Diabet zaharat este o afecțiune medicală metabolică care se caracterizează printr-un nivel ridicat de glucoză în organism. În practica medicală există două tipuri de diabet zaharat; 9 din 10 cazuri sunt reprezentate de diabetul zaharat de tip 2. Afecțiunea poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii; cu toate acestea, boala este mai frecventă la persoanele adulte sau vârstnice.
În condiții fiziologice, nivelul de glucoză din sânge este menținut în limite normale cu ajutorul insulinei, un hormon hipoglicemiant secretat de pancreas. Insulina are rolul de a introduce glucoza în celule cu scopul de furnizare al energiei necesare bunei funcționări a întregului organism. Diabetul zaharat apare în momentul în care cantitatea de insulină eliberată de pancreas este insuficientă în raport cu nevoile organismului sau în situațiile în care insulina nu este utilizată corespunzător. Drept urmare glucoza se acumulează în sânge, ceea ce determină treptat apariția diabetului zaharat tip 2.
Diabetul zaharat este o boala cronică, cu evoluție lent progresivă, care necesită un diagnostic rapid, un tratament corespunzător pentru a limita apariția posibilelor complicații și o monitorizare atentă, de lungă durată. Afecțiunea are o incidență crescută în rândul populației generale iar în România 1 din 8 persoane adulte sunt diagnosticate cu diabet zaharat tip 2.
Afecțiunea este extrem de periculoasă dacă pacientul nu știe de existența bolii sau dacă acesta nu acordă importanța necesară dietei hipoglicemice, monitorizării constante a glicemiei, menținerii valorilor glicemice în limite normale, controlul factorilor de risc și adoptarea unui stil de viață sănătos. Diabetul zaharat este o afecțiune cu impact major asupra sistemului cardiovascular, aparatului renal și sistemului nervos. De asemenea, diabetul zaharat asociat cu afecțiuni precum ateroscleroza, obezitatatea sau hipertensiunea arterială reduc semnificativ speranța de viață și pot determina o serie de complicații adesea fatale pentru pacientul în cauză.
Diabetul zaharat prezintă 2 cauze importante de apariție:
Există o serie de factori de risc care contribuie la apariția diabetului zaharat de tip 2:
Diabetul zaharat este o afecțiune cu evoluție cronică, progresivă, care se dezvoltă pe parcursul a mai mulți ani. Există situații în care pacientul descoperă întâmplător că prezintă valori crescute ale glucozei în sânge, în timpul unor investigații de rutină. De asemenea, pacienții pot descoperii diagnosticul de diabet zaharat după apariția unor complicații precum tulburări de vedere, tulburări de sensibilitate sau manifestări cardiovasculare.
Cele mai frecvente simptome ale diabetului zaharat tip 2 sunt reprezentate de:
Deoarece diabetul zaharat tip 2 este o afecțiune cu o incidență crescută în rândul populației generale, medicii recomandă efectuarea screening-ului pentru această afecțiune tuturor persoanelor cu vârsta mai mare de 45 ani, femeilor cu diabet gestațional și tuturor persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20-44 ani dacă prezintă unul sau mai mulți factori de risc pentru diabet zaharat. Screening-ul se realizează prin determinarea glicemie a jeun (pe nemâncate) și a hemoglobinei glicozilate.
Teste care permit stabilirea diagnosticului de diabet zaharat tip 2:
Analizele uzuale de sânge sunt extrem de utile pentru a realiza un bilanț general al stării de sănătate al pacientului. Dacă se suspectează diagnosticul de diabet zaharat, se recomandă efectuarea: hemoleucogramei, probelor de inflamație (CRP, VSH, fibrinogen), profilului de coagulare, ionogramei, probelor hepatice, probelor renale, profilului lipidic, sumarului de urină și uroculturii.
Din nefericire, diabetul zaharat tip 2 este o afecțiune asimptomatică în cazul multor pacienți; cu o evoluție lentă, progresivă și tăcută, diabetul zaharat poate avea repercusiuni serioase și severe asupra întregului organism și poate determina probleme care uneori pun viața pacientului în pericol. Cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat tip 2 sunt:
Tratamentul diabetului zaharat tip 2 este stabilit de medicul curant în funcție de vârsta pacientului, comorbidități, cea mai mare valoare a glicemiei precum și apariția complicațiilor. În formele ușoare de boală prima linie de tratament este reprezentată de modificarea stilului de viață. Ulterior, dacă pacientul nu reușește să obțină controlul valorilor glicemice prin intermediul dietei, se pot administra medicamente; ultima variantă de tratament este reprezentată de insulină.
Modificarea stilului de viață include:
Medicamentele antidiabetice sunt administrate în cazul pacienților care nu reușesc să atingă controlul valorilor glicemice prim modificarea stilului de viață; există 2 clase de medicamente administrare:
Insulina se recomandă în cazul pacienților cu diabet zaharat necontrolat prin dietă sau prin medicația antidiabetică orală.
Diabetul zaharat este o afecțiune care poate fi prevenită prin implementarea unor măsuri simple, precum:
► Diabetul zaharat de tip 2 este una din cele mai frecvente afecțiuni metabolice, cu un impact semnificativ asupra întregului organism și cu o incidență în creștere la nivel mondial.
► Afecțiunea se caracterizează printr-un exces de glucoză în sânge, fapt ce determină complicații semnificative la nivelul aparatului cardiovascular, renal, neurologic sau oftalmologic.
► Pacienții cu diabet zaharat tip 2 pot prezenta simptome precum sete intensă, urinări frecvente, parestezii la nivelul picioarelor, vindecarea cu dificultate a rănilor, scădere în greutate sau stări de oboseală intensă.
► Prima linie de tratament este reprezentată de modificarea stilului de viață; ulterior, dacă pacienții nu reușesc să obțină normalizarea valorilor glicemice, se pot administra medicamente antidiabetice orale sau terapia cu insulină.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/symptoms-causes/syc-20351193
https://www.nhs.uk/conditions/type-2-diabetes/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21501-type-2-diabetes
https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/types-of-diabetes/type-2
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp