Esofagul Barrett (Sindromul Barrett) este o condiție medicală descrisă de modificările suferite de țesutul ce căptușește esofagul. Acesta își modifică aspectul și textura, transformându-se într-o membrană asemănătoare cu mucoasa intestinului.
În majoritatea cazurilor, diagnosticul de esofag Barrett este pus la pacienții care se confruntă cu boala de reflux gastroesofagian. Complicațiile acestei probleme de sănătate rare pot pune în pericol viața pacienților. Tratamentul pentru esofagul Barrett depinde de complexitatea acestora și de posibila prezență a celulelor precanceroase.
Esofag Barrett: cauze și factori de risc
Cauzele exacte pentru dezvoltarea acestei probleme de sănătate nu se știu cu exactitate. Mulți dintre pacienții diagnosticați cu esofag Barrett se confruntă deja de mult timp cu probleme asociate refluxului gastroesofagian. Însă există și pacienți care nu prezintă simptome de reflux. Pentru că acidul gastric și substanțele chimice revin la nivelul esofagului, este dezvoltată astfel această condiție medicală.
Principalii factori de risc pentru esofagul Barrett:
- boala de reflux gastroesofagian - caracterizată prin reflux acid recurent, ce cauzează iritarea mucoasei esofagului;
- vârsta - această problemă de sănătate este diagnosticată cel mai adesea la pacienții vârstnici și de vârstă mijlocie;
- sexul - pacienții de sex masculin mult mai expuși la riscul de apariție a esofagului Barrett;
- consumul de tutun - fumatul reprezintă un alt factor de risc pentru esofagul Barrett, dar și pentru alte afecțiuni grave. Ex: cancerul bronho-pulmonar;
- obezitatea - presiunea concentrată asupra abdomenului, din cauza depunerilor de grăsime viscerală, reprezintă un factor de risc pentru apariția acestei probleme de sănătate;
- istoricul familial - persoanele ce provin din familii în care există antecedente ale bolii sunt mult mai expuse la dezvoltarea sa;
- consumul de alcool - acest obicei poate cauza într-o primă etapă declanșarea bolii de reflux gastroesofagian, principalul factor de risc pentru apariția esofagului Barrett.
Esofag Barrett: semne și simptome ale bolii
Manifestările specifice, în cazul esofagului Barrett, pot include:
- senzații de arsură în piept, ce se pot extinde către zona gâtului;
- probleme la înghițirea alimentelor (disfagie);
- senzații de durere în piept, ce pot atinge un nivel al severității ridicat, motiv pentru care acest simptom ar putea fi confundat cu manifestarea unui infarct miocardic. Află mai multe despre scorul de calciu coronarian.
Esofagul Barret reprezintă un factor de risc pentru adenocarcinomul esofagian. În cazul unui astfel de diagnostic, pacientul se poate confrunta, de asemenea, cu o pierdere bruscă în greutate, combinată cu scăderea semnificativă a poftei de mâncare.
Esofag Barrett: opțiuni de diagnosticare
Această afecțiune este diagnosticată de către un specialist în gastroenterologie, pe baza unui proces de examinare și evaluare ce poate include:
- realizarea unei endoscopii superioare - introducerea unui tub subțire și flexibil, echipat cu o sursă de lumină și o cameră video, pentru examinarea vizuală a esofagului și posibila identificare a semnelor specifice acestei probleme de sănătate;
- realizarea unei biopsii - prelevarea unei mostre de țesut esofagian, pentru examinarea acesteia la microscop;
- chestionarea pacientului - medicul gastroenterolog va solicita răspunsuri cu privire la semnele și simptomele observate de pacient, esențiale în stabilirea diagnosticului de esofag Barrett.
Tratamentul pentru diagnosticul de esofag Barrett
Prezența celulelor precanceroase și nivelul de severitate determină forma tratamentului pentru esofag Barrett. Există trei abordări principale:
- monitorizarea evoluției bolii - în cazul în care nu sunt identificate celule precanceroase la nivelul esofagului, medicul gastroenterolog va recomanda examinări endoscopice periodice; frecvența acestora depinde de: alte afecțiuni ale pacientului, suprafața țestului afectat etc.
- abordarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian - medicamentele recomandate de specialist pot reduce nivelul de aciditate, determinând astfel încetinirea evoluției bolii; scăderea în greutate poate fi o altă soluție recomandată pentru abordarea simptomelor BRGE.
- îndepărtarea / distrugerea țesutului afectat - dacă sunt identificate celule precanceroase la nivelul esofagului, specialistul va recomanda îndepărtarea sau distrugerea porțiunii de țesut afectat; atunci când riscul de cancer esofagian este ridicat, specialistul poate recomanda îndepărtarea unei porțiuni mari de esofag.
Esofagul Barrett: prevenirea acestei afecțiuni
Recomandările specialistului gastroenterolog pot viza:
- integrarea în dietă a unor alimente cu un nivel redus al acidității;
- evitarea sau reducerea fumatului și a consumului de alcool;
- gestionarea manifestărilor bolii de reflux gastroesofagian (în cazul formelor severe cu hernie hiatală, specialistul poate recomanda efectuarea unei intervenții chirurgicale - fundoplicatura);
- efectuarea de controale medicale cu frecvența recomandată de specialist;
- practicarea cu regularitate a unei activități fizice.
Dacă te confrunți cu unul sau mai multe dintre simptomele posibil asociate cu esofagul Barrett, programează-te acum pentru un consult de specialitate în cadrul Spitalului Memorial Băneasa.
Acest articol are un rol pur informativ, de aceea, evaluarea și diagnosticul pus de medicul gastroenterolog sunt determinante pentru stabilirea complexității problemei medicale și a celui mai potrivit tratament pentru boala cu care te confrunți.