Gastroenterologia este o specialitate care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul unui număr foarte mari de afecţiuni ale tubului digestiv (esofag, stomac, intestin subţire, colon și rect) și ale glandelor anexă (ficat, căi biliare și pancreas).
Ca rezultat al progreselor foarte importante în domeniul bolilor digestive, gastroenterologia modernă include mai multe arii de supraspecializare vizând anumite tehnici (cum ar fi endoscopia diagnostică și terapeutică sau ecografia abdominală) sau anumite boli (cum ar fi bolile hepatice, afecţiunile bilio-pancreatice sau tulburările funcţionale digestive), pentru a putea oferi pacienţilor noștri îngrijiri de cea mai înaltă calitate.
În cadrul mai larg al gastroenterologiei clinice, oncologia digestivă ocupă un rol foarte important deoarece o multitudine de afecţiuni digestive pot evolua, în timp, către anumite forme de cancer. Diagnosticul, tratamentul și supravegherea acestor afecţiuni, atât cele benigne cât și cele maligne, constituie o preocupare importantă pentru gastroenterologia modernă.
Tumorile maligne din sfera digestivă reprezintă 5 dintre cele mai frecvente 7 cauze de deces prin cancer conform statisticilor Globocan din anul 2020. Cu toate acestea, dispunem în prezent de mijloace moderne de diagnostic care să permită depistarea în stadii precoce de boală, atunci când metodele terapeutice au eficienţa cea mai ridicată.
Astfel, pentru tumorile de tub digestiv – esofag, stomac, colon și rect – există protocoale de screening și supraveghere endoscopică adresate subiecţilor cu risc crescut de a dezvolta aceste tipuri de cancer.
Mai mult, atunci când sunt depistate în stadii incipiente, unele boli neoplazice pot fi tratate și vindecate prin intervenţii endoscopice minim invazive, așa cum se întâmplă în cazul polipilor colonici.
Echipa de gastroenterologie a Spitalului Memorial dispune de cea mai modernă platformă de endoscopie digestivă din România, care permite efectuarea în condiţii de maximă siguranţa și eficienţa a unei game largi manevre diagnostice precum endoscopia digestivă superioară (gastroscopia), colonoscopia, ecoendoscopia cât și terapeutice.
Majoritatea gesturilor terapeutice endoscopice reprezintă alternativa modernă la intervenţiile chirurgicale clasice, fiind mult mai sigure și mai ușor de tolerat de către pacient.
Tehnicile endoscopice moderne permit gesturi terapeutice care acoperă o gamă largă de boli și indicaţii, incluzând rezecţia polipilor din tubul digestiv, extragerea calculilor din căile biliare, montarea de proteze endoscopice la nivelul esofagului, duodenului, colonului sau căilor biliare. Pentru pacienţii care suferă de anumite boli benigne sau maligne de tub digestiv care le fac dificilă sau imposibilă alimentaţia, endoscopistul poate contribui la îngrijirea acestor pacienţi prin dilatări endoscopice, montarea de gastrostome, proteze sau tuburi de nutriţie temporară sau permanentă.
Este important de subliniat că majoritatea acestor gesturi terapeutice se pot efectua și în regim ambulator sau cu spitalizare care să nu depășească 24 de ore.
Oncologia modernă presupune acordarea de îngrijiri atât cu scop curativ (de vindecare) dar și cu scop paliativ (de prelungire a vieţii și de creștere a confortului pentru pacienţii cu boli grave, incurabile). Îngrijirea pacientului oncologic presupune colaborare multidisciplinară, iar medicul gastroenterolog poate contribui la această muncă în echipă în toate fazele tratamentului, pornind de la screening si prevenţia apariţiei cancerului (de ex. prin colonoscopie și polipectomie endoscopică), continuând cu diagnosticul si stadializarea bolii (prin explorări specifice și prelevare de ţesut pentru biopsii) sau prin metode de îngrijire paliativă care să permite alimentarea corespunzătoare, dezobstrucţia tubului digestiv și a căilor biliare sau montarea de gastrostome și tuburi de nutriţie.
Atunci când solicitaţi sau vă este recomandată o manevră endoscopică diagnostică sau/și terapeutică este indicat să discutaţi în prealabil cu medicul care recomandă explorarea sau cu medicul endoscopist care sunt obiectivele explorării, care sunt beneficiile și care sunt riscurile implicate.
Majoritatea leziunilor descoperite pot fi diagnosticate și/sau tratate printr-o intervenţie unică, atunci când indicaţia este clar discutată și înţeleasă de către medic și de pacient. De exemplu, în cursul colonoscopiei diagnostice pot fi descoperiţi polipi pe care medicul gastroenterolog îi poate îndepărta în condiţii de siguranţă în majoritatea cazurilor, fără a fi necesară o evaluare separată pentru polipectomie.
Pentru a putea beneficia de o examinare în condiţii de maximă siguranţă și eficienţă, parcurgeţi cu atenţie broșurile informative despre procedură puse la dispoziţie de echipa de gastroenterologie, discutaţi cu medicul curant indicaţia examinării și aduceţi din timp la cunoștinţa echipei medicale eventualele boli sau tratamente care pot interfera cu buna desfășurare a procedurii sau cu eventuale gesturi terapeutice (cum ar fi consumul de medicamente anticoagulante sau antiagregante, inclusiv Aspirina, prezenţa unor boli asociate severe, antecedentele personale chirurgicale sau medicale etc).
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp