#PovesteaPacienților: Chirurgia endoscopică de revizie, șansa de a avea o viață normală pentru pacienții cu sinuzită

ORL | April 24, 2024 | 0 min de citit
#PovesteaPacienților: Chirurgia endoscopică de revizie, șansa de a avea o viață normală pentru pacienții cu sinuzită

Sinuzita, afecțiune care se caracterizează prin apariția unui proces inflamator la nivelul sinusurilor nazale, este una din cele mai frecvente boli tratate în cadrul departamentului ORL (oto-rino-laringologie).

De cele mai multe ori, sinuzita debutează brusc, ca urmare a unei infecții virale sau bacteriene localizate la nivelul căilor aeriene superioare, care determină apariția locală a unui proces inflamator și implicit blocarea drenajului fiziologic al sinusurilor.

În consecință, secrețiile se vor acumula la nivel local, ceea ce va favoriza transformarea germenilor saprofiți în germeni patogeni.

Studiile de specialitate arată faptul că boala poate apărea la orice vârstă însă prezintă o incidență mai mare la bărbați comparativ cu femeile.

Din punct de vedere anatomic, sinusurile paranazale localizate la nivelul oaselor craniene sunt cavități pereche, pline cu aer.

Acestea cuprind sinusurile frontale (localizate deasupra orbitei), sinusurile maxilare (situate de o parte și de alta a foselor nazale), sinusurile sfenoidale (localizate în interiorul osului sfenoid) și sinusurile etmoidale (localizate între nas și orbită).

În sinuzită, procesul inflamator se poate localiza la nivelul unui singur sinus, la nivelul mai multor sinusuri sau poate cuprinde toate sinusurile paranazale, situație care poartă denumirea de pansinuzită.

Principala cauză care determină apariția sinuzitei este reprezentată de infecțiile bacteriene cu germeni diverși precum Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae sau Moraxella catarhallis; de asemenea, infecțiile virale sau fungice pot fi incriminate în apariția bolii.

Alergiile, mediul ambiant poluat, variațiile de temperatură, fumatul cronic, corpii străini intranazali sau alte afecțiuni din sfera ORL precum polipoza nazală, deviația de sept sau rinitele pot declanșa apariția sinuzitei.

Marea majoritate a pacienților care se confruntă cu sinuzită prezintă obstrucție nazală, respirație dificilă, rinoree anterioară sau posterioară, senzație de presiune la nivelul feței, diminuarea mirosului, cefalee, tuse, stare generală de oboseală, respirație urât mirositoare.

Povestea pacientului

Astăzi vom prezenta cazul unui pacient, Mihai S. care a solicitat un consult medical de specialitate în clinica noastră pentru obstrucție nazală stânga, rinoree muco-purulentă abundentă și cefalee intensă. Deși marea majoritate a formelor de sinuzită prezintă o evoluție favorabilă, cazurile netratate corespunzător pot avansa semnificativ și pot necesita intervenția chirurgicală ca modalitate de tratament. Mai mult decât atât, cazurile complexe nu pot fi tratate complet într-o singură intervenție, ceea ce presupune necesitatea de reintervenție chirurgicală. Acesta a fost și cazul pacientului nostru, care a necesitat două intervenții chirurgicale pentru a se bucura de o vindecare completă a bolii.

,,Pacientul despre care vorbim avea o sinuzită care ȋi prindea toate sinusurile - maxilar, etmoidal și frontal. A fost operat într-un alt serviciu, unde s-au rezolvat cel maxilar și etmoidal, nu și cel frontal. Acesta este și cel mai greu de tratat, pe cale endoscopică. Trebuie să intrăm prin nas pentru a ajunge la el, dacă nu vrem să mergem pe chirurgia clasică și să tăiem extern. Atunci vorbim despre o cicatrice care va rămâne pe frunte, dar și despre o recuperare mai lentă, care presupune tamponament nazal și o internare de aproximativ o săptămână”, declară conf. dr. Vlad Budu, medic primar ORL.

Tratamentul formelor ușoare de sinuzită cuprinde decongestionante nazale (au rolul de a reduce obstrucția nazală și de a îmbunătății respirația), analgezice (pentru reducerea durerii), antiinflamatoare nesteroidiene (pentru a diminua procesul inflamator local), corticosteroizi (pentru ameliorarea rinoreei, obstrucției nazale și a inflamației), antibiotice (pentru sinuzitele cu componentă bacteriană), antifungice (pentru sinuzitele cu componentă fungică), antihistaminice (pentru sinuzitele cu componentă alergică). Formele severe, care nu cedează la tratament necesită tratament chirurgical.

În cazul pacientului nostru, după prima intervenție chirurgicală au persistat durerea și senzația de presiune la nivelul sinusului frontal deși rinoreea și obstrucția nazală s-au ameliorat semnificativ. S-a decis efectuarea unui CT de control care a evidențiat o cantitate semnificativă de puroi la nivelul sinusului frontal, ceea ce a impus efectuarea unei noi intervenții chirurgicale. Cu o experiență vastă în domeniu și multe intervenții chirurgicale finalizate cu succes, Conf. Dr. Vlad Budu, medic primar ORL împreună cu Dr. Silviu Crăc, medic specialist ORL din cadrul Spitalului Memorial Băneasa, a considerat oportună efectuarea unui intervenții chirurgicale minim invazivă.

,,Sunt puține locuri ȋn țară care abordează sinusul frontal pe cale endoscopică, dar și mai puține care fac chirurgie de revizie. Aceasta este foarte dificilă, pentru că vorbim despre o anatomie modificată. A lucrat altcineva înainte, ȋn zona respectivă, iar eu când intru, nu mai am reperele anatomice pe care le știu din teorie și atunci mă adaptez. Pentru Mihai S. am folosit tije endoscopice angulate și instrumentar angulat adecvat chirurgiei endoscopice frontale. Am reușit să ajungem în sinusul frontal, să ȋl golim de secrețiile purulente și să lăsăm un orificiu deschis, pentru a ȋmpiedica o recidivă și a asigura drenajul și ventilația, ceea ce înseamnă funcționalitate normală”, menționează dr. Budu.

Chirurgia minim invazivă oferă multiple avantaje și beneficii pacienților. Mihai S. a fost supus unei operații care a durat aproximativ 60 minute și a necesitat o singură noapte de spitalizare pentru monitorizare. La mai puțin de 24 ore după intervenție, respirația pacientului s-a îmbunătățit semnificativ iar durerile au dispărut complet. La externare a primit recomandările de a nu fuma, a nu se expune la frig sau căldură extremă timp de 5 zile post intervenție.

,,Despre operațiile de sinuzită am auzit lucruri ȋnspăimântătoare, știți cu toții poveștile acelea cu tampoane ȋn nas, respirat pe gură o săptămână și dureri crunte. Acesta a fost și motivul pentru care am amânat tratamentul și, până la urmă, am avut nevoie de două operații. Chirurgia endoscopică a fost o rezolvare mult mai ușoară decât mă așteptam și mă bucur că am eliminat, astfel, și cicatricile și durerea și riscul de recidivă”, mărturisește pacientul.

Pentru a reduce riscul de recidivă și a obține rezultate favorabile, intervenția chirurgicală trebuie să asigure o deschidere largă pentru denervarea și ventilarea sinusului frontal.

Echipa medicală din cadrul Spitalului Memorial Băneasa a finalizat cu succes intervenția chirurgicală, astfel încât pacientul și-a putut recupera complet starea de sănătate.

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital