Splenectomia reprezintă o intervenție chirurgicală majoră prin care medicul specialist Chirurg îndepărtează splina, un organ localizat în partea superioară stângă a abdomenului, sub cutia toracică.
Splina joacă un rol esențial în bună funcționare a sistemului imunitar și în procesul de filtrare a sângelui, contribuind la eliminarea celulelor sangvine îmbătrânite, la combaterea infecțiilor și la stocarea trombocitelor. Totuși, în anumite condiții medicale, splina poate deveni disfuncțională, hipertrofiată sau implicată în procese patologice care impun rezecția sa.
Splenectomia poate fi realizată ca procedură programată (electivă, planificată) sau de urgență, în funcție de indicația medicală.
Procedura poate fi efectuată prin abord chirurgical deschis, laparoscopic sau prin chirurgie robotică, asistat robotic, în funcție de patologia splinei, experiența chirurgului și starea generală de sănătate a pacientului. S-a observat (prin intermediul studiilor clinice recente) faptul că splenectomia laparoscopică este procedura preferată în țările dezvoltate, pe când abordul clasic, deschis rămâne de primă intenție în țările în curs de dezvoltare.
În practica medicală, există mai multe tipuri de splenectomie; intervenția este uzual aleasă în funcție de patologia splenică și necesitățile pacientului.
Implică un abord minim invaziv și este recomandată frecvent în cazul splenectomiilor elective. Această metodă implică crearea unor incizii mici la nivelul abdomenului, introducerea instrumentelor chirurgicale și a unui laparoscop (un tub subțire ce are în capăt o cameră) prin aceste incizii și rezecția splinei; această procedură are ca avantaje recuperarea postoperatorie mai rapidă, durere redusă și risc mai mic de infecție.
Constă în realizarea unei incizii de mari dimensiuni, fie verticală pe linia mediană a abdomenului, fie subcostal pe partea stângă până la nivelul axilei (linia axilară anterioară), prin care va îndepărta splina; este procedura preferată atunci când pacientul prezintă splenomegalie, traumatism splenic sau atunci când laparoscopia este contraindicată.
Poate fi efectuată în centre specializate, precum Spitalul Memorial Băneasa, ce dețin aparatura necesară precum sistemul chirurgical robotic DaVinci Xi; este similară procedurii laparoscopice, cu avantajul unei vizibilități mai bune a țesuturilor intraabdominale.
Splenectomia este indicată în mai multe afecțiuni, precum:
Pregătirea pacientului pentru splenectomie include:
Este absolut necesar ca pacientul să fie informat de către medicul său curant în legătură cu pașii intervenției chirurgicale, riscurile asociate operației dar și cele asociate refuzului acesteia, beneficiile intervenției, potențialele complicații și conduita postoperatorie. Medicul chirurg curant trebuie să obțină consimțământul informat al pacientului pentru procedurile preoperatorii și intervenția propriu-zisă.
Recuperarea în urma intervenției de splenectomie depinde în mare măsură de tipul de procedură ales și de starea generală de sănătate a pacientului (înainte de operație). În general, spitalizarea durează între 2 și 7 zile, în funcție de tehnica utilizată și evoluția postoperatorie a pacientului. Pe parcursul spitalizării, pacientul va primi medicație analgezică și antibiotică pentru profilaxia infecțiilor postoperatorii. Este de menționat faptul că, în cazul intervențiilor laparoscopice și asistate robotic, durerea este considerabil mai redusă.
Un alt pas important în recuperarea pacientului este mobilizarea precoce; aceasta este încurajată pentru a preveni complicațiile tromboembolice (precum tromboza venoasă profundă sau tromboembolismul pulmonar). Funcțiile vitale trebuie monitorizate pe toată durata internării, deoarece alterarea acestora anunță, uzual, apariția complicațiilor.
Pacienții trebuie să fie informați cu privire la necesitatea profilaxiei infecțiilor pentru tot restul vieții: ei trebuie să continue vaccinările la termen și, uneori, să urmeze antibioterapia profilactică pe termen lung (ex. penicilină orală la copii sau la pacienții imunocompromiși).
Reluarea activităților cotidiene este posibilă în general după 2-4 săptămâni în cazul intervenției laparoscopice/asistată robotic și după 4-6 săptămâni pentru cea clasică (deschisă). Efortul fizic intens (precum ridicarea de greutăți importante) și sporturile de contact sunt complet contraindicate pentru o perioadă mai lungă de timp (câteva luni).
Cele mai frecvente complicații ce pot apărea în urma acestei intervenții chirurgicale sunt: hemoragia postoperatorie, infecțiile, trombozele venoase (inclusiv tromboza venei portale) și sindromul post-splenectomie (OPSI – overwhelming post-splenectomy infection), o infecție sistemică severă și rapid progresivă. Tratamentul administrat postoperator este menit să reducă la minimum aceste riscuri, însă, dacă pacientul suspectează oricare dintre situațiile amintite anterior, el trebuie să se adreseze medicului chirurg curant sau unui departament de primire urgențe în cel mai scurt timp.
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560824/#:~:text=Splenectomy%20is%20a%20surgical%20procedure,%2C%20or%20robotic%2Dassisted%20techniques
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27099328
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34026114/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34487663/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27099328/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33671611/
Acesta este angajamentul nostru pentru informații medicale de încredere. Ne dedicăm să oferim pacienților informații medicale de cea mai înaltă calitate.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Loading...