Camera implantabilă pentru chimioterapie: ce implică și care sunt beneficiile?

Oncologie medicală | August 28, 2023 | 0 min de citit
Camera implantabilă pentru chimioterapie: ce implică și care sunt beneficiile?

Camera implantabilă pentru chimioterapie („port-a-cath” sau „port pentru chimioterapie”) reprezintă un dispozitiv medical de tip mecanic care furnizează un acces direct la sistemul venos central cu scopul de a ușura administrarea repetată a tratamentului de tip chimioterapic.

Ce este camera implantabilă pentru chimioterapie?

Cu ajutorul acestui mic dispozitiv citostaticele sunt administrate în condiţii de maximă siguranţă, pe perioade lungi de timp și într-o modalitate mai comodă și mai ușoară pentru pacient. În plus, camera implantabilă pentru chimioterapie permite, pe lângă administrarea tratamentului chimioterapic, recoltarea de probe biologice pentru diverse investigaţii și administrarea diferitelor tipuri de medicamente și tratamente perfuzabile (antibiotice, analgezice etc.), precum și soluţii de nutriţie de tip proteic și toate formele de electroliţi. Având o perioadă lungă de funcţionalitate, camera implantabilă pentru chimioterapie crește complianţa pacientului la tratament și crește șansele succesului terapeutic, deoarece pacienţii nu amână ședinţele de chimioterapie datorită lipsei abdordului venos periferic.

Când este recomandată

Camera implantabilă pentru chimioterapie este recomandată tuturor pacienţilor care necesită tratament chimioterapic cu scopul de a reduce riscul complicaţiilor asociate cu administrarea terapiei pe cale intravenoasă periferica. Citostaticele sunt medicamente cu un puternic efect iritant asupra vaselor de sânge periferice; în foarte multe cazuri, administrarea intravenoasă a citostaticelor poate determina, pe termen scurt, inflamaţie locală sau sclerozarea vaselor de sânge, pe termen lung. Afectarea vasului de sânge va face imposibilă administrarea medicaţiei, ceea ce va compromite întreg procesul terapeutic.

O altă situaţie deloc de neglijat în care se recomandă camera implantabilă pentru chimioterapie este reprezentată de necesitatea administrării terapiei sub formă de perfuzie continuă, cu flux controlat, pentru 2-5 zile. Această schemă terapeutică este imposibil de administrat pe cale venoasă, deoarece riscul de lezare a vasului este foarte crescut, iar probabilitatea ca pacientul să stea imobilizat pentru o perioadă de timp atât de lungă este foarte scăzută.

De asemenea, se ia în considerare utilizarea unui camere implantabile pentru chimioterapie în momentul în care pacientul se află într-un stadiu avansat de boală, iar tratamentul paleativ și suportiv se recomandă a se administra pe o perioadă nedefinită de timp pentru a crește, pe cât posibil, gradul de confort al pacientului în astfel de cazuri și pentru a facilita complianţa la tratament, se recomandă utilizarea camerei implantabile pentru chimioterapie.

Cum se utilizează?

Camera implantabilă pentru chimioterapie este alcătuită din două porţiuni: un cateter (un tub de calibru mic) și un rezervor. Montarea camerei implantabile de chimioterapie este efectuată de către un medic cu experienţă în domeniu, iar întregul procesul durează aproximativ o oră și se realizează în sala de operaţie, pacientul fiind anesteziat local.

Se efectuează o incizie de aproximativ 2 cm sub claviculă și se confecţionează un buzunar în care se introduce dispozitivul sub piele; rezervorul va fi conectat la o venă centrală mare prin intermediul cateterului. La finalul intervenţiei dispozitivul va fi introdus complet sub piele, fără a lua contact cu exteriorul, rămând vizibil la suprafaţă doar printr-o mică proeminenţă. Pentru a verifica poziţia corectă a dispozitivului, se va recurge la o examinare radiologică de verificare. Pentru a introduce tratamentul citostatic, se va utiliza un ac special conceput pentru acest dispozitiv (ac Huber). După o dezinfectare prealabilă riguroasă a tegumentului, se introduce acul direct în dispozitiv de fiecare dată când va fi utilizat portul, manevrarea fiind efectuată doar de către cadre medicale instruite să-l utilizeze.

 

Care sunt beneficiile?

Camera implantabilă pentru chimioterapie îmbunătăţește considerabil calitatea vieţii pacientului care necesită tratament oncologic prin prisma multiplelor beneficii pe care le oferă, precum:

  • Permite un acces direct la un vas mare de sânge;
  • Face posibilă administrarea continuă a curelor de citostatice în situaţiile în care se impune acest tip de administrare;
  • Vasele mici nu mai sunt afectate de efectul toxic al chimioterapiei;
  • Dispozitivul se montează relativ ușor și are o durată de funcţionalitate foarte lungă;
  • Riscul de a dezvolta tromboză venoasă este relativ mic, dar unii pacienţii oncologici au un risc mai mare de tromboză prin statusul procoagulant al bolii oncologice de fond;
  • Permite pacientului menţinerea unei vieţi active, inclusiv practicarea unui sport precum jogging sau înot;
  • Dispozitivele sunt confecţionate din titan astfel încât pacientul poate realiza investigaţii imagistice de tipul CT sau RMN;
  • Îngrijirea dispozitivului se realizează ușor, cu ser fiziologic și heparină doar în servicii medicale specializate;
  • Reduce durerea din timpul administrării terapiei;
  • Permite recoltarea de sânge pentru investigaţii precum și administrarea altor tipuri de medicamente (la pacienţii care prezintă o afectare vasculară periferică).

Care sunt dezavantajele și riscurile ?

Camera implantabilă pentru chimioterapie este relativ sigură, însă printre posibilele riscuri asociate cu montarea acestui dispozitiv se numără durerea produsă de administrarea anestezicului local în momentul montării camerei, risc de sangerare deoarece se abordeaza vasele mari, formare de hematoame local, acumularea de aer în spaţiul dintre plămâni și peretele toracic (spaţiul pleural) care poate necesita un drenaj cu un tub pleural, deplasarea vârfului cateterului din poziţia iniţială poate necesita îndepărtarea acestuia, risc local și sistemic de infecţie - de aceea montarea se efectuează steril în blocul operator.

Un inconvenient al camerei implantabile pentru chimioterapie ar putea fi reprezentat de necesitatea reviziilor periodice care implică curăţarea camerei cu soluţii heparinate specializate la 2-3 luni, în perioadele de pauză în administrarea tratamentului oncologic. Printre complicaţiile rare ale camerei implantabile pentru chimioterapie se numără infecţiile, trombozele locale sau înfundarea camerei.

Este foarte important ca pacientul care poartă o cameră implantabilă pentru chimioterapie să recunoască imediat semnele instalate în caz de complicaţii: durere în zona camerei, înroșirea pielii la nivel local, apariţia frisonului sau a febrei, scurgerea de puroi la nivelul zonei portului, tumefierea tegumentului. În această situaţie pacientul trebuie să se prezinte de urgenţă la spital pentru o revizie de specialitate a camerei implantabile pentru chimioterapie.

Bibliografie:

https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/chemotherapy/catheters-and-ports-cancer-treatment

https://cfch.com.sg/port-a-cath/

https://visualsonline.cancer.gov/details.cfm?imageid=10086

https://www.medicalnewstoday.com/articles/portacath#benefits

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital