Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o afecțiune endocrină ce afectează aproximativ 10% din totalul femeilor aflate în perioada reproductivă. Genetica, rezistența la insulină, tulburările menstruale sau supraponderabilitatea sunt factori de risc pentru dezvoltarea acestei probleme de sănătate.
Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune complexă, ce poate cauza efecte variate asupra organismului, în funcție de severitatea sa. O informare corectă poate contribui la identificarea timpurie a bolii, continuată cu un tratament eficient, pe baza recomandărilor făcute de medicul specialist.
Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o afecțiune posibil dezvoltată din cauza unui spectru variat de factori:
Simptomele sindromului ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice (SOP) se manifestă adesea prin neregularități menstruale. Acestea pot include cicluri menstruale lungi, absența menstruației pentru mai multe luni sau cicluri foarte scurte. În unele cazuri, pacientele cu SOP pot avea mai puțin de opt cicluri menstruale pe an sau cicluri care durează mai mult de 35 de zile.
De asemenea, SOP se poate manifesta prin simptome asociate tulburărilor hormonale. Printre acestea se numără creșterea excesivă a părului (hirsutism), dezvoltarea acneei, căderea părului sau chiar modificări ale greutății.
Problemele de fertilitate reprezintă un alt semn posibil asociate acestui sindrom. Multe dintre pacientele diagnosticate cu această afecțiune pot avea dificultăți în a rămâne însărcinate. Află mai multe despre o altă cauză majoră a infertilității la femei: endometrioza.
Sindromul ovarelor polichistice poate crește riscul de a dezvolta probleme de sănătate legate de metabolism, precum diabetul de tip 2, colesterolul ridicat sau tensiunea arterială ridicată. De asemenea, pacientele diagnosticate cu SOP se pot confrunta cu o creștere în greutate, sau cu dificultatea de a slăbi.
Diagnosticarea sindromului ovarelor polichistice (SOP) implică o serie de teste și examinări:
În funcție de simptome, medicul specialist poate recomanda și alte teste, cum ar fi testul de toleranță la glucoză, sau testele de determinare hormonală pentru SOP:
Reține că diagnosticarea sindromului ovarelor polichistice necesită o evaluare complexă, ce include efectuarea analizelor de sânge pentru nivelurile de insulină și hormoni sexuali, realizarea testelor de imagistică, examinarea fizică în cadrul unui consult ginecologic și analizarea istoricului medical sau a simptomelor pacientei.
Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune ce poate fi abordată prin opțiuni de tratament variate, în funcție de aprecierile medicului specialist:
O alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale, cu un conținut redus de grăsimi saturate, zahăr și sare, poate juca un rol determinant în prevenirea acestei afecțiuni. Exercițiile fizice regulate sunt, de asemenea, esențiale pentru menținerea unei greutăți normale și echilibrarea nivelului de hormoni.
Studiile arată că supraponderabilitatea și obezitatea sunt adesea asociate cu apariția acestei probleme de sănătate. Așadar, menținerea unei greutăți în limitele optime poate reduce riscul de a dezvolta SOP și poate ajuta la gestionarea simptomelor, în cazul pacientelor diagnosticate deja cu această afecțiune.
Monitorizarea și gestionarea nivelurilor hormonale este o altă măsură de prevenție importantă. Nivelul ridicat de insulină sau dezechilibrele tiroidiene, pot crește riscul de a dezvolta sindromul ovarelor polichistice.
Stresul cronic poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra sănătății generale și poate contribui la dezechilibre hormonale, determinante pentru apariția SOP. Reducerea stresului, prin meditație, yoga sau terapii cognitiv-comportamentale, poate fi utilă în prevenirea acestui sindrom.
Sindromul ovarelor polichistice (SOP) poate fi cauzat de factori genetici, hormonali sau asociați stilului de viață, având manifestări ce pot varia ca formă și intensitate de la un caz la altul.
Pe baza evaluărilor realizate, medicul tău poate construi o schemă de tratament personalizat. Programează-te acum pentru un consult de specialitate la Spitalul Memorial Băneasa și beneficiază de suportul oferit de echipa noastră.
BIBLIOGRAFIE:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/polycystic-ovary-syndrome-pcos
https://www.nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/
https://www.webmd.com/women/what-is-pcos
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/polycystic-ovary-syndrome
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp