Chirurgia bariatrică poate ajuta pacienții cu obezitate severă să slăbească, prin modificarea sistemului digestiv, pentru o instalare precoce a senzației de sațietate, cu impact asupra aportului caloric asimilat de organism. Află mai multe despre cum te pregătești pentru o intervenție chirurgicală bariatrică, alături de alte informații esențiale pentru sănătatea ta.
Care sunt beneficiile intervenției chirurgicale bariatrice?
Chirurgia bariatrică poate aduce îmbunătățiri semnificative în viața pacienților cu obezitate severă. Principalele beneficii includ:
- pierderea semnificativă în greutate: în urma operației, pacienți pot slăbi semnificativ și își pot menține noua valoare a greutății pe termen lung;
- îmbunătățirea sănătății: chirurgia bariatrică poate ajuta la ameliorarea manifestărilor unor afecțiuni asociate cu obezitatea, cum ar fi:
- diabetul tip 2;
- hipertensiunea arterială;
- apneea în somn;
- bolile de inimă;
- durerile articulare;
- unele afecțiuni oncologice.
- îmbunătățirea calității vieții: pe lângă beneficiile fizice, pacienții raportează o îmbunătățire semnificativă a calității vieții, inclusiv creșterea stimei de sine, mai multă energie și o viață socială mult mai activă.
Chirurgia obezității (bariatrică): tipuri de operație
La Spitalul Memorial Băneasa, echipa medicală specializată în intervenții chirurgicale bariatrice realizează cu succes operații variate, esențiale pentru reducerea surplusului de kilograme:
- operația de gastric-sleeve - intervenție chirurgicală ce implică reducerea volumului gastric de la 2500 ml la 80-100ml; astfel, volumul stomacului este diminuat cu aproximativ 80%, iar cantitatea de alimente ingerate va fi mai mică; presupune îndepărtarea pe cale chirurgicală a porțiunii laterale a stomacului precum și a unui număr foarte mare de centri ai foamei;
- operația de montare a unui inel gastric - intervenție chirurgicală bariatrică efectuată laparoscopic, sub anestezie generală; implică montarea unui dispozitiv reglabil de formă circulară la nivelul zonei superioare a stomacului, cu scopul de a reduce capacitatea gastrică; dacă volumul gastric este redus, nevoia / consumul de alimente scade;
- operația de montare a unui balon gastric - operația implică montarea unui dispozitiv medical din silicon la nivelul stomacului, umplut cu aer sau soluție salină; scopul acestei intervenții chirurgicale este de a reduce volumul stomacului (cu aproximativ o treime), astfel încât senzația de sațietate să se instaleze precoce;
- reviziile chirurgicale bariatrice - intervenții chirurgicale efectuate în cazul pacienților supuși deja unei operații bariatrice, dar care nu a oferit rezultatele scontate.
Pregătirea pentru o intervenție chirurgicală bariatrică
Pregătirea pentru o intervenție chirurgicală bariatrică este un proces complex, ce implică o serie de evaluări și modificări ale stilului de viață. Scopul principal al acestor pregătiri este de a optimiza rezultatele operației și de a reduce riscurile asociate.
Iată etapele pe care le parcurge un pacient:
1. Consultația inițială
- evaluarea medicală: medicul va efectua un examen fizic complet și va solicita o serie de analize de sângee, teste de imagistică medicală și alte evaluări pentru a evalua starea generală de sănătate a pacientului și a identifica eventualele comorbidități;
- discuția despre obiective: pacientul și medicul vor discuta despre motivele pentru care este necesară chirurgia bariatrică, obiective și posibile riscuri sau complicații;
- evaluarea psihologică: este posibil să fie necesară o evaluare psihologică pentru a evalua motivația și capacitatea de a adera la schimbările stilului de viață, după operație.
2. Modificări ale stilului de viață
- dietă: pacientului i se va recomanda urmarea unei diete specifice, de obicei cu conținut redus de calorii și zahăr, pentru a pregăti organismul pentru operație;
- exerciții fizice: activitatea fizică moderată este recomandată pentru a îmbunătăți condiția fizică generală a organismului;
- renunțarea la obiceiuri nocive: este esențială renunțarea la fumat și consumul excesiv de alcool, deoarece aceste obiceiuri pot afecta vindecarea și crește riscul de complicații.
3. Pregătiri medicale preoperatorii
- spitalizarea: pacientu se va interna în ziua operației, iar întreaga procedură medicală va dura în medie sub o oră. Operația se realizează pe cale laparoscopică sau robotică, personalul medical specializat va supraveghea atent fiecare pas operator, astfel încât siguranța pacientului să fie permanent pe primul loc.
- medicația: pacientul va primi instrucțiuni specifice cu privire la medicamentele pe care trebuie să le ia sau să le evite, înainte de efectuarea intervenției chirurgicale.
Pregătirea pentru operația bariatrică: alte recomandări
Colaborarea pacientului cu echipă medicală este deosebit de importantă, pe întreaga durată a procesului de pregătire pentru o intervenție chirurgicală bariatrică. Pacientul trebuie să respecte toate recomandările oferite de specialiști, astfel încât etapa de pregătire să aibă un impact pozitiv asupra succesului operației respective.
Pregătirea pentru intervenția chirurgicală bariatrică necesită răbdare și perseverență. Schimbările la nivelul stilului de viață ar putea părea dificile într-o primă etapă, însă fiecare pacient trebuie să înțeleagă importanța acestora, în cadrul etapei ce precede operația bariatrică.
De-a lungul acestui proces, pacientul trebuie să adreseze întrebări, dacă se confruntă cu anumite nelămuriri, privind dinamica intervenției chirurgicale sau obiectivele setate. Cu cât este mai bine informat, cu atât fi mai pregătit pentru această etapă importantă din viața sa.
Intervențiile chirurgicale bariatrice pot avea un impact pozitiv asupra pacienților cu o anumită formă de obezitate. Beneficiile vizează atât starea de sănătate a acestora, cât și calitatea vieții. Însă pentru succesul unei operații, pregătirea din etapa preoperatorie este foarte importantă.
Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască sub nicio formă sfaturile și recomandările echipei medicale, privind pregătirea unui pacient pentru o intervenție chirurgicala bariatrică. Pentru suportul de care ai nevoie, apelează la suportul specialiștilor în chirurgie bariatrică de la Spitalul Memorial Băneasa!
BIBLIOGRAFIE:
https://www.nhs.uk/conditions/weight-loss-surgery/preparing/
https://www.webmd.com/obesity/preparing-for-weight-loss-surgery