Cancerul pancreatic este o afecțiune malignă care se caracterizează prin înmulțirea haotică și necontrolată a celulelor pancreatice. Acest proces apare ca urmare a existenței unor mutații care modifică celulele fiziologice pancreatice și le transformă în celule maligne. Conform datelor de specialitate, cancerul pancreatic ocupă locul 10 în topul celor mai frecvente forme de cancer la nivel național.
De cele mai multe ori boala este asimptomatică în formele incipiente, motiv pentru care afecțiunea este diagnosticată într-un stadiu avansat, situație în care resursele terapeutice sunt limitate iar probabilitatea de vindecare este minimă.
Din punct de vedere anatomic, pancreasul este un organ glandular, are dimensiunea cuprinsă între 15-20cm și este localizat în etajul abdominal superior, în spatele stomacului. Este alcătuit din două regiuni, exocrină (constituită din acinii pancreatici; reprezintă 98% din pancreas) și endocrină (constituită din insule Langerhans, care secretă insulină).
În funcție de localizare, cancerul pancreatic poate fi de două tipuri:
Până la acest moment nu au fost identificate cauzele exacte care determină apariția cancerului de pancreas însă studiile de specialitate arată faptul că procesul de transformare malignă are ca punct de plecare existența unor mutații la nivelul AND-ului celulelor pancreatice, care determină înmulțirea haotică și necontrolată a acestora, cu constituirea ulterioară a formațiunii tumorale.
Celulele tumorale maligne au capacitatea de a se răspândi atât la nivelul structurilor din vecinătate cât și la distanță, în alte regiuni din organism, proces care poartă denumirea de metastazare.
Au fost identificați o serie de factori de risc care contribuie la apariția cancerului de pancreas. Mai mult decât atât, studiile de specialitate au demonstrat faptul că riscul de a dezvolta boala crește dacă există combinația celor trei factori de risc principali: fumatul, diabetul zaharat și dieta dezechilibrată.
Factori de risc pentru apariția cancerului de pancreas:
Din nefericire, cancerul de pancreas este greu de diagnosticat în formele incipiente de boală deoarece afecțiunea este mult timp asimptomatică. Pe măsură ce procesul tumoral malign se extinde, tabloul clinic devine mai pregnant; din acest motiv boala este rar descoperită în formele de debut iar marea majoritate a pacienților ajung la medic în stadii avansate, când resursele terapeutice sunt limitate.
Cele mai frecvente simptome ale pacienților cu cancer pancreatic sunt:
Pe măsură ce formațiunea tumorală crește în dimensiuni, poate determina o serie de complicații precum:
Tratamentul cancerului de pancreas depinde foarte mult de stadiul bolii, localizarea formațiunii tumorale, comorbidități dar și de existența metastazelor. Fiecare caz de cancer pancreatic necesită o abordare multidisciplinară astfel încât fiecare pacient să beneficieze de toate resursele terapeutice disponibile în lupta împotriva bolii.
Intervenția chirurgicală vizează eliminarea formațiunii tumorale de la nivelul organismului. Dacă tumora este localizată la nivelul capului pancreatic, pacientul poate beneficia de duodenopancreatectomie, operație care implică îndepărtarea chirurgicală a capului pancreatic, vezica biliară și duodenul, cu refacerea continuității anatomice. În situația în care cancerul se dezvoltă la nivelul corpului sau la nivelul cozii pancreasului, se poate efectua pancreatectomia distală. Există și situații în care medicul poate considera oportună îndepărtarea pancreasului în totalitate prin efectuarea pancreatectomiei totale.
Chimioterapia constă în administrarea unor medicamente citostatice care au capacitatea de a distruge celulele tumorale și de a împiedica, în acest mod, dezvoltarea și extensia procesului tumoral malign. Citostaticele se pot administra înainte de intervenția chirurgicală, cu scopul de a reduce volumul formațiunii tumorale, după intervenția chirurgicală, cu scopul de a consolida rezultatele operației și de a distruge posibile celule maligne restante dar și în scop paliativ, în situațiile în care intervenția chirurgicală nu se poate efectua.
Radioterapia reprezintă varianta terapeutică care utilizează radiații cu scopul de a distruge celulele tumorale. Se poate administra în mod combinat cu radioterapia, înainte de intervenția chirurgicală sau după aceasta.
Măsurile care scad riscul de apariție al cancerului de pancreas sunt:
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatic-cancer/symptoms-causes/syc-20355421
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15806-pancreatic-cancer
https://www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/pancreatic-cancer
https://www.nhs.uk/conditions/pancreatic-cancer/symptoms/
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp