In corpul uman exista, pe langa sistemul vascular format din artere si vene, sistemul limfatic, compus dintr-o retea de vase, ganglioni si organe ce contin limfa.
Limfa este un lichid limpede, vascos, ce transporta limfocite (numite si celule albe, ce lupta impotriva infectiilor), fluide si produse de descompunere celulara provenite din diferite tesuturi ale corpului. Prin transportul celulelor albe joaca un rol foarte important in imunitate, contribuind la combaterea proceselor patologice din organism (de exemplu, infectii sau neoplazii). Lichidul limfatic ajuta si la drenajul excesului de fluide din tesuturi, mentinand astfel echilibrul fluidelor in organism.
Ganglionii limfatici reprezinta organe mici, de marimea si forma unui bob de fasole, ce fac parte din sistemul imun al organismului.
Ei actioneaza ca un filtru pentru substantele circulante din lichidul limfatic, captand si distrugand agentii patogeni (bacterii, virusuri) sau orice celula anormala, ce nu e recunoscuta de organism, prin intermediul limfocitelor (celulelor albe).
Exista grupuri de ganglioni limfatici (conglomerate de ganglioni limfatici) atribuite fiecarei regiuni anatomice din corp, cum ar fi gatul, axila, zona inghinala sau in apropierea organelor interne.
Rolul acestora este de a filtra substantele provenite din regiunile anatomice respective si, daca este cazul, de a “anunta” sistemul imunitar despre prezenta unui eventual patogen.
In cazul unui cancer, rolul ganglionilor limfatici este de a preveni temporar raspandirea celulelor canceroase in procesul de diseminare al tumorii maligne primare.
In cadrul acestui proces, celulele canceroase se desprind de tumora primara si sunt preluate de circulatia limfatica sau sangvina, fiind ulterior transportate catre statiile ganglionare adiacente sau catre alte tesuturi.
Primul ganglion limfatic intalnit de catre celulele tumorale in circulatia lor prin vasele limfatice se numeste “ganglion santinela”. De la acest ganglion, fluidul limfatic se va drena prin vasele eferente (ce “ies” din ganglion) si prin ceilalti ganglioni limfatici din reteaua respectiva. Prin urmare, conditia ganglionului santinela (daca este invadat tumoral sau nu) reprezinta conditia intregii statii ganglionare din care face parte.
In cazul in care pacientul este diagnosticat cu un tip de cancer malign, medicul oncolog curant va recomanda identificarea si excizarea (indepartarea) ganglionului santinela pentru a stabili daca tumora primara a invadat sistemul ganglionar sau nu.
Acest lucru este foarte important pentru o stadializare corecta a neoplaziei si, consecutiv, pentru determinarea tipului de tratament necesar.
Identificarea ganglionului santinela se face prin injectarea unei substante radioactive (de obicei technetiu 99), a unui colorant albastru (sau a ambelor substante) in apropierea leziunii tumorale. Substanta va fi apoi preluata de fluidul limfatic, prin care va circula catre statia ganglionara ce dreneaza respectiva zona anatomica si se va fixa la nivelul ganglionului santinela.
Acesta din urma va fi identificat cu ajutorul unei camere speciale de scintigrafie (sau se va identifica dupa culoarea diferita) si va fi ulterior excizat de catre medicul chirurg printr-o procedura minim invaziva. Aceasta procedura defineste biopsia ganglionului santinela. Proba va fi trimisa catre laboratorul de Anatomie Patologica pentru examinarea histopatologica, ce va stabili daca la nivelul ganglionului santinela exista sau nu celule canceroase.
Biopsia ganglionului santinela se utilizeaza cel mai frecvent in cazul cancerului de san.
Celulele tumorale se raspandesc initial catre ganglionii limfatici axilari ipsilaterali (de aceeasi parte a corpului), dar exista cazuri in care, din cauza pozitionarii cancerului in cadranele interne ale sanului (aproape de stern), ganglionii mamari interni, situati in interiorul toracelui, sunt afectati prima data. Indiferent de pozitionarea sa, ganglionul santinela va fi identificat prin aceleasi metode amintite anterior.
Biopsia acestui ganglion poate fi efectuata in cazul pacientelor ce prezinta: tumori de mici dimensiuni, fara semne clinice sau imagistice de invazie a ganglionilor limfatici axilari, fara semne clinice sau imagistice de metastaze, indiferent de istoricul medical oncologic al pacientei.
In cazul tumorilor maligne cutanate (de exemplu, melanomul malign cutanat), biopsia ganglionului santinela se efectueaza cu acelasi scop, de a stadializa si trata corect cancerul cutanat. Procedura se va realiza intr-un timp ulterior biopsiei excizionale a formatiunii tumorale cutanate si va fi urmata de confirmare histopatologica a prezentei sau absentei celulelor maligne. Cu toate acestea, in cazul pacientilor cu boala sistemica sau metastaze clinic evidente, biopsia ganglionului santinela nu este necesara deoarece nu modifica tratamentul sau prognosticul bolii.
Biopsia ganglionului santinela este studiata pentru utilizarea si in alte tipuri de cancer, cum ar fi:
Rezultatul se obtine in aproximativ 2-3 saptamani, iar acuratetea diagnosticului histopatologic este de 98-100%.
Prezenta celulelor carcinomatoase la nivelul ganglionului santinela semnifica faptul ca tumora primara a diseminat pe cale limfatica, raspandindu-se la prima statie ganglionara regionala. Urmatorul pas terapeutic in tratamentul oncologic consta in excizia intregii statii ganglionare afectate (limfodisectia ganglionara).
Excizia se poate efectua fie in timpul aceleiasi proceduri, fie in timpul unei proceduri chirurgicale ulterioare.
In schimb, daca rezultatul histopatologic este negativ (nu se regasesc celule canceroase la nivelul ganglionilor limfatici), este putin probabil ca boala sa se fi raspandit si nu este nevoie de nici o interventie chirurgicala suplimentara.
Astfel, se reduc potentialele complicatii pe termen lung asociate cu extirparea intregului grup ganglionar (de exemplu, limfedemul).
Toate interventiile chirurgicale asupra ganglionilor limfatici pot avea reactii adverse imediate sau pe termen lung, desi indepartarea unui numar mic de ganglioni limfatici nu se asociaza cu reactii adverse grave. Cateva potentiale probleme ce pot aparea in urma acestei interventii sunt:
BIBLIOGRAFIE:
https://www.medichub.ro/reviste-de-specialitate/medic-ro/ganglionul-santinela-etapa-de-diagnostic-al-stadiului-de-boala-in-melanomul-cutanat-id-7356-cmsid-51?srsltid=AfmBOopeL4RhajdqL448p4MdRNwNcTSj2KHdmCLCdVQb8dqcAWoTLE0d\
https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/lymph-node
https://ovidius-ch.ro/sfatul-medicului/564-ganglionul-santinela-procedura-care-stadializeaza-un-posibil-cancer-si-salveaza-extirpari-inutile-si-complicatii
https://med.ro/chir/serom-postoperator/
Acesta este angajamentul nostru pentru informații medicale de încredere. Ne dedicăm să oferim pacienților informații medicale de cea mai înaltă calitate.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Loading...