menu
Logo

Chistrurile Cervicale: Branhial sau de canal tireoglos

Chirurgie oro-maxilo-facială (OMF) | July 17, 2025 | 0 min de citit
Chistrurile Cervicale: Branhial sau de canal tireoglos

Despre chisturile cervicale

Chisturile cervicale sunt chisturi ce pot aparea preponderend la pacienti tineri mai rar copii de ambele sexe.

Sunt provocate de celule restante ce au ramas blocate din timpul dezvoltarii/ cresterii ale unor tesuturi sau organe in perioada dezvoltarii organismului.

Chisturile cervicale dupa cum denota numele lor, sunt pozitionate la nivel cervical (gat anterior sau lateral).

Exista mai multe tipuri de chisturi cervicale si anume:

  • Chist branhial

  • Chist de canal tireoglos.

Ce aspect au chisturile cervicale ?

Se prezinta ca o nodul rotund ce poate avea o consistenta moale – elastica, fixata de tesuturi, ce variaza in dimensiuni si localizare. De obicei nu sunt dureroase insa, in cazul suprainfectarii pot deveni durereroase, iar tegumentele ce le acopera is pot modifica culoarea.

Aspecte particulare:

  • Chist branhial – intalnit mai de la sexul feminin. Situat foarte aprope de loja vaselor mari de la nivelul gatului. Creste lent in dimensiuni (poate trece neobservat).
  • Chist tireoglos – lipit de osul hioid, apare pe linia mediana a gatului, poate apare fistula cutanata.

Cum diagonosticam chisturile cervicale?

Diagnosticul este stabilit pe baza examenului local al pacientului, impreuna cu un Examen de Imagistica prin Rezonanta magnetica cu substanta de contrast (RMN).

Ce tratament necesita chisturile ?

Tratamentul chisturilor este strict chirurgical. Se extirpa chistul in totalitate. Modul de extirpare este cutanat.

Tipul de anstezie: Anestezie generala

 In mod normal sub anestezie generala se va practica o incizie (taietura) la nivelul gatului in functie de localizarea chistului, ulterior se patrunde la nivelul lui si se extirpa iar, o etapa operatorie esentiala este conservarea tuturor structurlor importante (vase de sange de calibru mediu/mare, structuri nervoase, organe).

Ce riscuri exista ?

  • Diagnostic pozitiv:

Dupa ce pacientul este diagnosticat, unu dintre potentialele riscuri este ca chistul sa-si mareasca volumul, acest eveniment fiind asociat cu afectarea unor functii cum ar fi masticatie, inghitit, respiratie (exceptional). Unele chisturi prezinta risc de suprainfectare.

  • Interventie chirurgicala

Anumite chisturi pot fi situate in apropierea unor structuri anatomice importante cum ar fi vase de sange de calibru mare, nervi sau organe. In urma analizei atente cu ajutorul metodelor de imagistica, se alege abordarea potrivita si sigura din punct de vedere chirurgical, reusind reducerea riscurilor la minim.

  • Recidiva (Reaparitie) – Extirpat in totalitate nu recidiveaza.

Ce se intampla cu chistul indepartat?

Toate chisturile indepartate se trimit obligatoriu la examen in cadrul specialitatii Anatomia Patologica (Examen histopatologic).

Rezultatul examenului este unul de certitudine ce confirma natura si structura histopatologica. Primire rezultat examen histopatologic -  aproximativ 10 – 14 zile.

Recuperarea dupa interventia chirurgicala

Recuperarea in mod normal dureaza aproximativ 10-14 zile. In perioada de vindecare, dupa externarea pacientului, vor exista vizite pentru controlul post-operator (7 zile), indepartarea firelor de sutura si interpretarea rezultatului examenului histopatologic (14 zile).

Dr. Mircea Gheorghiță are peste 15 ani de experiență fiind unul dintre cei mai apreciați profesioniști în chirurgia OMF, Oro-Maxilo...

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Am citit și sunt de acord cu cu Termenii și Condițiile și Politica de confidențialitate Memorial România.

Am citit și sunt de acord cu utilizarea datelor în scopuri de marketing (email,sms, etc.) conform Politicii GDPR.

Cele mai citite
Cele mai recente

Loading...