Patologia oncologică din sfera ORL prezintă o incidență în creștere, în special în rândul populației de sex masculin. Studiile de specialitate arată faptul că principalii factori de risc pentru apariția afecțiunilor maligne la nivel ORL sunt fumatul și consumul cronic de alcool.
Procesul de transformare malignă și multiplicare necontrolată poate să apară la nivelul celulelor cavității bucale, buzelor, orofaringelui, laringelui, hipofaringelui sau la nivelul glandelor salivare. Din punct de vedere histopatologic, 9 din 10 cazuri de cancere depistate în sfera ORL sunt reprezentate de adenocarcinoame.
Astăzi vom prezenta cazul unui pacinet în vârstă de 50 ani care a solicitat consult de specialitate în cadrul Spitalului Memorial Băneasa deoarece a fost diagnosticat cu cancer rinofaringian în stadiu avansat, desi simptomele specifice bolii au debutat cu un an anterior momentului stabilirii diagnosticului. Deoarece boala a fost descoperită într-un stadiu avansat, pacientul a necesitat tratament specific cu radioterapie și chimioterapie. Importanța stabilirii precoce a bolii este esențială deoarece, cu cât procesul de transformare malignă este descoperit mai devreme, cu atât resursele terapeutice sunt mai ofertante iar șansele de vindecare și de supraviețuire cresc considerabil.
Până în prezent nu s-a putut identifica o cauză evidentă care să determine apariția înmulțirii haotice, necontrolate și dezorganizate a celulelor de la nivel ORL. Există însă numeroși factori de risc incriminați în apariția bolii precum fumatul, consumul cronic de alcool, infecțiile virale (HPV, Epstein-Barr, Herpes simplex), vârsta înaintată, sexul masculin, expunerea profesională la substanțe chimice, prezența bolii la rudele de gradul I.
,,Pacientul în cauză avusese obstrucție nazală și secreții cărora nu le-a acordat importanță. Practic, diagnosticul a fost omis, deși el a mers la medic, a fost la vizite repetate, ȋnsă nu a ajuns într-un serviciu de ORL unde să se execute corect un examen fibroscopic. La Spitalul Memorial Băneasa, a făcut fibroscopie rinofaringolaringiană. Este o investigație importantă pentru diagnosticul acestei forme de neoplazie. Sub control endoscopic, noi prelevăm biopsie și, în funcție de rezultatul examenului histopatologic, urmează tratamentul corect. Este important să înțelegem că diagnosticul precoce poate face diferența în prognosticul pacientului. În cazul acestui pacient, întârzierea diagnosticului a determinat apariția metastazelor, iar el a urmat tratamentul comisiei oncologice: chimioterapia și radioterapia.”, menționează Prof. dr. Raluca Grigore, medic primar ORL.
Din nefericire, în formele incipiente de boală, tabloul clinic nu este foarte sugestiv; simptomele devin evidente pe măsură ce boala avansează atât local cât și la distanță. Cele mai frecvente simptome ale cancerelor în sfera ORL sunt reprezentate de congestive nazală permanentă, rinoree persistentă, sângerări nazale, modificarea timbrului vocal, dificultate la înghițire, scădere inexplicabilă în greutate și fatigabilitate. Toți pacienții care se confruntă cu astfel de simptome necesită un consult medical de specialitate în sfera ORL deoarece stabilirea timpurie a diagnosticului de boală oferă posbilitatea alegerii celei mai bune și mai moderne variante de tratament, aspect decisiv în ceea ce privește supraviețuirea și vindecarea.
,,Un semnal de alarmă, la un pacient tânăr, aparent sănătos, este otita repetată la o singură ureche, otita seroasă sau hipoacuzia. De asemenea, umflăturile ȋn zona gurii, a gâtului sau nasului nu trebuie ignorate. Răgușeala prelungită poate fi un simptom al prezenței unei formațiuni tumorale pe corzile vocale. Obstrucția nazală și sângerările, perioade lungi de timp, pot și ele să fie semne ale unor afecțiuni grave.
Din păcate, mulți pacienți le confundă cu răceli sau infecții locale și merg direct la farmacie, pentru tratament simptomatic. Ȋnsă trebuie să ținem cont că noi suntem răciți o săptămână, zece zile maxim. Dacă deja trece o lună și problemele de respirație sau de vorbire persistă, atunci trebuie să mergem la un control ORL”, declară Prof. dr. Grigore.
Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine, se recomandă investigații imagistice de tipul firboscopiei, laringoscopiei, computer tomografiei, rezonanței magnetice nucleare și biopsiei. Cu ajutorul fibroscopiei și a laringoscopiei, medicul vizualizează cu maximă atenție leziunile suspecte și poate preleva fragmente tisulare pentru efectuarea examenului histopatologic. CT-ul, RMN-ul si PET-CT ul sunt explorări imagistice care contribuie la caracterizarea exactă a formațiunii tumorale dar și la identificarea extensiei locoregionale a procesului tumoral malign.
Tratamentul cancerelor din zona ORL depinde de localizarea formațiunii tumorale, tipul histopatologic, stadiul bolii, prezența metastazelor, comorbiditățile și starea generală de sănătate a pacientului. Medicul curant va alege cea mai bună variantă de tratament în funcție de particularitățile fiecărui pacient în parte. Variantele de tratament cuprind intervenția chirurgicală, radioterapia, chimioterapia și imunoterapia.
,,La nivel mondial, se discută acum despre terapia personalizată a cancerului, în funcție de particularitățile fiecarei tumori. De aceea, avem nevoie de o biopsie corectă și de teste care evidențiază diverși markeri pe care tumorile îi exprimă. Din momentul ȋn care avem rezultatele, se ȋntrunește o comisie oncologică. Aici există un chirurg, un oncolog, un radioterapeut, un anatomopatolog, un imagist, un psiholog și un nutriționist. Pentru că pacienții cu cancer au nevoi nutriționale diferite. Specialiștii, din arsenalul de terapii pe care ȋl au la dispoziție, pot alege chirurgia asociată cu diverse protocoale de imunoterapie, polichimioterapie, pot să le facă concomitent cu radioterapia sau la distanță etc. Totul ȋn funcție de specificul pacientului și afecțiunilor sale”, explică Prof. dr. Raluca Grigore.
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Loading...