Testul Babeș-Papanicolau: ce este și când se recomandă

Ginecologie | July 28, 2023 | 0 min de citit
Testul Babeș-Papanicolau: ce este și când se recomandă

Testul Babeș-Papanicolau (PAP)

Testul Babeș-Papanicolau reprezintă, la ora actuală, cea mai importantă metodă de screening a cancerului de col uterin, deoarece acest test are capacitatea de a identifica modificările patologice cu potenţial de malignitate, în stadii incipiente, înainte ca acestea să devină celule canceroase și să formeze formaţiuni tumorale. Practic, testul Babeș-Papanicolau depistează cancerul de col uterin într-o fază timpurie.

Diagnosticul și tratmentul adecvat al leziunilor precursoare de risc înalt scade incidenţa cancerului invaziv al colului uterin și mortalitatea generată de acesta.

Recomandare testare Babeș-Papanicolau (PAP)

Ghidurile actuale de Ginecologie recomandă efectuarea testului Babeș-Papanicolau anual, la femeile cu vârsta peste 21 ani sau la 3 ani de la începerea activităţii sexuale. După vârsta de 30 ani, pe lângă testul Babeș-Papanicolau, pacientele trebuie să efectueze și testul HPV, care are capacitatea de a evidenţia infecţia cu diferite tipuri de tulpini ale virusului HPV.

Testarea ADN-HPV nu se recomandă femeilor cu vârsta sub 30 ani, deoarece rata de epurare spontană a virusului cu risc oncogen înalt într-un interval de 8-13 luni este peste 80%, la această categorie de vârstă.

 Studiile clinice au arătat faptul că numai screening-ul realizat între 21-65 ani reduce substanţial incidenţa cancerului de col uterin și mortalitatea. În afara acestor limite de vârstă nu se remarcă beneficii ale screening-ului pentru cancerul de col.

  • Nu există diferenţe importante clinic între citologia convenţională și cea în mediu lichid.
  • Între 21-65 ani, la un interval de 3 ani, dacă două teste consecutive au fost negative pentru leziuni intraepiteliale.
  • Între 21-29 ani: screening citologic solitar efectuat la fiecare 3 ani.
  • Între 30-65 ani: beneficiile screening-ului prin genotiparea tulpinilor HPV de risc înalt este mare, dacă testarea se efectuează la fiecare 5 ani; peste 90% dintre cancerele de col uterin sunt asociate unei infecţii HPV persistente; cotestarea (citologia Babes Papanicolau+ genotipare HPV).
  • După 65 ani: dacă există 3 teste normale la rând, se va stabili de comun acord cu medicul curant dacă se va opri screening-ul cancerului de col uterin.

Pregătire testare PAP

Testul Babeș-Papanicolau se recoltează în anumite condiţii și necesită îndeplinirea anumitor cerinţe înainte de recoltare ca proba să fie validă și conformă standardelor în vigoare.  Astfel, femeile înainte de recoltare primesc următoarele recomandări:

  • Fără contact sexual cu minim 48 ore înainte de recoltare;
  • Fără spălături intravaginale cu 48 ore înainte de recoltare;
  • Fără utilizarea ovulelor, absorbantelor, lubrefiantelor sau cremelor intravaginale cu 48 ore înainte de recoltare.

Este foarte important ca orice femeie care urmează să efectueze testul Babeș-Papanicolau să respecte aceste recomandări pentru a preveni alterarea rezultatului testului.

Recoltare test PAP

Testul Babeș-Papanicolau se recoltează la distanţă de menstruaţie. Cea mai indicată perioadă pentru prelevarea probelor este la jumătatea ciclului menstrual, între zilele 10-21 ale ciclului menstrual, ţinând cont de faptul că ziua 1 este prima zi a menstruaţiei.

Cum se efectuează testul Babeș-Papanicolau

Recoltarea testului Babeș-Papanicolau nu este o procedură dureroasă pentru femei și constă în recoltarea de celule de la nivelul colului uterin, care ulterior vor fi analizate la microscop.  Prelevarea probelor biologice se efectuează în cabinetul de ginecologie de către medicul ginecolog sau de asistenta medicală cu experienţă, în condiţii de maximă siguranţă. Întreaga procedură durează aproximativ 15 minute.

Pacienta va sta poziţionată pe spate, pe masa de ginecologie, cu picioarele fixate în suportul prevăzut și cu genunchii flexaţi. Procesul de recoltare va începe prin introducerea în vagin a unui instrument special care are scopul de a lărgi pereţii vaginului pentru o mai bună vizualizare a colului uterin. Ulterior, se introduce un beţișor special la nivelul colului uterin, iar prin mișcări circulare se va preleva proba. Aceasta va fi introdusă imediat într-un flacon cu lichid sau va fi întinsă pe o lamă de sticlă, urmând a fi analizată în laborator.

După recoltare este posibil ca femeia să prezinte sângerări vaginale ușoare, motiv pentru care este recomandat a se evita contactul sexual și dușurile intravaginale pentru 24 -48 ore după recoltarea probei.

Rezultate test Babeș-Papanicolau

Proba este analizată, de obicei, într-un interval de timp de aproximativ 2 săptămâni.  După această perioadă pacienta va primi rezultatul testului efectuat, cu care trebuie să se prezinte la medicul ginecolog pentru interpretare și stabilirea iniţierii unei scheme de tratament, în situaţia în care acest lucru este necesar.

Examinatorul va preciza prezenta celulelor epiteliale normale sau anormale, de tip scuamos sau glandular, iar rezultatul va fi redactat in sistemul Bethesda.

Rezultatul testului Babeș-Papanicolau poate evidenţia:

Test normal

  • Nu au fost identificate celule anormale la nivelul probei examinate;

Constatări non-neoplazice:

  • Variaţii celulare non-neoplazice:  metaplazia scuamoasă; modificări cheratotice;  metaplazia tubară; atrofia; modificări asociate sarcinii;
  • Modificări celulare reactive asociate cu:
    • Inflamaţia: cervicita limfocitică (foliculară)
    • Radiaţia
    • Dispozitiv intrauterin (DIU)
  • Celule glandulare: status post-histerectomie
  • Organisme: trichomonas vaginalis; organisme fungice morfologic corespunzătoare Candida spp.; modificări ale florei sugestive pentru vaginoză bacterină; morfologie bacteriană corespunzătoare pentru Actinomyces spp; modificări celulare corespunzătoare infecţiei cu virusul herpes simplex; modificări celulare corespunzătoare infecţiei cu cytomegalovirus

Anomalii ale celulelor epiteliale 

Celule scuamoase

  • Celule scuamoase atipice
    • cu semnificaţie nedeterminată (ASC-US)
    • care nu exclud o leziune intraepiteleială de grad înalt HSIL (ASC-H)
  • Leziune scuamoasă intraepitelială de grad scăzut (LSIL), care cuprinde: HPV/displazie ușoară/CIN1)
  • Leziune scuamoasă intraepitelială de grad înalt (HSIL), care cuprinde: displazie moderată și severă, CIS. CIN2 și CIN3) − cu caracteristici suspecte pentru invazie (dacă invazia este suspectată)
  • Carcinomul celulelor scuamoase

Celule glandulare

  • Atipice: celule endocervicale (NOS sau specificaţi în comentarii, celule endometriale (NOS sau specificaţi în comentarii), celule glandulare (NOS sau specificaţi în comentarii)
  • Atipice: celule endocervicale, în favoarea neoplaziei, celule glandulare, în favoarea neoplaziei
  • Adenocarcinom endocervical in situ
  • Adenocarcinom: endocervical, endometrial, extrauterin, nespecificat altfel (NOS)

Pentru stabilirea conduitei leziunilor precursoare ale cancerului de col uterin clasificarea histopatologică poate avea echivalenţe citologice. Astfel, diagnosticul histopatologic:

  • CIN 1: poate fi echivalentul modificării citologice LSIL
  • CIN 2 și 3, echivalente modificărilor citologice HSIL.

Testarea HPV va fi limitată doar pentru genotipurile de risc înalt (oncogene). Testarea tulpinilor de risc scăzut (non-oncogene) nu are valoare în evaluarea femeilor cu anomalii citologice.

Conform recomandărilor Colegiului American al Obstetricienilor și Ginecologilor:

  • pentru femeile cu ASC-US se preferă testarea HPV
  • pentru femeile cu ASC-US, HPV pozitive se recomandă colposcopia
  • pentru femeile cu LSIL și fără testare HPV sau cu testare HPV pozitivă, se recomandă colposcopia
  • pentru femeile cu diagnostic histologic CIN 2, CIN 3 sau CIN 2-CIN 3 și colposcopie adecvată, excizia sau ablaţia sunt metode de tratament acceptate, cu excepţia gravidelor și a femeilor

Concluzie

În concluzie, programele de screening pentru cancerul de col uterin sunt foarte importante pentru femei, deoarece, din păcate, cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt descoperite într-o formă avansată de boală, greu de tratat tocmai din cauza faptului că pacientele nu au efectuat la timp testele care puteau decela modificări de boală în fază incipientă.

Pogramează-te pentru un screening complet care include testul papanicolau pentru cancerul de col uterin și salvează-ţi viaţa! 

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470165/

https://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/screening.htm

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/pap-smear/about/pac-20394841

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25931431/

https://ijgc.bmj.com/content/33/5/649

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32507855/

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital