Ecografia de tiroidă reprezintă principala modalitate prin care se vizualizează glanda tiroidă, situată la baza gâtului.
Acum poţi să efectuezi ecografia de tiroidă rapid în timpul primei consultaţii programate la Dr. Emin Mammadov, Medic Specialist Endocrinologie.
Investigaţia este non-invazivă, se poate efectua la orice categorie de pacienţi, indiferent de vârstă, inclusiv la femeile însărcinate sau la cele care alăptează.
Prin intermediul ultrasunetelor, această investigaţie redă pe un monitor structura glandei tiroide, precum și alte informaţii preţioase despre modalitatea de funcţionare a glandei.
Mai mult decât atât, ecografia Doppler permite vizualizarea vascularizaţiei glandei și oferă informaţii importante cu privire la nodulii tiroidieni.
Întreaga procedură pentru realizarea ecografiei de tiroidă este rapidă și nu implică pregătire specială în prealabil.
Cu ajutorul ecografiei tiroidiene, medicii obţin informaţii despre forma, dimensiunea, structura și poziţionarea glandei tiroide.
Ecografic, se pot evidenţia modificări patologice la nivelul glandei tiroide, prezenţa adenopatiilor latero-cervicale sau prezenţa trombozei de venă jugulară.
Ecografia de tiroidă se efectuează la recomandarea medicului endocrinolog. Cel mai adesea această investigaţie se adresează:
Ecografia de tiroidă se poate efectua în scop terapeutic pentru a ghida biopsia cu ac fin. De asemenea, această investigaţie imagistică se utilizează frecvent în tratamentul percutant al nodulilor toxici adenomatoși.
În plus, medicii folosesc adesea ultrasunetele pentru a ghida proceduri precum:
Ecografia de tiroidă are capacitatea de a identifica, prin examinarea atentă a caracteristicilor ecografice ale glandei, o serie de afecţiuni precum:
Ecografic, se poate aprecia caracterul benign sau malign al unei formaţiuni tiroidiene prin evaluarea dimensiunii, formei, structurii, regularităţii și vascularizaţiei regiunii suspecte. Acest aspect este foarte important, deoarece cu ajutorul ecografiei tiroidiene se pot identifica din timp cazurile suspecte de cancer tiroidian și se pot efectua investigaţii suplimentare în vederea stabilirii unui diagnostic cert și implementării schemei terapeutice optime.
După efectuarea ecografiei de tiroidă, pentru a putea stabili un diagnostic de boală, este nevoie de completarea tabloului clinic cu o serie de analize de sânge, precum FT4, T3, THS, tiroglobulina, anticorpi tiroidieni.
Există situaţii când imaginile ecografice sunt suspecte pentru o patologie malignă, iar în acest caz se recomandă investigaţii imagistice suplimentare de tipul CT sau RMN.
Ecografie de tiroidă este o investigaţie foarte des utilizată în practica medicală, întrucât:
1. Determinarea naturii nodulilor:
Umplut cu lichid sau solid: Ecografia poate distinge între noduli tiroidieni chistici (plini cu lichid) și solizi. Nodulii plini cu lichid sunt, în general, benigni, în timp ce nodulii solizi pot necesita investigații suplimentare pentru a exclude malignitatea.
2. Identificarea numărului de noduli:
Noduli multipli: Ecografia poate detecta dacă există noduli unici sau multipli în tiroida. Acest lucru ajută la determinarea amplorii afecțiunii și la ghidarea unor teste ulterioare, cum ar fi o biopsie, dacă este necesar.
3. Localizarea nodulilor
Ecografia tiroidiană poate identifica locațiile exacte ale nodulilor în glanda tiroidă. Cunoașterea locației precise ajută la monitorizarea sau planificarea tratamentelor vizate, cum ar fi biopsia sau intervenția chirurgicală.
4. Evaluarea limitelor nodulilor
Ecografia tiroidiană poate arăta dacă nodulul are limite clare, bine definite sau dacă marginile sunt neregulate , ceea ce poate indica un risc mai mare de cancer. Limitele neregulate pot determina o biopsie pentru a confirma diagnosticul.
5. Evaluarea fluxului sanguin
Ecografia de tiroidă poate arăta fluxul sanguin în jurul sau în interiorul excrescentelor, folosind imagistica Doppler. Fluxul sanguin crescut ar putea fi un semn de malignitate, deși nu este definitiv. Pot fi necesare teste suplimentare pentru confirmare.
6. Detectarea gușii
Gușa este un termen general pentru orice mărire anormală a tiroidei. O ecografie poate ajuta la identificarea gușii arătând dimensiunea și forma glandei tiroide, ajutând medicii să determine dacă există o afecțiune tiroidiană subiacentă, cum ar fi hipotiroidismul sau hipertiroidismul.
Utilizări suplimentare
Ecografia de tiroidă este o investigaţie care nu prezintă complicaţii, deoarece procedura nu presupune emiterea de radiaţii și nu implică administrarea substanţelor de contrast.
Ecografia de tiroidă se poate efectua inclusiv copiilor, de la orice vârstă, femeilor însărcinate, femeilor care alăptează sau bătrânilor.
În concluzie, ecografia de tiroidă este o investigaţie extrem de utilă, care permite evaluarea structurii glandei tiroide. Procedura se efectuează la recomandarea medicului endocrinolog, după o anamneză amănunţită și o evaluare clinică atentă în prealabil.
Bibliografie:
https://www.mountsinai.org/health-library/tests/thyroid-ultrasound
https://www.radiologyinfo.org/en/info/us-thyroid
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3683194/
https://www.thyroidcancer.com/blog/thyroid-ultrasound-4-things-you-need-to-know
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Loading...