Hernia ombilicală, simptome, diagnostic, tratament chirurgical

Chirurgie robotică | February 18, 2025 | 0 min de citit
Hernia ombilicală, simptome, diagnostic, tratament chirurgical

Hernia ombilicală reprezintă protruzia unui segment intestinal sub piele, în zona ombilicului, printr-un defect al musculaturii abdominale. Acest tip de hernie ventrală se manifestă printr-o umflătură proeminentă și, de obicei, nedureroasă.

 Este mai frecvent întâlnită la bebeluși și copii mici, unde defectul peretelui abdominal este de natură congenitală, dar poate apărea și la adulți. Deși herniile ombilicale pot părea îngrijorătoare, de obicei nu sunt grave. Cu toate acestea, este important să consultați un medic pentru evaluare.

Care sunt simptomele herniei ombilicale?

  • Durere abdominală
  • Schimbarea culorii sau decolorarea sacului herniar
  • Vărsături
  • Febră
  • Constipație

Simptomele herniei ombilicalela la copii

Herniile ombilicale la copii sunt de obicei nedureroase.

  • La sugari este adesea cel mai vizibil atunci când copilul plânge, tușește, determinând o protruzie a ombilicului.
  • Hernia ombilicală la bebeluși este, în general, nedureroasă și se vindecă de la sine până în jurul vârstei de 4-5 ani, fără a necesita tratament.

Simptomele herniei ombilicalele la adulți

  • Herniile ombilicale care se dezvoltă la vârsta adultă sunt mai susceptibile de a necesita intervenție chirurgicală.
  • Spre deosebire de copii, acestea pot provoca disconfort abdominal.

Cum se diagnostichează hernia ombilicală?

Herniile ombilicale sunt de obicei diagnosticate în timpul unui examen fizic. În unele cazuri, studiile imagistice, cum ar fi o ecografie abdominală sau o scanare CT, pot fi utilizate pentru a verifica complicațiile.

Complicațiile herniei ombilicale

Hernia ombilicală la copil rar provoacă complicații, motiv pentru care intervenția chirurgicală nu este recomandată decât dacă hernia nu se vindecă spontan după vârsta de 4-5 ani. În schimb, la adulți, situația este diferită, iar în lipsa tratamentului, hernia ombilicală poate duce la complicații în timp.

O complicație frecventă este hernia ombilicală încarcerată, care apare atunci când o porțiune a intestinului rămâne „blocată” în coletul herniar și nu mai poate fi reintrodusă în cavitatea abdominală. Acest lucru determină o circulație sanguină deficitară, manifestată prin durere abdominală, greață, vărsături și leziuni tisulare. Dacă circulația este complet întreruptă, hernia devine strangulată, ceea ce duce la infectare.

Hernia strangulată reprezintă o urgență medicală care necesită intervenție imediată pentru a preveni complicații grave, precum ocluzia intestinală sau septicemia.

Operația de hernia ombilicală la copii

Poate fi recomandată dacă hernia:

  • Este dureroasă.
  • Măsoară mai mult 1 până la 2 centimetri în diametru.
  • Este mare și nu se micșorează în dimensiuni în primii doi ani de viață.
  • Nu se închide până la vârsta de 5 ani.
  • Devine încarcerată.

Operația de hernia ombilicală la adulți

Chirurgia este de obicei recomandată pentru a preveni complicațiile, în special dacă hernia crește în dimensiune sau provoacă durere.

Tratamentul herniei ombilicale

În cazul laparoscopiei, medicul realizează căteva mici incizii în zona abdomenului, la o anumită distanță de ombilic. Printr-una dintre acestea se introduce laparoscopul, un instrument special prevăzut cu o cameră video, care permite echipei medicale să vizualizeze interiorul cavității abdominale. Celelalte incizii sunt utilizate pentru introducerea instrumentelor chirurgicale de mici dimensiuni, necesare pentru efectuarea intervenției.

Chirurgia clasică (deschisă) în anumite situații poate fi singura opțiune. În cazurile mai complicate sau atunci când în timpul laparoscopiei apar dificultăți, se poate recurge la conversia intervenției în chirurgie clasică.

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/umbilical-hernia/symptoms-causes/syc-20378685

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/umbilical-hernia

https://www.medicalnewstoday.com/articles/189580#treatment

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Loading...