Cancerul esofagian: cauze, simptome, diagnostic, tratament și prevenție

Oncologie medicală | May 13, 2024 | 0 min de citit
Cancerul esofagian: cauze, simptome, diagnostic, tratament și prevenție

Esofagul este o structură complexă, cu un rol esențial în transportul alimentelor, contractându-se și se relaxându-se într-un proces numit peristaltism, ce permite tranzitul acestora către stomac. Măsoară o lungime de aproximativ 25 cm, în cazul pacienților adulți. 

Cancerul esofagian este o afecțiune ce debutează atunci când celulele din această porțiune a tractului digestiv încep să se multiplice necontrolat, cauzând apariția unor formațiuni tumorale. Află mai multe despre factorii de risc, diagnosticarea, tratarea și prevenirea acestei boli!

Factori de risc ai cancerului esofagian

Cancerul esofagian este o boală gravă, a cărei incidență a crescut în ultimele decenii. Printre principalii factori de risc se numără:

  • fumatul - factor de risc major, deoarece substanțele chimice din tutun pot deteriora celulele esofagului, crescând astfel riscul de mutații celulare; de asemenea, studiile susțin relația de cauzalitate dintre acest obicei nociv și cancerul bronho-pulmonar;
  • consumul excesiv de alcool - cantitățile mari de băuturi alcoolice, consumate cu o frecvență ridicată, pot cauza erodarea mucoasei esofagului, permițând toxinelor să pătrundă mai ușor în țesutul esofagian;
  •  obezitatea - crește riscul de cancer esofagian, deoarece poate contribui la formarea refluxul gastro-esofagian și, prin urmare, la inflamarea cronică a esofagului;
  • refluxul gastro-esofagian - afecțiune manifestată prin revenirea constantă a acidului stomacal în esofag; astfel, pot fi cauzate leziuni la nivelul acestuia, de risc pentru la dezvoltarea cancerului pe care îl analizăm astăzi. 

Pe lângă acești factori de risc principali, există și alți factori aflați în curs de cercetare:

  • anumite substanțe chimice din mediu sau de la locul de muncă, precum azbestul sau dioxidul de sulf;
  • anumiți factori genetici, precum mutațiile BRCA2, pot crește, de asemenea, riscul de a dezvolta această boală. 

Simptomele cancerului esofagian

Cancerul esofagian este o boală gravă care poate provoca o serie de simptome neplăcute și adesea periculoase: 

  • dificultatea de a înghiți (disfagia) - simptom descris ca o senzație de blocare resimțită în piept; odată cu evoluția bolii, mâncarea sau lichidele pot deveni din ce în ce mai greu de înghițit, iar unii pacienți pot ajunge să aibă dificultăți chiar și în înghițirea salivei;
  • durerile toracice - posibil resimțite în stadii avansate ale bolii; poate fi difuză sau localizată într-o anumită zonă a pieptului;
  • pierderea în greutate necondiționată- poate fi semnificativă și cauzată de dificultatea de înghițire și pierderea apetitului;
  • tusea persistentă - posibil rezultat al iritării esofagului; poate fi, de asemenea, un simptom al unei alte probleme de sănătate (BRGE).

Severitatea acestor simptome este strâns legată de stadiul cancerului esofagian. În stadiile incipiente, simptomele pot fi ușoare sau chiar inexistente. Pe măsură ce boala avansează, devin mai severe și mai evidente. 

Diagnosticarea cancerului esofagian

Diagnosticarea cancerului esofagian se realizează prin utilizarea unei varietăți de metode. Fiecare metodă are o dinamică specifică, oferind seturi de informații diferite despre starea de sănătate a pacientului. Opțiunile pentru stabilirea diagnosticului permit stadializarea cancerului și construirea unui plan de tratament:

  • endoscopia - implică introducerea unui tub flexibil cu o cameră până la nivelul esofagului; specialistul observă astfel semne ce pot indica o posibilă prezență a cancerului;
  • biopsia - implică prelevarea unei mici mostre de țesut din esofag, care este apoi analizată în laborator pentru a verifica prezența celulelor canceroase; biopsia este adesea efectuată în timpul endoscopiei;
  • CT-ul - test de imagistică utilizat pentru afișarea unor imagini detaliate ale esofagului, precum și ale altor organe; pot fi efectuată și pentru a verifica dacă afecțiunea s-a răspândit către alte zone;

Diagnosticarea timpurie a cancerului esofagian este vitală, deoarece asigură o creștere semnificativă a șanselor de supraviețuire. Prognosticul de 5 ani, pentru cancerul esofagian diagnosticat în stadiul I, este de aproximativ 50%, comparativ cu aproximativ 5%, în cazul în care diagnosticul este pus în stadiul IV al bolii.

Orice persoană care experimentează aceste simptome ar trebui să ceară sfatul medicului cât mai curând posibil, pentru a permite un diagnostic timpuriu și, în consecință, aplicarea unui tratament cât mai eficient posibil.

Tratamentul cancerului esofagian

Tratamentul stabilit de specialistul în oncologie pentru cancerul de esofag depinde de o serie de factori, inclusiv stadiul afecțiunii, starea generală de sănătate a pacientului, vârsta acestuia și preferințele personale. Opțiunile de tratament includ:

  • intervenția chirurgicală - cea mai frecventă formă de tratament pentru cancerul esofagian; implică îndepărtarea unei părți sau a întregului esofag, în funcție de localizarea și extinderea cancerului; 
  • radioterapia - utilizarea punctuală a radiațiilor pentru a distruge celulele canceroase;
  • chimioterapia - administrarea unei medicații specifice (pe cale orală sau intravenoasă) pentru a opri creșterea sau a distruge celulele canceroase.

Radioterapia și chimioterapia prezintă avantajul de a putea fi folosite înainte sau după intervenția chirurgicală. Efectele secundare asociate acestor opțiuni de tratament includ oboseala, gura uscată și dificultatea de a înghiți. Rata de supraviețuire depinde în mare măsură de stadiul în care este diagnosticat cancerul esofagian. Așadar, tratamentul început la timp poate îmbunătăți semnificativ șansele de supraviețuire.

Prevenirea cancerului esofagian

Prevenirea cancerului esofagian implică o serie de măsuri proactive, incluzând:

  • adoptarea unei alimentații sănătoase - studiile arată că o dietă bogată în fructe și legume poate avea un efect protector asupra esofagului; alimente precum broccoli, varza, morcovii și citricele,  bogate în vitamine și antioxidanți, ajută la combaterea radicalilor liberi care pot cauza daune ADN-ului celular;
  • renunțarea la fumat - substanțele chimice din tutun pot cauza mutații la nivelul celulelor esofagiene; renunțarea la fumat reduce semnificativ riscul de cancer;
  • limitarea consumului de alcool - alcoolul poate irita și deteriora celulele esofagiene, ceea ce poate favoriza apariția cancerului; este recomandat să se limiteze consumul de alcool la un nivel moderat, definit de Organizația Mondială a Sănătății ca maximum o băutură pe zi pentru femei și două băuturi pe zi pentru bărbați.

Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască sub nicio formă investigațiile medicale de specialitate. Dacă prezinți unul sau mai multe dintre simptomele prezentate astăzi, posibil asociate cancerului esofagian sau unei alte afecțiuni oncologice, programează-te acum pentru un consult medical la Spitalul Memorial Băneasa!

BIBLIOGRAFIE: 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/6137-esophageal-cancer

https://www.nhs.uk/conditions/oesophageal-cancer/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/esophageal-cancer/symptoms-causes/syc-20356084

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/esophageal-cancer

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital