Cancerul mamar este cea mai frecventă neoplazie întâlnită la femei, la nivel mondial. Conform statisticilor, în ultimii 20 de ani, incidenţa cancerului de sân este în continuă creștere, dar mortalitatea prin această formă de cancer este în scădere datorită educaţiei, programelor funcţionale de screening şi terapiei mai eficace.
Examinarea imagistică a sânilor prin rezonanţa magnetică (IRM/RMN) este o metodă utilă pentru detectarea și caracterizarea leziunilor mamare, evaluarea extensiei locale, a răspunsului la tratament și ghidarea biopsiei și a localizarii leziunii. Rezultatele RMN trebuie corelate cu examenul clinic și investigaţiile imagistice complementare (ecografia și mamografia).
- La pacientele cu risc crescut de a dezvolta cancer de sân:
- La această categorie se recomandă examen RMN mamar anual (40-69 de ani) și mamografie anuală (40-69 de ani).
- La pacientele cu risc intermediar de a dezvolta cancer de sân:
- La paciente cu istoric personal de neoplazii:
- La pacientele cu neoplasm mamar depistat, sceening-ul sânului controlateral;
- La pacientele cu implant mamar
Examinarea RMN depistează existenţa leziunilor multifocale (în același cadran) sau multicentrice (în cadrane diferite), precum și leziunilor bilaterale; de asemenea, apreciază invazia sau non-invazia peretelui toracic.
Monitorizarea dupa tratament pentru recidiva locală se face prin examen RMN anual la pacientele cu risc crescut, iar în celelalte cazuri examenul RMN se efectuează la un interval de 2 ani.
Examinarea RMN este utilă anterior, în timpul și/sau după chimioterapie pentru evaluarea răspunsului la tratament și aprecierea extensiei tumorii reziduale anterior intervenţiei chirurgicale. Se apreciază dimensiunile, volumul și valorile coeficientului aparent de difuzie (ADC) în cursul celor patru explorări necesare prin RMN mamar: una înainte de începerea chimioterapiei, două în timpul tratamentului neoadjuvant, iar a patra, finală, după terminarea protocolului chimioterapeutic.
Dacă ecografia și mamografia au fost negative, se recomandă efectuarea unei examinări RMN mamare în cazul pacientelor care prezintă scurgeri mamelonare spontane, unilaterale, ce pot fi seroase sau sangvine.
Examenul RMN mamar se poate efectua în a doua săptămână a ciclului menstrual. Această examinare nu se face în a doua perioadă a ciclului, deoarece, în acest interval s-a observat o creştere a intensităţii prizei de contrast în ţesutul glandular în mod normal, ceea ce poate duce la rezultate fals pozitive sau fals negative.
Examenul RMN mamar se efectuează la un interval de 7 luni postoperator, deoarece mai devreme nu se poate face diferenţa între o recidivă tumorală și ţesutul de granulaţie postoperatoriu. Dacă pacienta a efectuat radioterapie postoperatorie, intervalul la care se efectuează examinarea RMN se mărește la 12-18 luni. Excepţie fac cazurile de tumorectomie cu margini pozitive histologic, când examinarea RMN se poate face la o lună după intervenţia chirurgicală.
Avantajul major al investigaţiei sânului prin examen RMN este reprezentat de faptul că orice cancer infiltrativ se încarcă cu contrast, permiţând detectarea acestuia de la dimensiuni foarte mici.
Valoarea predictivă negativă a examenului RMN mamar este peste 95% pentru cancerele infiltrative, iar sensitivitatea acestuia în screening-ul cancerului mamar la pacientele cu risc crescut este de 71% până la 100%, depășind cu mult pe cea a mamografiei și ecografiei. Totodată, examinarea RMN nu este afectată de densitatea crescută a ţesutului glandular, de implanturi sau de modificări cicatriceale postoperatorii.
Bibliografie:
Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC CancerBase No. 11 [Internet]: Lyon, France: International Agency for Research on Cancer (2014): Ferlay J, Soerjomataram I, Ervik M, Dikshit R, Eser S, Mathers C, Rebelo M, Parkin DM, Forman D, Bray, F. GLOBOCAN 2012 v1.1, http://globocan.iarc.fr
ACR practice parameter for the performance of contrastenhanced magnetic resonance imaging (MRI) of the breast (2014), https://www.acr.org/-/media/acr/files/practice-parameters/mr-contrast-breast.pdf
Response monitoring of breast cancer patients receiving neoadjuvant chemotherapy using breast MRI – a review of current knowledge: Marc Lobbes1*, Renate Prevos1 and Marjolein Smidt2, https://www.hoajonline.com/jctr/2049-7962/1/34
Impact of MRI-Evaluated Neoadjuvant Chemotherapy Response on Change of Surgical Recommendation in Breast Cancer: J-H. Chen, MD,1,2 B. A. Feig, BS,1 J-B Hsiang, MD,3 J. A. Butler, MD,3 R. S. Mehta, MD,4 S. Bahri, MD,1 O. Nalcioglu, PhD,1 and M-Y. Su, PhD, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2789298/
Breast Cancer Imaging: MRI’s Role in Current Practice- Gillian Newstead, MD, https://www.medscape.org/viewarticle/774824_sidebar1
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp