ageing_male/
https://allianceurology.com/what-is-male-menopause-andropause/
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Loading...