Astăzi vom prezenta cazul Laviniei, o pacientă în vârstă de 49 ani care a solicitat ajutor medical de specialitate în cadrul Spitalului Memorial Băneasa deoarece, după două operații de hernie de disc, aceasta prezenta dureri de intensitate crescută la nivelul coloanei vertebrale lombare. Simptomatologia a modificat semnificativ calitatea vieții pacientei, astfel încât aceasta a solicitat pensionare anticipată deoarece activitățile cotidiene erau imposibil de realizat din cauza durerilor insuportabile care limitau semnificativ mobilitatea.
Pacienta a fost preluată de neurochirurgul Ionuț Gobej care, în urma unui consult medical de specialitate, a descoperit faptul că durerile intense de spate ale Laviniei se datorau sindromului de instabilitate axială instalat în urma celor două operații de hernie de disc. Sindromul de instabilitate axială este o afecțiune caracterizată printr-o mobilitate exagerată a segmentelor spinale la solicitările mecanice. Există situații în care nu poate fi stabilită cu exactitate cauza care a determina apariția instabilității vertebrale, însă există și cazuri în care sindromul de instabilitate axială se poate datora intervențiilor chirurgicale pentru hernia de disc, traumatismelor vertebrale, tulburărilor de dezvoltare, infecțiilor sau formațiunilor tumorale.
În cazul Laviniei, sindromul de instabilitate axială s-a instalat ca urmare a celor două operații de hernie de disc, efectuate în urmă cu mulți ani. Medicul cu experiență vastă în domeniu, împreună cu echipa medicală de la Spitalul Memorial Băneasa, a decis efectuarea în premieră în România a unui intervenții minim invazive cu scopul de a reduce durerea și de a oferi stabilitate coloanei vertebrale.
”Am folosit niște incizii de un centimetru, prin care am introdus un endoscop dedicat chirurgiei spinale pentru a ajunge la discurile vertebrale. Astfel, putem îndepărta discurile vertebrale sub vizualizare directă, apoi tot sub vizualizare directă am poziționat Cage-urile (dispozitivele dedicate chirurgiei spinale). Odată ce au fost introduse și poziționate, le-am expandat exact cât a fost necesar pentru a obține înălțimea corectă între vertebrele cu probleme. Practic am montat patru cage-uri (două pentru fiecare spațiu vertebral: adică două la nivelul L5-S1 și două la nivelul L4-L5). După aceasta, pentru a păstra leziunile țesuturilor perivertebrale în limite cât mai mici posibile, am pus șuruburile printr-un abord percutanat. Asta înseamnă că mai facem niște incizii la piele ca să putem introduce fiecare șurub în parte, dar leziunea musculară este practic inexistentă, pentru că nu tensionăm ci le dilatăm, iar ele revin la anatomia normală. Combinația aceasta, de pregătire a spațiilor intervertebrale endoscopic și de spațiatoare cu șuruburi percutanate nu a fost raportată până acum, de niciun medic sau spital din România”, declară dr. Ionuț Bobej, medic primar neurochirurg la Spitalul Memorial Băneasa.
Pacienții care se confruntă cu sindromul de instabilitate axială prezintă dureri vertebrale insuportabile care le modifică semnificativ calitatea vieții prin limitarea severă a mobilității și împiedicarea desfășurării activităților uzuale, astfel încât intervenția chirurgicală este iminentă. Aceasta se poate efectua pe cale clasică, deschisă, însă dezavantajele sunt multiple deoarece operația deschisă presupune dureri intense post-operator, perioade lungi de recuperare, spitalizare de lungă durată, lezări importante ale țesuturilor musculare, risc crescut de infecții și complicații după operație. Din aceste considerente, după un consult medical amănunțit, echipa medicală din cadrul Spitalului Memorial Băneasa a decis practicarea unei intervenții chirurgicale de ultimă generație, minim invazivă, efectuată pentru prima dată în România; este vorba despre fuziunea endoscopică interlaminară posterioară cu osteosinteză cu șuruburi percutanate.
”Practic, în afara de spațiul discal, unde este absolut necesară îndepărtarea discului și punerea unor dispozitive pentru a fuziona vertebrele, dar și de piele, nu au fost afectate alte țesuturi. Lucru care este imposibil în chirurgia clasică. Asta conferă pacientului atât pe termen scurt și foarte scurt, cât și pe termen mediu și lung, un prognostic mult mai bun, pentru că niște mușchi funcționali contribuie foarte mult la funcționarea coloanei vertebrale, iar mușchii sunt afectați foarte mult după chirurgia clasică, deschisă”, menționează dr. Ionuț Gobej.
Intervențiile minim invazive prezintă multiple avantaje pentru pacienți precum timpul redus de spitalizare, recuperarea rapidă, minime dureri postoperatorii dar și riscul redus de infecții. În cazul pacientei noastre, durata spitalizării a fost de 24 ore; mai mult decât atât, Lavinia s-a putut mobiliza la doar câteva ore după finalizarea intervenției chirurgicale.
”Mobilizarea precoce a pacientului este deosebit de importantă pentru ca durerilor postoperatorii să fie minime. Trebuie să meargă încă din primele ore post-operator si cât mai mult, mai ales în primele două-trei săptămâni de la intervenție. Dacă pacientul se mișcă, cicatricile devin mai laxe și astfel durerile sunt mai mici, iar recuperarea este mai ușoară”, declară medicul Ionuț Gobej.
După o astfel de intervenție chirurgicală pacientul trebuie să efectueze un program complex de recuperare medicală sub atenta supraveghere și îndrumare a unui kinetoterapeut cu experiență în domeniu. Exercițiile de kinetoterapie, procedurile de fizioterapie dar și programele de gimnastică medicală contribuie semnificativ la îmbunătățirea funcționalității mușchilor spatelui dar și la întărirea și tonifierea peretelui abdominal. Toate acestea sunt esențiale pentru o vindecare rapidă și o menținere pe termen lung a mobilității și funcționalității coloanei vertebrale.
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp