Cancerul de colon este o afecțiune oncologică care se caracterizează prin apariția unei formațiuni tumorale la nivelul peretelui colonului; aceasta este alcătuită din celule maligne care se multiplică haotic și necontrolat. La ora actuală, cancerul de colon reprezintă cea mai frecventă patologie oncologică diagnosticată atât în România cât și în Europa. Studiile de specialitate arată faptul că aproximativ 13.000 români primesc anual diagnosticul de cancer de colon. Mortalitatea bolii este, de asemenea, în creștere deoarece marea majoritate a cazurilor de cancer de colon sunt diagnosticate într-un stadiu avansat, situație în care resursele terapeutice sunt limitate.
Cauzele care determină apariția cancerului de colon nu au fost pe deplin identificate, însă se consideră faptul că la baza procesului de transformare malignă a celulelor intestinale se află o serie de mutații ADN specifice, acestea fiind responsabile de multiplicarea rapidă a celulelor din colon, constituirea formațiunii tumorale, invadarea structurilor din vecinătate precum și răspândirea în alte regiuni din organism. Există însă o serie de factori de risc care contribuie semnificativ la apariția bolii, precum vârsta înaintată, prezența polipilor colonici, prezența afecțiunilor inflamatorii intestinale (colită ulcerativă sau boala Crohn), diabetul zaharat, antecedente familiale de cancer colonic, fumatul, consumul cronic de alcool, obezitatea, sedentarismul, dieta dezechilibrată.
Din nefericire, atât pentru pacienți cât și pentru medici, cancerul de colon este asimptomatic în formele incipiente de boală, ceea ce presupune faptul că bolnavul ajunge la doctor, de cele mai multe ori, în momentul în care afecțiunea a avansat. Cele mai frecvente simptome care apar în cancerul de colon sunt reprezentate de tulburări ale tranzitului intestinal, rectoragii, dureri abdominale, balonări, greață, vărsături, tulburări de apetit, scădere ponderală involuntară, stare generală de oboseală, anemie secundară.
Metoda cea mai eficientă, atât pentru identificarea leziunilor precursoare ale cancerului de colon (polipii colonici), cât și pentru diagnosticarea bolii într-un stadiu incipient, este reprezentată de colonoscopie; acesta este motivul pentru care, la nivel național, s-au implementat programe gratuite de screening al bolii. Colonoscopia este o investigație imagistică care permite explorarea colonului cu ajutorul unui instrument specific, colonoscop; acesta este prevăzut la unul din capete cu o cameră video care transmite imagini, în timp real, pe un monitor. Investigația este efectuată atât în scop diagnostic cât și în scop terapeutic deoarece medicul poate preleva biopsii de la nivelul zonelor suspecte dar poate și îndepărta polipii neoplazici.
Astăzi vă vom prezenta povestea doamnei Viorica, o pacientă în vârstă de 72 ani, din Călărași, diagnosticată cu sindrom de intestin iritabil și gastrită cronică. Deoarece simptomatologia digestivă (diminuarea apetitului, balonare, meteorism abdominal, dureri abdominale, materii fecale cu sânge, scaun apos) a persistat în ciuda unui tratament corect administrat, pacient a solicitat un consult de specialitate în cadrul Spitalului Memorial Băneasa, pentru o a doua opinie medicală. A fost preluată de doamna dr. Raluca Oprea, medic specialist medicină internă și gastroenterologie, care a decis efectuarea unei colonoscopii în urma căreia s-a stabilit diagnosticul de dublă tumoră de colon. Ulterior pacienta a fost îndrumată către dr. Eugen Crăciun.
,,Tumorile au fost localizate în cele două capete opuse ale colonului, adică una în cec și una în rect. Dimensiunea lor era foarte mare, aproximativ șapte cm cea din cec și cca nouă cm cea din rect. Aceste tumori sunt frecvente, dar coexistența lor în cele doua regiuni ale colonului este ceva rar”, relatează Dr. Eugen Crăciun, medic primar gastroenterologie și coordonator al departamentului de endoscopie, ȋn cadrul Spitalului Memorial Băneasa.
Tratamentul cancerului de colon este unul complex, motiv pentru care acesta se stabilește în cadrul unei echipe multidisciplinare, în funcție de dimensiunea formațiunii tumorale, localizare, tipul histopatologic, gradul de extensie al procesului tumoral malign precum și comorbiditățile pacientului. Rezecția chirurgicală presupune îndepărtarea formațiunii tumorale împreună cu ganglionii limfatici adiacenți; de cele mai multe ori este completată de radioterapie și/sau chimioterapie; acestea pot fi administrate atât înainte de intervenția chirurgicală, cu scopul de a reduce dimensiunile formațiunii tumorale, cât și după intervenție, cu scopul de a consolida rezultatele operației.
În ceea ce privește situația pacientei noastre, Dr. Crăciun a ales să efectueze rezecția ambelor formațiuni tumorale într-o singură intervenție, cu ajutorul unor metode inedite, deși, într-o astfel de situație, rezecția se efectuează în două intervenții separate.
,,Ca particularitate, am folosit pentru tumora din cec o rezecție mucosală fragmentată, la rece, sub apă (under-water piece-meal, cold-snare EMR), iar pentru tumora rectală, o rezecție mucosală fragmentată, cu ansă termică (hot-snare piece-meal EMR). De menționat este și faptul că tumora rectală avea capătul distal la circa trei cm de sfincterul anal, deci o tumoră foarte joasă, care, în cazul unei intervenții chirurgicale clasice, ridica un mare risc de a se finaliza cu amputația rectului, respectiv cu montarea unui anus contra naturii”, completează dr. Crăciun.
Întreaga intervenție s-a realizat în aproximativ 2 ore și jumătate iar recuperarea pacientei a fost completă. ,,Am avut încredere 100% în domnii doctori. Le mulțumesc foarte mult pentru încurajări și pentru competența de care au dat dovadă. Sunt foarte bine pregătiți și cu sufletul plecați spre a rezolva probleme deosebite. Acum sunt bine, sunt acasă. Pe 22 iunie am fost operată și am ținut regim o perioadă”, relatează pacienta.
Rezultatul histopatologic ulterior a demonstrat faptul că ambele formațiuni tumorale au fost neoplazice, dar nu maligne; îndepărtarea acestora și monitorizarea anuală a pacientei prin intermediul colonoscopiilor, reduc considerabil riscul de dezvoltare al cancerului de colon în acest caz.
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp