Esofagul este o structură complexă, cu un rol esențial în transportul alimentelor, contractându-se și se relaxându-se într-un proces numit peristaltism, ce permite tranzitul acestora către stomac. Măsoară o lungime de aproximativ 25 cm, în cazul pacienților adulți.
Cancerul esofagian este o afecțiune ce debutează atunci când celulele din această porțiune a tractului digestiv încep să se multiplice necontrolat, cauzând apariția unor formațiuni tumorale. Află mai multe despre factorii de risc, diagnosticarea, tratarea și prevenirea acestei boli!
Cancerul esofagian este o boală gravă, a cărei incidență a crescut în ultimele decenii. Printre principalii factori de risc se numără:
Pe lângă acești factori de risc principali, există și alți factori aflați în curs de cercetare:
Cancerul esofagian este o boală gravă care poate provoca o serie de simptome neplăcute și adesea periculoase:
Severitatea acestor simptome este strâns legată de stadiul cancerului esofagian. În stadiile incipiente, simptomele pot fi ușoare sau chiar inexistente. Pe măsură ce boala avansează, devin mai severe și mai evidente.
Diagnosticarea cancerului esofagian se realizează prin utilizarea unei varietăți de metode. Fiecare metodă are o dinamică specifică, oferind seturi de informații diferite despre starea de sănătate a pacientului. Opțiunile pentru stabilirea diagnosticului permit stadializarea cancerului și construirea unui plan de tratament:
Diagnosticarea timpurie a cancerului esofagian este vitală, deoarece asigură o creștere semnificativă a șanselor de supraviețuire. Prognosticul de 5 ani, pentru cancerul esofagian diagnosticat în stadiul I, este de aproximativ 50%, comparativ cu aproximativ 5%, în cazul în care diagnosticul este pus în stadiul IV al bolii.
Orice persoană care experimentează aceste simptome ar trebui să ceară sfatul medicului cât mai curând posibil, pentru a permite un diagnostic timpuriu și, în consecință, aplicarea unui tratament cât mai eficient posibil.
Tratamentul stabilit de specialistul în oncologie pentru cancerul de esofag depinde de o serie de factori, inclusiv stadiul afecțiunii, starea generală de sănătate a pacientului, vârsta acestuia și preferințele personale. Opțiunile de tratament includ:
Radioterapia și chimioterapia prezintă avantajul de a putea fi folosite înainte sau după intervenția chirurgicală. Efectele secundare asociate acestor opțiuni de tratament includ oboseala, gura uscată și dificultatea de a înghiți. Rata de supraviețuire depinde în mare măsură de stadiul în care este diagnosticat cancerul esofagian. Așadar, tratamentul început la timp poate îmbunătăți semnificativ șansele de supraviețuire.
Prevenirea cancerului esofagian implică o serie de măsuri proactive, incluzând:
Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască sub nicio formă investigațiile medicale de specialitate. Dacă prezinți unul sau mai multe dintre simptomele prezentate astăzi, posibil asociate cancerului esofagian sau unei alte afecțiuni oncologice, programează-te acum pentru un consult medical la Spitalul Memorial Băneasa!
BIBLIOGRAFIE:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/6137-esophageal-cancer
https://www.nhs.uk/conditions/oesophageal-cancer/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/esophageal-cancer/symptoms-causes/syc-20356084
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/esophageal-cancer
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp