Transpiraţia are multiple roluri benefice în homeostazia și termoreglarea corpului uman, dar atunci când se produce în exces poate determina de la disconfort, până la afectarea calităţii vieţii.
Deși este normal ca organismul să producă transpiraţie atunci când se modifică temperatura corpului, când se schimbă starea emoţională sau când facem efort, există și situaţii în care pacientul se confruntă cu o transpiraţie abundentă, fără o legătură cu aceste situaţii. Această patologie poartă denumirea de hiperhidroză, ce poate avea numeroase cauze medicale.
Hiperhidroza (transpiraţia excesivă) o boală care afectează milioane de oameni din întreaga lume, cu o incidenţă estimată la 3% din populaţia mondială.
De obicei, debutează în copilărie sau adolescenţă și se manifestă preponderent diurn. Severitatea manifestărilor și a impactului asupra calităţii vieţii a fost comparat cu impactul bolilor cronice sau al psorizasisului.
Hiperhidroza poate fi primară sau secundară altor afecţiuni medicale. În cazul hiperhidrozei primare vorbim de o tulburare a sistemului nervos simpatic care se caracterizează prin transpiraţie excesivă la nivelul unei regiuni limitate. De regulă afectează o anumită parte a corpului și într-un mod simetric.
Apare de obicei pe palme, la nivelul axilelor, picioarelor sau feţei, unde există un număr mai mare de glande sudoripare.
Cei mai afectaţi sunt, de regulă, cei care au transpiraţie excesivă la nivelul palmelor, deoarece problema acestora este expusă, în special, în mediul social și profesional. Pentru a ascunde această afecţiune, persoana cu hiperhidroză plamară va recurge la tot felul de măsuri, de la purtarea mai multor batiste pentru a usca transpiraţia, pe care trebuie să le schimbe constant din cauza frecvenţei cu care le umezesc, până la cazuri extreme de a evita situaţiile care implică interacţiunea cu alte persoane, fapt ce poate duce, în multe situaţii, la izolare și la depresie.
Dacă vă confruntaţi cu transpiraţie excesivă, există o gamă foarte largă de abordări terapeutice, care pot reduce semnificativ problema:
Prevenţia poate funcţiona mai degrabă în cazul hiperhidrozei secundare. Pentru hiperhidroza primară, de regulă, prevenţia poate doar să diminueze manifestările afecţiunii.
Măsurile pe care le putem lua în considerare pentru a preveni sau a reduce cantitatea de transpiraţie excesivă sunt:
Bibliografie:
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp