Insolaţia (șocul caloric sau șocul termic) este o urgenţă medicală care reprezintă creșterea excesivă a temperaturii organismului peste valoarea termică de 40 grade Celsius.
Insolaţia apare în urma expunerii îndelungate la temperaturi crescute sau în urma practicării unui efort fizic intens la o temperatură ambientală ridicată, situaţie în care organismul nu-și mai poate regla propria temperatură.
Această problemă produce apariţia deshidratării, iar în cazuri severe, afectarea funcţiei cerebrale, a funcţiei renale și a altor sisteme din corp.
Insolaţia este cauzată de multiplii factori precum:
Deși insolaţia poate să apară la orice vârstă și afectează atât copiii, cât și adulţii, indiferent de sex, există o serie de factori de risc, care cresc riscul de a te confrunta cu această problemă:
Insolaţia este o afecţiune medicală severă, cu multiple repercusiuni asupra întregului organism, ce se manifestă prin:
Este foarte important să solicităm ajutor de specialitate dermatologie sau de urgenţă în cel mai scut timp posibil de la debutul simptomelor de insolaţie.
De cele mai multe ori, persoana în cauză este debusolată și nu știe ce se întâmplă. Din acest motiv este important ca persoanele apropiate să recunoască simptomele șocului termic și să solicite ajutor de specialitate cât mai rapid, pentru a putea preveni instalarea complicaţiilor.
Dacă insolaţia nu este recunoscută rapid și nu se instituie măsurile optime de tratament, temperatura ridicată din corp atacă celulele neuronale. În plus, apare declanșarea proceselor de coagulare din cop și eliberarea unor substanţe proinflamatorii, care afectează majoritatea organelor din corp.
Principalele complicaţii ale insolaţiei sunt:
Tratamentul în caz de insolaţie începe cu măsuri simple ce pot fi efectuate de rude, prieteni sau de persoanele din jur, până la sosirea echipajului medical de specialitate:
La spital, alături de procedurile specifice de scădere a temperaturii corporale se realizează treptat și rehidratarea adecvată. De asemenea, tratamentul va include abordarea organelor afectate și tratarea injuriilor într-un mod corespunzător.
După ce pacientul a fost stabilizat din punct de vedere clinic și temperatura corporală a fost redusă, se recomandă a se efectua o serie de investigaţii pentru a putea identifica eventuale repercusiuni asupra organelor.
Având în vedere impactul pe care temperatura crescută o are asupra organismului, este foarte important ca această afecţiune să fie, pe cât posibil, prevenită. Există o serie de măsuri de prevenţie, care scad riscul de apariţie al insolaţiei:
Bibliografie:
https://www.cdc.gov/niosh/topics/heatstress/heatrelillness.html
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heat-stroke/symptoms-causes/syc-20353581
https://www.cdc.gov/disasters/extremeheat/warning.html
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp