Principala cauza de deces la nivel mondial este reprezentata de bolile cardiovasculare. Cu un impact major asupra starii generale de sanatate a pacientului, bolile inimiii si a vaselor de sange reprezinta o problema pentru cadrele medicale, deoarece au o evolutie complet imprevizibila si pot pune viata pacientului in pericol in fazele avansate de boala.
Bolile cardiovasculare cuprind afectiuni diverse, atat ale muschiului inimii cat si ale vaselor de sange; in practica medicala cel mai des sunt intalnite bolile aterosclerotice de tip coronarian, caracterizate prin depunerea progresiva a depozitelor de grasime pe peretii vaselor de sange si obstructionarea acestora, cu reducerea cantitatii de sange care ajunge la inima.
Bolile coronariene de tip aterosclerotic prezinta foarte multi factori de risc, precum hipertensiunea arteriala, fumatul, nivelul crescut de colesterol, dieta neechilibrata, sedentarisumul, obezitatea, diabetul zaharat, varsta inaintata; este foarte important ca aceasta boala sa fie diagnosticata timpuriu deoarece complicatiile aparute in timp pot pune viata pacientului in pericol.
Initial afectiunea este asimptomatica si determina aparitia manifestarilor clinice de boala cand apar complicatii precum atacul de cord; din acest motiv este foarte important sa identificam timpuriu persoanele care prezinta forme incipiente de boala aterosclerotica coronariana, iar acest lucru se poate realiza cu ajutorul scorului de calciu coronarian.
Scorul de calciu coronarian, cunoscut in termini medicali si sub denumirea de Scor Agatston, este o modalitate de determinare a gradului de calcificari depuse pe arterele coronare, fapt ce permite cuantificarea gradului de obstructie coronariana si de diagnosticare a cardiopatiei ischemice. In practica medicala, scorul de calciu este un indicator foarte important in ceea ce priveste riscul de aparitie al infarctului miocardic.
In boala aterosclerotica, ingustarea vaselor de sange se produce datorita depunerii la acest nivel a placilor de aterom; acestea au capacitatea de a acumula calciu, astfel determina aparitia calcificarilor pe peretii vaselor de sange, semn precoce al bolii. Scorul de calciu este un marker indirect de incarcare aterosclerotica a arterelor coronare. Deoarece calcificarile vaselor de sange sunt semne precoce de boala, cu ajutorul scorului de calciu se poate stabili un diagnostic de certitudine al bolii, in absenta unor manifestari clinic, evidente.
Totusi, acest test nu prezice in mod absolut riscul de AVC sau infarct miocardic pentru ca nu poate detecta anumite forme ale bolii coronariane cum ar fi placile ateroscrelotice mari (fara incarcatura de calciu). Testul este o unealta suplimentara care ajuta specialistul sa decida necesitatea tratamentului cu statine.
Scorul de calciu coronarian are capacitatea de a identifica pacientii care prezinta depunderi de colesterol pe peretii vaselor coronariene, dar care nu sunt simptomatici la acel moment. In acest fel, acest scor are capacitatea sa identifice pacientii cu risc crescut de dezvoltare a unor evenimente cardiovasculare majore in viitor. In special se recomanda pentru a aprecia riscul de infarct miocardic acut, la persoanele de sex masculin, dupa varsta de 40 ani, iar la persoanele de sex feminine, dupa varsta de 50 ani.
Scorul de calciu coronarian se calculeaza prin intermediul tomografiei computerizate coronariene; aceasta este o metoda de diagnostic non-invaziva, simpla si rapida, care este ghidata de EKG. Tomografia computerizata coronariana este foarte importanta deoarece furnizeaza imagini utile pentru o evoluare globala a cordului si a vaselor de sange. Imaginile utilizate pentru a calcula scorul de calciu se obtin fara utilizare de substanta de contrast
Prin intermediul imaginilor generate de CT se pot vizualiza depozitele de calciu de pe peretii vaselor coronariene deoarece acestea absorb razele X emise de aparat de 5-10 ori mai mult, comparativ cu tesuturile din jur. Pentru a realiza aceasta investigatie se utilizeaza o doza foarte mica de radiatii si se realizeaza o scanare cat mai rapida, pentru a avea un risc cat mai scazut de aparitie a artefactelor date de pulsatiile cordului. In timpul efectuarii tomografiei computerizate coronariene, pacientul este conectat la electrozii de EKG.
Scorul de calciu coronarian are capacitatea de a estima care este probabilitatea ca pacientul sa dezvolte un eveniment coronarian major in perioada apropiata. Cu cat scorul de calciu coronarian este mai mic cu atat riscul corelat cu dezvoltarea unor evenimente cardiovasculare majore este mai scazut.
Studiile recente au demonstrat ca scorul de calciu poate rafina si uneori reclasifica scorul de risc cardiovascular al unei persoane, la cei cu risc cardiovascular intermediar (acest grup incluzand persoanele intre 40 -70 ani cu risc adevarat intre 7 si 20% in urmatorii 10 ani).
Cel care stabileste indicatia de efectuare a scorului de calciu coronarian este medicul cardiolog. El este cel care evalueaza dupa modelul classic (pe baza datelor demografice, istoricul familial, examenul clinic, stilul de viata, teste bioclinice) riscul cardiovascular al pacientului. Dar acest risc nu masoara incarcatura reala aterosclerotica si nu prezice cu precizie cine are placi clacificate si cine nu.
Patologia inimii si a vaselor de sange este frecvent intalnita in randul adultilor, in special dupa varsta de 40 ani. Din acest motiv, efectuarea unor consultui anuale in cabinetul medicului cardiolog sunt cruciale pentru a putea obiectiva din timp orice afectiune cardiaca si pentru a o putea trata corespunzator.
Scorul de calciu poate salva vieti!
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp