Cum putem preveni cancerul colo-rectal prin colonoscopie?

Gastroenterologie | September 28, 2023 | 0 min de citit
Cum putem preveni cancerul colo-rectal prin colonoscopie?

Ce este cancerul de colo-rectal

Cancerul colo-rectal este o patologie oncologica care se caracterizeaza prin aparitia unei formatiuni tumorale la nivelul colonului sau la nivelul rectului. Tumora este formata din celule mucoase maligne, care si-au pierdut proprietatile fiziologice si care se inmultesc haotic.

Celulele cuprinse de procesul canceros se caracterizeaza prin proliferari anormale si invazie in structurile invecinate.

Prevalenta cancer colo-rectal

La nivel mondial, cancerul colo-rectal ocupa a treia pozitie ca frecventa intre toate formele de cancer, iar la nivel digestiv, reprezinta cea mai frecventa forma maligna de boala. Cu o incidenta in crestere in special in randul persoanelor tinere (sub 40 ani), cancerul colo-rectal este o patologie extrem de grava deoarece, in formele avansate de boala, patologia pune viata pacientului in pericol.

In Romania, cancerul colo-rectal reprezinta a doua cauza de deces produs de o patologie maligna, dupa cancerul pulmonar. Din punct de vedere al prevalentei bolii, cifrele sunt ingrijoratoare deoarece anual, pe glob, apar peste 1 milion de cazuri noi de cancer colo-rectal si peste 700.000 de decese datorate afectiunii. Din aceste motive, screening-ul pentru cancerul colo-rectal este extrem de important.

Factori de risc cancer colo-rectal

Studiile de specialitate au aratat faptul ca exista o serie de factori de risc care contribuie la aparitia cancerului colo-rectal. Acestia sunt:

  • Varsta: persoanele cu varsta mai mare de 50 ani prezinta risc crescut de a dezvolta cancer colo-rectal;
  • Sexul: boala este mai frecventa la barbati comparativ cu femeile;
  • Antecedente personale patologice: polipi colonici sau boli inflamatorii intestinale precum colita ulcerativa sau boala Crohn;
  • Antecedente heredo-colaterale de cancer colo-rectal;
  • Dieta bogata in carne rosie, carne procesata, grasimi si carbohidrati; aportul scazut de fibre;
  • Consumul excesiv de alcool;
  • Fumatul;
  • Obezitatea si sedentarismul;
  • Diabetul zaharat de tip 2.

Simptome cancer colo-rectal

De cele mai multe ori cancerul colo-rectal este descoperit in forme avansate de boala deoarece afectiunea este, din pacate, asimptomatica in formele incipiente.

Din acest motiv screening-ul pentru cancerul colo-rectal este foarte important. Simptomele cu care se pot confrunta pacientii cu cancer colo-rectal sunt:

  • Alternanta scaunelor diareice cu constipatia;
  • Aparitia produselor patologice in scaun: sange sau mucus;
  • Durere difuza abdominala;
  • Balonare, flatulenta;
  • Scaderea inexplicabila in greutate;
  • Stare de oboseala marcata;
  • Paloare tegumentara.

Diagnostic cancer colo-rectal

Pentru a stabili diagnosticul de cancer colo-rectal este nevoie de un consult medical de specialitate. Anamneza aduna informatii cu privire la stilul de viata, istoric familial de cancer, boli asociate. La examenul fizic medicul poate palpa formatiunea tumorala daca aceasta este de dimensiuni crescute; de asemenea pot fi decelate adenopatiile sau distensia abdominala. Analizele de laborator intregesc tabloul clinic si evalueaza global functiile organismului; de asemenea, markerii tumorali pot fi foarte sugestivi in astfel de cazuri.

Pentru a stabili diagnosticul cert de cancer colo-rectal este nevoie de investigatii imagistice- colonoscopie, computer-tomografie, rezonanta magnetica nucleara. Scopul acestor investigatii este acela de a evidentia formatiunea tumorala, de a o caracteriza cu maxima precizie si de a determina gradul de extensie locala si la distanta.

De asemenea, biopsia este foarte importanta. Se preleva o mostra de tesut tumoral si se analizeaza la microscop pentru a identifica tipul histologic de cancer.

Tratament cancer colo-rectal

Tratamentul cancerului colo-rectal depinde foarte mult de stadiul in care boala a fost descoperita.

  • Interventia chirurgicala este principala varianta de tratament; are ca obiectiv indepartarea cat mai completa a formatiunii tumorale. Tratamentul chirurgical are capacitatea de a vindeca boala iar succesul terapeutic depinde, in mare parte, de indepartarea completa a celulelor tumorale.
  • Chimioterapia consta in administrarea unor medicamente care au capacitatea de a bloca diviziunea celulara si cresterea formatiunii tumorale. Se poate administra inainte de interventia chirurgicala (pentru a reduce dimensiunile formatiunii tumorale), dupa interventia chirurgicala (pentru a consolida rezultatul obtinut dupa operatie) sau in stadiile avansate de boala, ca unica varianta terapeutica; se poate asocia cu radioterapia;
  • Radioterapia este o varianta de tratament in cancerul colo-rectal care utilizeaza razele X pentru a distruge celulele tumorale; pacienti tratati prin radioterapie beneficiaza de scaderea dimensiunilor formatiunii tumorale precum si ameliorarea simptomatologiei clinice.

Preventie cancer colo-rectal

La ora actuala, preventia cancerului colo-rectal este un subiect de interes national deoarece patologia ocupa locul 3 la nivel mondial in lista celor mai frecvente forme de cancere, iar in Romania este al doi-lea cel mai frecvent cancer care se soldeaza cu decesul pacientului. Un alt motiv pentru care screening-ul este extrem de important este faptul ca simptomele bolii apar abia in formele avansate iar pacientii ajung la medic cand s-a produs deja invazia locala sau la distanta, situatie in care sansele de supravietuire sunt foarte mici.

Principala modalitate de screening a cancerului colo-rectal este colonoscopia. Cu ajutorul acestei investigatii se pot identifica din timp polipii colonici cu potential de malignitate sau, daca boala deja s-a instalat, poate fi descoperita intr-o forma incipienta, cand sansele de vindecare sunt mari.

Ce este colonoscopia

Colonoscopia reprezinta o investigatie endoscopica care are capacitatea de ea examina in timp real colonul si rectul; de asemenea, este o metoda diagnostica deoarece permite prelevarea unor mostre de tesuturi suspecte cu scopul de a fi examinate microscopic- biopsie. Mai mult decat atat, colonoscopia este si o investigatie terapeutica deoarece poate rezeca polipii colonici. Investigatia mai poarta denumirea de endoscopie digestiva inferioara si este extrem de utila in screening-ul cancerului colo-rectal.

Cum se realizeaza colonoscopia

Colonoscopia este realizata de catre un medic gastroenterolog cu experienta; investigatia consta in introducerea prin anus a colonoscopului (un tub subtire, flexibil, care este prevazut la unul din capete cu o camera video care transmite in timp real, pe un monitor, imagini din interiorul tubului digestiv inferior). Medicul manevreaza colonoscopul pana ajunge la nivelul cecului sau chiar la nivelul ileonului terminal (portiune din intestinul subtire), apoi colonoscopul este retras usor, moment in care medicul examineaza cu atentie imaginile.

In medie, investigatia dureaza 30-45 minute. Se poate realiza cu sedare superficiala sau cu sedare profunda, in cazuri atent selectionate.

Cine trebuie sa efectueze colonoscopie

  • Persoanele fara factori de risc pentru cancerul colo-rectal, trebuie sa beneficieze de screening incepand cu varsta de 50 ani;
  • Persoanele cu factori de risc pentru cancerul colo-rectal, trebuie sa beneficieze de screening de la varsta de 40 ani;

Factorii de risc care impun inceperea screening-ului pentru cancerul colo-rectal mai devreme sunt:

  • Istoric familial de cancer colo-rectal sau polipi adenomatosi la rudele de gradul I;
  • Polipoza adenomatoasa familiala;
  • Boala Lynch;
  • Boli inflamatorii intestinale: colita ulcerativa sau boala Crohn;
  • Consumul excesiv de alcool;
  • Obezitatea;
  • Fumatul;
  • Dieta bogata in carne rosie, grasimi saturate si saraca in fibre).

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colonoscopy/about/pac-20393569

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4949-colonoscopy

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669

https://www.cancer.gov/types/colorectal

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital