Polipi la stomac (gastrici): tipuri, simptome, tratament

Gastroenterologie | February 19, 2025 | 0 min de citit
Polipi la stomac (gastrici): tipuri, simptome, tratament

Ce sunt polipii gastrici?

Polipii gastrici sunt cresteri anormale de tesut, de diferite forme, ce apar in straturile mucos sau submucos ale peretelui gastric. De obicei, polipii gastrici nu provoaca simptome si pot fi descoperiti intamplator in urma unor investigatii realizate pentru alte afectiuni, cum ar fi o endoscopie digestiva superioara. Majoritatea polipilor gastrici sunt benigni, insa unele tipuri pot prezenta un risc crescut de a se transforma intr-o formatiune canceroasa, crescand astfel riscul de cancer gastric pe parcursul vietii.

Tipuri de polipi gastrici

1. Polipii glandelor fundice reprezinta cel mai comun subtip de polip gastric si au un risc scazut de a evolua catre cancer. De obicei, in cadrul unei endoscopii, se observa multipli astfel de polipi in regiunea fundica a stomacului. Acestia sunt frecvent asociati cu utilizarea inhibitorilor de pompa de protoni (de exemplu, Omez) si cu polipoza adenomatoasa familiala, o afectiune care presupune un risc crescut de cancer colorectal.

2. Polipii gastrici hiperplastici reprezinta al doilea cel mai frecvent subtip de polipi gastrici si pot aparea oriunde in stomac, de obicei in jurul unei leziuni ulceroase gastrice. Acestia sunt intalniti la pacienti cu un istoric de afectiuni inflamatorii ale mucoasei gastrice, cum ar fi infectia cu Helicobacter pylori, gastrita cronica sau anemia pernicioasa. Polipii hiperplastici au, in general, un risc scazut de a se transforma malign.

3. Polipii adenomatoși sunt polipi gastrici care se formeaza, de obicei, in zona antrala a stomacului si prezinta cel mai mare risc de transformare maligna.

Factori de risc

Exista mai multe afectiuni care sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a polipilor gastrici:

  • Infectia cu Helicobacter pylori – aceasta creste riscul de formare a polipilor hiperplastici si de aparitie a ulcerelor gastrice, mai ales daca infectia nu este tratata la timpul ei si evolueaza pe termen lung.
  • Gastrita cronica;
  • Ulcerul gastric;
  • Utilizarea indelungata a inhibitorilor de pompa de protoni;
  • Polipoza adenomatoasa familiala – pacientii cu aceasta afectiune, ce se transmite genetic, pot dezvolta polipi gastrici si intestinali inca de la varste tinere.

Alti factori independenti de risc care predispun la formarea polipilor gastrici sunt: fumatul si varsta pacientului mai mare de 65 ani.

Simptome

Polipii gastrici nu provoaca, de obicei, simptome. Cel mai frecvent acestia sunt descoperiti intamplator atunci cand pacientul efectueaza o endoscopie digestiva superioara, adesea pentru o alta afectiune. Cand sunt prezente, simptomele asociate polipilor gastrici pot include:

  • durere sau sensibilitate in zona stomacului la palpare, fara o cauza aparenta;
  • greata si/sau varsaturi fara o cauza aparenta;
  • prezenta sangelui inchis la culoare in scaun;
  • anemie (prin pierderea cronica de sange).

Cum ii depistam?

Diagnosticul polipilor gastrici se stabileste prin endoscopie digestiva superioara, o procedura in cadrul careia medicul gastroenterolog introduce un tub flexibil prin cavitatea bucala, pe care il avanseaza prin esofag pana in stomac. La capatul acestui tub se afla o camera video, care transmite imagini in timp real pe un monitor, permitand vizualizarea detaliata a formatiunii polipoide. Aceasta metoda nu doar ca ofera o imagine clara a polipilor, dar permite si prelevarea de celule din acestia pentru biopsie. Biopsia din aceste formatiuni este necesara pentru a stabili cu exactitate natura polipului gastric.

Tratament pentru polipi gastrici

Polipii care prezinta la biopsie criterii de benignitate nu necesita tratament, ci doar monitorizare periodica prin endoscopie. In schimb, polipii gastrici de dimensiuni mari (peste 1 centimetru), polipii adenomatosi si cei asociati cu polipoza adenomatoasa familiala trebuie excizati, deoarece exista un risc crescut de transformare maligna. De asemenea, daca examenul histopatologic efectuat in urma biopsiei evidentiaza natura suspecta a polipului, acesta are de asemenea indicatia de excizie.

Indepartarea polipilor gastrici se realizeaza prin rezectia endoscopica a mucoasei, o procedura minim invaziva efectuata in timpul unei endoscopii de rutina. Polipul rezecat va fi trimis la Anatomie Patologica pentru examenul histopatologic si confirmarea diagnosticului. Dupa rezectia endoscopica a polipului, medicul va recomanda un tratament cu inhibitori de pompa de protoni pe o perioada de aproximativ 4-8 saptamani, pentru a reduce aciditatea gastrica si a sprijini procesul de vindecare a mucoasei din jurul zonei afectate. Pacientul poate reveni la activitatile normale imediat dupa terminarea procedurii atat timp cat nu au fost utilizate substante sedative sau anestezice pe parcursul endoscopiei digestive superioare.

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Loading...