Carcinomul bazocelular este cea mai frecventă formă de cancer de piele. Se dezvoltă în celulele bazale ale pielii, aflate în stratul inferior al epidermei. Această boală oncologică este de obicei asociată cu expunerea excesivă la soare și poate apărea pe suprafața celor mai expuse zone: fața, gâtul, urechile sau scalpul.
Articolul de azi își propune să prezinte informațiile de bază despre acest tip de cancer - cauzele, simptomele, diagnosticarea, tratarea și prevenirea carcinomului bazocelular. Acestea au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical. Pentru diagnosticare și tratament, programează-te online pentru o vizită la Spitalul Memorial România.
Carcinom bazocelular: cauze și factori de risc
Acest tip de cancer de piele poate fi cauzat de:
- expunerea excesivă la radiații UV: acestea deteriorează ADN-ul din celulele pielii, ceea ce poate duce la dezvoltarea carcinomului bazocelular;
- tipul de piele: persoanele cu pielea deschisă la culoare, cu păr roșcat sau blond și cu pistrui sunt mult mai expuse riscului de boală;
- vârsta: riscul poate crește odată cu vârsta, deoarece leziunile cauzate de soare se produc de-a lungul timpului;
- istoricul familial: dacă în familie există membri diagnosticați deja cu acest tip de cancer, riscul va crește exponențial;
- sistemul imunitar slăbit: persoanele cu sistem imunitar compromis, precum cele cu HIV/SIDA sau cele care iau medicamente imunosupresoare, sunt mai vulnerabile;
- arsurile solare severe din copilărie: reprezintă un alt factor de risc pe termen lung pentru carcinomul bazocelular;
- expunerea la substanțe chimice: unele substanțe chimice pot irita pielea și contribui astfel la dezvoltarea cancerului.
Semne și simptome frecvente ale carcinomului bazocelular
Deși are o progresie lentă și nu se răspândește de obicei spre alte părți ale corpului, este important să recunoști cum se manifestă acest tip de cancer, pentru a putea fi tratat la timp. Iată care sunt principalele manifestări ale unui caz de carcinom bazocelular:
- leziuni, pete sau umflături care au tendința de a crește în timp;
- leziuni deschise care sângerează sau se cojesc, însă fără a prezenta tendință de vindecare timp de câteva săptămâni;
- leziuni la nivel cutanat ce pot prezenta o mică adâncitură în centru;
- leziunile respective pot avea margini perlate, translucide sau ușor ridicate;
- leziunile pot fi roz, roșii, maronii, albe sau pot avea chiar o nuanță asemănătoare pielii;
- anumite leziuni pot provoca mâncărime sau durere.
Diagnostic pentru carcinomul bazocelular
Stabilirea diagnosticului se bazează pe examinarea clinică efectuată de către un dermatolog. Medicul va analiza cu atenție leziunile suspecte, posibil asociate acestei afecțiuni oncologice, observând caracteristicile sale:
- aspectul: culoarea, forma, dimensiunea și textura leziunii;
- localizarea: dacă se află pe față, gât, urechi sau mâini;
- manifestările: mâncărime, sângerare, durere sau alte senzații neobișnuite.
În unele cazuri, pot fi necesare investigații suplimentare pentru a confirma diagnosticul de carcinom bazocelular:
- dermatoscopia: tehnică neinvazivă ce utilizează un dermatoscop, instrument cu o lupă și o sursă de lumină, pentru a examina în detaliu leziunea;
- biopsia: prelevarea unei mici mostre de țesut de la nivelul leziunii, pentru a fi examinată la microscop; biopsia este metoda de diagnostic definitivă.
Este important să consulți un dermatolog dacă observi orice schimbare suspectă pe piele. Un diagnostic precoce și un tratament adecvat sunt esențiale pentru a preveni complicațiile. Nu ezita să întrebi medicul despre orice nelămurire legată de diagnosticarea și tratarea carcinomului bazocelular. Realizează chiar acum o programare online!
Opțiuni de tratament pentru cazurile de carcinom bazocelular
Tratamentul pentru carcinomul bazocelular depinde de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea tumorii, localizarea, tipul de leziune și starea generală de sănătate a pacientului. Scopul principal al tratamentului este îndepărtarea completă a tumorii, minimizând în același timp efectele adverse și asigurând o vindecare estetică. Iată opțiunile disponibile:
- chirurgia: cea mai frecventă metodă de tratament; implică îndepărtarea chirurgicală a tumorii și a unei mici porțiuni de țesut sănătos din jur; există diferite tehnici chirurgicale, iar alegerea celei mai potrivite depinde de caracteristicile tumorii:
- excizia chirurgicală standard: se îndepărtează tumora și o marjă de țesut sănătos;
- chirurgia Mohs: îndepărtarea tumorii în straturi subțiri, analizându-se fiecare strat la microscop pentru a se asigura că toate celulele canceroase au fost eliminate;
- terapia fotodinamică: aplicarea unui medicament fotosensibilizant pe suprafața formațiunii tumorale, urmată de expunerea la o anumită lungime de undă a luminii, ce activează medicamentul și distruge celulele canceroase;
- terapia cu electroni: un fascicul de electroni cu energie redusă este utilizat pentru a distruge celulele canceroase;
- radioterapia: utilizarea de radiații ionizante pentru a distruge celulele canceroase.
- crioterapia: distrugerea celulelor canceroase prin înghețare cu azot lichid;
- tratamentul medicamentos:
- creme și unguente speciale, aplicate pe leziune pentru a distruge celulele canceroase;
- injecții administrate în suprafața formațiunii tumorale, pentru a stimula sistemul imunitar să atace celulele canceroase.
Prevenirea carcinomului bazocelular
Trebuie adoptate măsuri de prevenție simplu de pus în practică, pentru a se reduce riscul dezvoltării acestui tip de cancer:
- evitarea expunerii directe la soare, mai ales între orele 10:00 și 16:00;
- folosirea cremelor de protecție solară cu spectru larg și SPF 30 sau mai mare;
- evitarea sesiunilor la solar pentru obținerea unui bronz artificial;
- purtarea unor haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și a pălăriilor cu bor larg;
- folosirea unei perechi de ochelari de soare cu protecție UV;
- verificarea periodica a suprafețelor de piele și identificarea leziunilor suspecte;
- adoptarea unei diete bogate în fructe, legume și antioxidanți;
- renunțarea la fumat, deoarece cauzează slăbirea sistemului imunitar.
Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască sub nicio formă sfatul avizat al specialistului. Dacă observi leziuni suspecte pe suprafața pielii, ce ar putea indica un caz de carcinom bazocelular, programează-te online pentru un consult dermatologic de specialitate în cadrul Spitalului Memorial România!
BIBLIOGRAFIE:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4581-basal-cell-carcinoma
https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/basal-cell-carcinoma/
https://www.nhs.uk/conditions/non-melanoma-skin-cancer/what-is-non-melanoma-skin-cancer/