Zona Zoster, cunoscută și sub denumirea de Herpes Zoster, este o afecțiune acută, infecto-contagioasă, care apare ca urmare a reactivării virusului varicelo-zosterian de la nivelul organismului. În copilărie, infecția cu virusul varicelo-zosterian determină apariția varicelei; virusul rămâne latent în organism la nivelul structurilor nervoase iar în condiții de imunosupresie, virusul varicelo-zosterian se poate reactiva după zeci de ani și poate determina apariția Zonei Zoster.
Afecțiunea este considerată o epidermo-neuroviroză acută, care afectează în special persoanele cu vârsta cuprinsă între 40-50 ani. De cele mai multe ori Zona Zoster apare la pacienții imunocompromiși sau la persoanele infectate cu virusul HIV. Boala debutează printr-o erupție cutanată, dureroasă, alcătuită din vezicule pline cu lichid dispuse de-a lungul unui traiect nervos. Tratamentul prompt este extrem de important deoarece afecțiunea se poate complica cu nevralgia postherpetică sau suprainfecția bacteriană a tegumentului.
Zona Zoster apare ca urmare a reactivării virusului varicelo-zosterian de la nivelul organismului. În copilărie, infecția cu virusul varicelo-zosterian determină apariția varicelei; după calmarea manifestărilor de varicelă, virusul rămâne în stare latentă la nivelul sistemului nervos iar la adult, prin reactivarea acestuia, determină apariția Zonei Zoster. După reactivare, virusul va traversa structurile nervoase până la nivelul tegumentului, unde va determina manifestările specifice bolii.
Cauzele care determină reactivarea virusului Varicelo-Zosterian:
Studiile de specialitate au demonstrat faptul că există o serie de factori de risc care contribuie la scăderea imunității generale a organismului și implicit care determină reactivarea virusului varicelo-zosterian. Factorii de risc cel mai frecvent incriminați sunt:
Zona Zoster este o afecțiune infecto-contagioasă, ceea ce presupune faptul că persoana care dezvoltă Zona Zoster poate transmite virusul mai departe persoanelor neimunizate sau care nu au dezvoltat varicelă în copilărie.
Lichidul din interiorul veziculelor specifice Zonei Zoster este foarte contagios iar contactul direct cu acesta determină varicelă la persoanele neimunizate . După episodul de varicelă, virusul rămâne latent la nivelul structurilor nervoase și se poate reactiva oricând de-a lungul vieții, în condiții de imunosupresie.
Dacă erupția cutanată este acoperită, riscul de contagiozitate și transmitere al bolii scade considerabil. Persoana care prezintă Zona Zoster este contagioasă până în momentul în care veziculele au format cruste. Din acel moment, boala nu mai poate fi transmisă.
Se recomandă ca persoanele care dezvoltă Zona Zoster să limiteze pe cât posibil contactul cu sugarii, copiii cu vârsta mai mică de 1 an, femeile însărcinate sau pacienții cu imunosupresie deoarece riscul de transmitere al bolii este mai mare la aceste categorii de pacienți.
În ceea ce privește simptomatologia Zonei Zoster, tabloul clinic al afecțiunii este caracterizat prin existența a 3 etape consecutive:
Stabilirea diagnosticului de Zona Zoster se face cu ușurință din momentul în care a apărut erupția cutanată caracteristică bolii.Diagnosticul diferential se face cu alte afectiuni care pot da durere toracica, abdominala,oculara -in functie de zona afectata , in special anterior aparitiei eruptiei . Există situații în care, din diverse motive, diagnosticul este incert, caz în care se recomandă efecuarea anumitor teste de la nivelul tegumentului afectat sau completarea tabloului clinic cu investigații de laborator precum:
Indicatia de tratament specific va fi efectuata doar de catre medic, dupa consultatie
În marea majoritate a cazurilor, tratamentul Zonei Zoster poate fi efectuat la domiciliu. Există însă situații în care pacientul necesită spitalizare continuă, precum: imunodepresia, intensitatea crescută a simptomatologiei, afectarea a mai mult de 2 dermatomere, diseminarea Zonei Zoster, afectare cerebrală, afectare oculară, suprainfectarea bacteriană a leziunilor cutanate.
Pentru o eficacitate crescută a tratamentului și o evoluție favorabilă a bolii, pacientul va trebui să respecte întocmai recomandările primite din partea cadrelor medicale:
Cele mai frecvente complicații ale Zonei Zoster sunt reprezentate de:
Măsurile de prevenție împotriva Zonei Zoster cuprind:
Shingrix - vaccinul recombinat se administrează în 2 doze succesive la un interval de timp cuprins între 2-6 luni; are eficacitate în peste 85% din cazuri;
Zostavax - se administrează în doză unică, la persoanele cu vârsta mai mare de 60 ani; are eficacitate mai redusă comparativ cu Shingrix și se recomandă pacienților alergici la primul vaccin;
Zona Zoster este o afecțiune infecto-contagioasă care apare prin reactivarea virusului varicelo- zosterian de la nivelul organismului.
În copilărie infecția cu acest virus determină varicelă, ulterior, după vindecarea leziunilor, virusul rămâne în stare latentă la nivelul structurilor nervoase și se poate reactiva în condiții de imunosupresie.
Pacientul se confruntă cu durere, prurit tegumentar, senzație de arsură, erupție cutanată formată din vezicule pline cu lichid dispuse de-a lungul traiectului nervos afectat.
Tratamentul este alcătuit din medicamente antivirale, toaleta riguroasă locală a leziunilor tegumentare, antialgice, antihistaminice și antibiotice locale în caz de suprainfectare bacteriană. Afecțiunea nu pune viața pacientului în pericol însă poate determina complicații severe în absența unui tratament prompt și corect administrat.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/shingles/symptoms-causes/syc-20353054
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11036-shingles
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/shingles
https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/shingles
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp