Toxiinfecţia alimentară este o afecţiune a aparatului digestiv, cu caracter acut și debut brusc care apare cel mai frecvent în sezonul cald, deoarece alimentele nu sunt păstrate în condiţii termice corespunzătoare și se alterează mai rapid.
De asemenea, o igienă necorespunzătoare crește riscul de apariţie a toxiinfecţiei alimentare.
Există o serie de microorganisme implicate în apariţia toxiinfecţiilor alimentare:
Un aliment se poate contamina când nu este depozitat la o temperatură adecvată (nu este păstrat la frigider sau la congelator), este lăsat la temperatura ambientală pentru o perioadă lungă de timp, nu este preparat corespunzător, este utilizat după termenul de valabilitate înscris pe etichetă sau este manipulat de o persoană cu o igienă necorespunzătoare a mâinilor.
Simptomatologia toxiinfecţiilor alimentare variază în funcţie de particularităţile fiecărui individ în parte și, în special, în funcţie de etiologia bolii.
Cele mai comune simptome care apar sunt:
Intervalul de timp scurs de la ingestia alimentului contaminat până la momentul apariţiei primului simptom variază de la câteva ore, până la câteva zile.
Formele de boală cauzate de infecţii evoluează, de obicei, cu febră, dureri de burtă, dureri de cap, diaree. Evoluţia acestor forme este autolimitată, simptomatololgia cedând într-un interval de 4-6 zile.
Formele de boală cauzate de eliberarea unor toxine se manifestă, în special, la nivelul sistemului nervos, putând să determine inclusiv paralizie musculară și deces.
Dacă prezenţi unul sau mai multe dintre aceste simptome, este nevoie să te prezinţi de urgenţă la medic pentru un consult de specialitate:
Pentru a stabili diagnosticul de toxiinfecţie alimentară este nevoie de o consultaţie la gastroenterologie în baza căruia, medicul va realiza o anamneză amănunţită. Informaţii precum modalitatea de debut a simptomatologiei, jurnalul alimentar, istoricul recent de călătorie, simptomatologie similară la rude sau prieteni, sunt date foarte importante care pot orienta medicul curant.
Diagnosticul de certitudine este susţinut de identificarea germenului patogen fie în produsele patologice ale pacientului (lichidul de vărsătură, materiile fecale, urină), fie în alimentul contaminat.
Din punct de vedere paraclinc, se urmărește identificarea agentului patogen în scaun (coprocultură), în urină (urocultură) sau în sânge (hemocultură). Există și situaţii în care nu se poate identifica cauza exactă a episodului de toxiinfecţie alimentară.
Tratamentul toxiinfecţiilor alimentare va fi stabilit de medicul curant, în funcţie de gradul de intensitate al simptomelor. În formele ușoare de boală, tratamentul se poate administra acasă. În cazul formelor severe, în care simptomatologia este foarte intensă, pacientul necesită spitalizare pentru implementarea unor măsuri speciale de tratament.
Hidratarea este foarte importantă, deoarece se pierde o cantitate mare de lichide prin diaree și vărsături. Se recomandă consumul de săruri de rehidratare, lichide bogate în electroliţi, sucuri naturale pe bază de fructe, ceaiuri de mentă, mușeţel, sunătoare sau propolis. Cafeaua, băuturile carbogazificate sau băuturile alcoolice, agravează simptomatologia.
Alimentaţia ar trebui oprită pentru 3-4 ore de la ultima vărsătură. Se vor introduce treptat în alimentaţie, alimente solide precum pâinea prăjită, biscuiţii, orezul, bananele, carnea fiartă. Se vor evita alimentele bogate în grăsimi, mezelurile, lactatele, dulciurile.
Odihna este foarte importantă pentru refacerea organismului în caz de toxiinfecţie alimentară.
În situaţiile în care deshidratarea este severă, iar măsurile de rehidratare încercate acasă nu sunt eficiente, se recomandă internarea în spital pentru o rehidratare pe cale intravenoasă. Acest lucru este recomandat, în special, în cazul copiilor. În situaţia în care toxiinfecţia alimentară a fost cauzată de o bacterie, se poate stabili tratament antibiotic.
Toxiinfecţia alimentară poate fi prevenită prin implementarea unor măsuri aparent simple, dar foarte utile. Centrul de Prevenire și Control al Bolilor recomandă următoarele:
În concluzie, toxiinfecţia alimentară este o afecţiune foarte frecventă, atât în rândul adulţilor, cât și a copiilor. Apare în special în sezonul cald, din cauza contaminării alimentelor cu microorganisme diverse. Evitarea acestei boli este posibilă prin respectarea cu rigurozitate a măsurilor de igienă.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-poisoning/symptoms-causes/syc-20356230
https://www.cdc.gov/foodsafety/symptoms.html
https://www.healthline.com/health/food-poisoning
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp