Cancerul colorectal

Gastroenterologie | September 3, 2024 | 0 min de citit
Cancerul colorectal

Despre cancerul colorectal

Cancerul colorectal este o afecțiune oncologică care se caracterizează prin dezvoltarea unui proces tumoral malign la nivelul peretelui colonului sau la nivelul peretelui rectului. Multiplicarea haotică și necontrolată a celulelor tumorale maligne determină creșterea rapidă în dimensiune a formațiunii tumorale, invadarea elementelor vecine și răspândirea la distanță, cu apariția așa numitelor metastaze.

Incidența - creștere alarmantă

La ora actuală cancerul colorectal reprezintă cea mai frecventă afecțiune malignă diagnosticată atât la nivel național cât și la nivel internațional.; incidența bolii prezintă o creștere alarmantă deși, atât în România cât și în Europa, sunt implementare programe de screening care au scopul de a depista afecțiunea într-un stadiu cât mai incipient, situație în care resursele terapeutice sunt mai ofertante iar șansele de vindecare și supraviețuire sunt mai mari.

Rata de mortalitate a bolii este, de asemenea, în creștere deoarece cancerul colorectal este asimptomatic în stadiile de debut, ceea ce presupune faptul că nu există simptome sugestive care să  sugereze prezența unui proces tumoral malign la nivelul colonului sau la nivelul rectului.

Studiile de specialitate arată faptul că marea majoritate a cazurilor de cancer colorectal debutează sub forma unei formațiuni polipoide cu caracteristici celulare benigne care însă, în timp, pot suferi procese de transformare malignă. Până la ora actuală nu se cunosc cu exactitate cauzele care determină apariția cancerului colorectal însă se consideră că la baza procesului de transformare malignă se află o serie de mutații ADN care determină înmulțirea haotică și necontrolată a celulelor din peretele colonului sau al rectului.

Afecțiunea poate fi tratată dacă este descoperită într-un stadiu incipient. Pentru un diagnostic precoce al bolii se recomandă efectuarea colonoscopiei ca modalitate de screening tuturor persoanelor cu vârsta mai mare de 55 ani, în absența factorilor de risc, respectiv tuturor peroanelor începând cu vârsta de 45 ani, dacă există factori de risc (prezența bolii la rudele de gradul I, afecțiuni inflamatorii intestinale, existența polipilor colonici, fumatul, dieta dezechilibrată, obezitatea, sedentarismul, consumul cronic de alcool).

Stadii

Din punct de vedere histopatologic, 9 din 10 cazuri de cancer colorectal sunt adenocarcinoame. În funcție de gradul de invazie al peretelui tubului digestiv, de dimensiunea formațiunii tumorale, de gradul de extensie locală, regională și la distanță, stadializarea cancerului colorectal curpinde:

  • Stadiul 0: procesul tumoral malign este limitat la nivelul mucoasei; în termeni medicali poartă denumirea de carcinom in situ;
  • Stadiul I: procesul tumoral malign invadează stratul submucos sau stratul muscular al colonului sau al rectului;
  • Stadiul II A: procesul tumoral malign invadează stratul muscular până la nivelul subseroasei la nivelul peretelui colonului sau al rectului;
  • Stadiul II B: procesul tumoral malign se extinde până la nivelul peritoneului visceral sau invadează în mod direct alte organe sau structuri localizare la nivel intraperitoneal;
  • Stadiul III: procesul tumoral malign s-a extins la nivelul ganglionilor limfatici din vecinătate;

     Stadiul III A: cancerul s-a extins la nivelul submucoasei sau la nivelul stratului muscular și a invadat 1-3 ganglioni limfatici;

     Stadiul III B: cancerul a invadat subseroasa, peritoneul sau alte organe vecine și a cuprins 1-3 ganglioni limfatici din vecinătate;

     Stadiul III C: cancerul s-a extins la mai mult de 4 ganglioni limfatici;

  • Stadiul IV: există metastaze în alte organe din corp; procesul tumoral malign a invadat structurile atât din vecinătate cât și din periferie iar boala se află într-un stadiu avansat de evoluție.

În stadiile incipiente afecțiunea este asimptomatică; din aceste considerente, singura modalitate de diagnosticare a bolii este prin intermediul colonoscopiei. Simptomele apar în stadiile avansate și pot fi reprezentate de tulburări de tranzit intestinal (diaree, constipație, alternanța scaunului diareic cu constipația), prezența sângelui la nivelul materiile fecale, dureri abdominale, meteorism abdominal, balonări, stări de flatulență, greață, vărsături, modificări de apetit, scădere ponderală involuntară, anemie secundară, stare generală de oboseală, fatigabilitate.

Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului de cancer colorectal, alături de colonoscopie, medicul curant poate recomanda efectuarea analizelor uzuale de sânge pentru a întocmi un bilanț general al stării de sănătate. Acestea cuprind hemograma, probe de inflamație, probe hepatice, probe renale, profil de coagulare, ionogramă, markeri tumorali – CEA, CA 19-9. Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine se recomandă efectuarea biopsiei; doar examinarea histopatologică a fragmentelor tisulare prelevate de la nivelul colonului respectiv de la nivelul rectului poate stabili diagnosticul de cancer și poate oferi informații despre gradul de invazie locală al formațiunii tumorale. Investigațiile imagistice de tipul rezonanței magnetice nucleare sau computer tomografia, oferă date cu privire la extensia procesului tumoral malign la distanță de formațiunea tumorală primară.

Tratament

Tratamentul cancerului colorectal este stabilit în cadrul unei comisii multidisciplinare, cu scopul de a integra în schema terapeutică toate nevoile pacientului, inclusiv cele psiho-emoționale. Variantele terapeutice cuprind rezecția formațiunii tumorale, chimioterapia, radioterapia, imunoterapia sau terapia țintită. De cele mai multe ori intervenția chirurgicală se asociază cu chimioterapia, radioterapia sau imunoterapia, cu scopul de a crește considerabil rata de supraviețuire și speranța de viață a pacientului.

Apariția cancerului colorectal nu poate fi influențată însă, prin intermediul programelor naționale de screening, pacienții pot descoperii boala într-o formă incipientă, ceea ce o face mai ușor de manageriat și de tratat deoarece resursele terapeutice sunt mai ofertante iar stare generală de sănătate a pacientului este mai bună. Modificarea stilului de viață poate influența apariția bolii; măsuri precum reducerea consumului de alcool, evitarea sedentarismului și dieta echilibrată pot reduce semnificativ riscul de apariție al bolii.

Bibliografie:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/colorectal-cancer

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669

https://www.cancer.org/cancer/types/colon-rectal-cancer/about/what-is-colorectal-cancer.html

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14501-colorectal-colon-cancer

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital