Ce sunt tumorile rino-sinusale si care sunt factorii de risc?

ORL | June 12, 2023 | 0 min de citit
Ce sunt tumorile rino-sinusale si care sunt factorii de risc?

Tumorile nazale

Cancerul oral din sfera ORL este o patologie complexea, care reprezinta adevarate provocari pentru medicii de specialitate, deoarece chirurgia ORL implica multa precizie, acuratete si atentie.

Studiile arata faptul ca, la nivel mondial, sunt diagnosticate anual 550.000 cazuri noi de cancere in sfera ORL.

Marea majoritate a cancerelor ORL sunt carcinoame cu celule scuamoase, iar in functie de localizare, acestea pot fi: cancer de laringe si hipofaringe, cancer al cavitatii nazale si sinusuri paranazale, cancer nasofaringian, cancer al cavitatii bucale si orofaringe si cancer localizat la nivelul glandelor salivare. Din totalitatea cancerelor dezvoltate in sfera ORL, tumorile rino-sinusale reprezinta 3% dintre acestea, si desi procentul este unul mic, intreg subiectul este de mare interes pentru specialitatea in cauza.

Tumorile rino-sinusale

Patologia tumorala rino-sinusala cuprinde formatiuni tumorale localizate la nivelul cavitatii nazale si al sinusurilor paranazale; acestea pot fi benigne sau maligne. Formatiunile tumorale benigne reprezinta tesuturi care se dezvolta anormal in regiunea nasului sau a sinusurilor si care raman localizate la acel nivel, fara a se imprastia in alte zone ale corpului.

 

Tipuri de tumori benigne rino-sinusale:

  • Papilomul invertit: apare mai frecvent la barbatii cu varsta cuprinsa intre 40-70 ani; are crestere agresiva; se poate transforma in cancer.
  • Osteomul sinusal: reprezina o proliferare osoasa; in functie de localizare poate determina dureri faciale, dureri se cap si infectii; necesita interventie chirurgicala clasica, endoscopica sau interventie combinata.
  • Angiofibromul juvenil nazo-faringian: se caracterizeaza printr-o vascularizatie bogata; apare la adolescentii cu varsta cuprinsa intre 7-19 ani; cel mai frecvent semn este reprezentat de sangerarea nazala insotita ocazional de obstructie nazala.
  • Tumori rare: fibromatoza juvenila, displazii fiborase, hemangioame, etc.

Formatiunile tumorale maligne rino-sinusale sunt reprezentate de grupuri de celule anormale, localizate la nivelul nasului sau al sinusurilor, care se caracterizeaza printr-o inmultire haotica, capacitate crescuta de diseminare la nivelul regiunilor invecinate, patrundere in sistemul vaselor limfatice si sangvine si metastazare la distanta de locul de origine. 

Celulele canceroase se caracterizeaza prin inmultire haotica si diseminare rapida; initial leziunea primara se formeaza la nivelul mucoasei, ulterior se raspandeste de-a lungul planurilor musculare si ajunge la structurile invecinate; invazia osoasa si cartilaginoasa este un eveniment tardiv deoarece aceste elemente constituie bariere in calea raspandirii tumorii; ulterior celulele canceroase ajung in sistemul limfatic si invadeaza ganglionii adiacenti; in etapa urmatoare, celulele canceroase se pot raspandi in orice loc la nivelul organismului, determinand aparitia metastazelor (tumora secundara).

Pentru a creste sansele de supravietuire, este de dorit a se intervenii inaine ca celulele tumorale sa invadeze sistemul limfatic si sa patrunda in circulatie.

Factori de risc

In ceea ce priveste aparitia cancerelor ORL, exista o serie de factori care contribuie la un risc crescut pentru dezvoltarea acestor patologii. Acestia sunt:

  • Fumatul: cel mai important factor de risc in aparitia cancerelor din sfera ORL;
  • Consumul de alcool: studiile au aratat ca 75% din totalul cazurilor de cancere ORL sunt cauzate de consumul de alcool sau tutun;
  • Sexul: studiile au aratat faptul ca barbatii sunt mai predispusi la a dezvolta boala comparativ cu femeile;
  • Expunerea pe o perioada indelungata la diverse noxe: praf, azbest, fum, vopsea, anumite substante chimice;
  • Prezenta infectiei cu virusul papilomavirus uman (HPV): virus cu transmitere sexuala.

Semne si simptome

Semnele si simptomele care apar in cancerele rino-sinusale sunt multiple si variabile; intensitatea acestora variaza in functie de localizarea formatiunii tumorale, gradul de diseminare, dar si de bolile asociate. Cele mai frecvente simptome care apar in astfel de cazuri sunt:

  • respiratie ingreunata datorita obstructiei nazale;
  • senzatia permanenta de nas infundat si respiratie greoaie;
  • infectii repetate ale sinusurilor, care nu cedeaza la tratament antibiotic;
  • episoade repetate si intense de durere de cap;
  • durere in zona sinusurilor;
  • secretie lacrimala excesiva;
  • aparitia unor umflaturi la nivelul fetei;
  • tulburari de vedere;
  • pierderea mirosului;
  • sangerari nazale.

Daca prezentati oricare din semnele si simptomele mentionate mai sus, indicat ar fi sa va prezentati de urgenta pentru un consult de specialitate ORL. In cadrul Spitalului Memorial Baneasa, veti beneficia de servicii medicale de inalta calitate, la standardele cele mai inalte, deoarece, pentru medicii nostrii, sanatatea pacientilor este pe primul loc.

Stabilirea diagnosticului

Pentru a stabili diagnosticul de cancer rino-sinusal, este nevoie de parcugerea mai multor etape succesive, din aproape in aproape, cu mare atentie, vigilenta, implicare si devotament din partea personalului medical.

  • Anamneza: cuprinde o discutie ampla cu pacientul, in care acesta va descrie simptomele resimtite, de cand au aparut, modalitatea de debut a acestora, informatii despre stilul de viata (daca este fumator, daca consuma alcool, daca s-a expus noxelor profesionale), informatii despre antecedentele heredo-colaterale (existenta in familie a acestei boli sau a unor patologii similare), antecedente personale patologie, consum de medicamente, orice alta boala diagnosticata pana la momentul respectiv.
  • Examenul fizic: in aceasta etapa medicul va examina cu mare atentie fata, nasul, ochii, urechile, sinusurile si va palpa ganglionii limfatici.
  • Endoscopia - NASOFARINGOSCOPIA: este o modalitate imagistica de explorare a sinusurilor si a cavitatii nazale; consta in introducerea unui tub cu diametrul subtire, flexibil, la capat atasat de o sursa de lumina si o camera video, prin nas; camera va furniza in timp real imagini 3D proiectate pe un monitor, astfel medicul va putea vizualiza interiorul foselor nazale, respectiv al sinusurilor si va putea identifica zonele suspecte/ modificate/ anormale.
  • Computer-tomografia (CT): este o investigatie care, cu ajutorul razelor X, creeaza imagini 3D a structurilor examinate si furnizeaza informatii pretioase despre formatiunea tumorala (dimensiune, intindere, extensie, localizare, vascularizatie); pentru o mai buna acuratete a imaginilor, se recomanda efectuarea acestei investigatii cu substanta de contrast, pe baza de iod, aceasta avand rolul de a imbunatatii calitatea imaginilor in care este reprezentata formatiunea tumorala.
  • Rezonanta magnetica nucleara (RMN): utilizeaza campul magnetic pentru a obtine imagini detaliate din corpul uman; aceasta investigatie este foarte des utilizata in momentul in care exista suspiciunea de existenta a unui cancer in sfera ORL; de asemenea, pentru o mai buna calitate a imaginilor obtinute, se recomanda injectare de substanta de contrast.
  • Biopsia: este modalitatea prin care se stabileste diagnosticul de certitudine al acestei patologii; consta in recoltarea unui fragment de tesut din formatiunea tumorala suspecta si ulterior realizarea examenului histopatologic si imunohistochimic in care mostra de tesut este analizata microscopic; recoltarea se poate realiza in timpul efectuarii nosofaringoscopiei.
  • Scintigrafia osoasa: este o metoda imagistica de explorare care permite aprecierea extensiei formatiunii tumorale la nivelul structurilor osoase.

Toate aceste investigatii se pot efectua in cadrul Spitalului Memorial Baneasa, sub atenta supraveghere si monitorizare a cadrelor medicale specializate in patologia tumorala maligna rino-sinusala din sfera ORL. In urma acestor investigatii se va stabili un diagnostic cert de catre Tumor Board si se va implementa un plan terapeutic adecvat, individualizat in functie de fiecare pacient, astfel incat beneficiile terapiei sa fie maximale pentru bolnav.

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital