Chistul sebaceu: cauze, simptome și opțiuni de tratament

Dermatovenerologie | November 13, 2024 | 0 min de citit
Chistul sebaceu: cauze, simptome și opțiuni de tratament

Chistul sebaceu, cunoscut și sub denumirea de chist epidermoid, este o formațiune nedureroasă dezvoltată sub suprafața pielii, în zone cu o densitate ridicată a glandelor sebacee, cum ar fi fața, gâtul sau trunchiul. Aceste glande produc sebum, un ulei care lubrifiază pielea și părul. Atunci când se blochează, se pot dezvolta chisturi sebacee.

Deși nu sunt periculoase, pot cauza un oarecare disconfort. Te invităm să afli informațiile de bază despre cum se formează și ce implică tratamentul acestora. Deși majoritatea chisturilor sebacee nu prezintă niciun risc, sunt importante monitorizarea lor și tratarea corespunzătoare, pentru a preveni eventualele complicații.

Cauzele apariției chistului sebaceu

Chisturile sebacee pot apărea dintr-o serie de motive:

  • predispoziția genetică - anumite persoane sunt mult mai expuse riscului de formare a chisturilor sebacee, mai ales dacă părinții s-au confruntat cu această problemă;
  • modificările hormonale - în anumite etape ale vieții, precum pubertatea, sarcina sau menopauza, fluctuațiile hormonale pot crește riscul de formare a chisturilor sebacee; mai mult decât atât, anumite afecțiuni medicale care duc la modificări ale nivelurilor de hormoni, precum sindromul ovarelor polichistice, reprezintă un alt factor de risc;
  • leziunile pielii - tăieturile, zgârieturile sau arsurile solare pot contribui la formarea chisturilor sebacee, pentru că perturbă funcționarea normală a glandelor sebacee;
  • blocarea glandelor sebacee - o altă cauză frecventă a chisturilor sebacee; sebumul produs de acestea este un ulei natural, ce hidratează pielea și părul; în cazul în care cantitatea produsă nu poate ieși la suprafața pielii, duce la formarea de chisturi sub stratul de suprafață al acesteia; blocarea poate fi cauzată de numeroși factori, precum pielea uscată, produsele cosmetice cu acțiune agresivă sau expunerea la diferite surse de poluare.

Chisturi sebacee: semnele dezvoltării lor

Majoritatea chisturilor sebacee nu cauzează durere și prezintă nuanțe ce pot varia de la cele asemănătoare culorii pielii la tonuri roșiatice. În anumite cazuri, pot fi însoțite de inflamație și sensibilitate la atingere. Dacă suprafața unui chist sebaceu devine albă sau galbenă, acest semn poate indica prezența puroiului.

Pielea din jurul chistului poate deveni grasă, lucioasă sau poate prezenta un aspect solzos. Astfel de modificări pot fi ușor vizibile și pot indica necesitatea unui consult medical la dermatologie. Uneori, prezența acestora poate cauza un anumit nivel de disconfort. În cazul în care chistul se infectează, poate deveni dureros. 

În foarte puține cazuri, poate elibera un lichid cu un miros neplăcut. Impactul emoțional al chistului sebaceu nu trebuie neglijat. Deși nu reprezintă un risc direct pentru sănătate, prezența sa (mai ales în zone vizibile ale corpului) poate cauza episoade de stres și anxietate, determinante pentru afectarea calității vieții unui pacient. 

Cum se poate preveni apariția chistului sebaceu?

Iată o serie de recomandări simplu de pus în practică:

  • menținerea unei igiene personale adecvate - esențială pentru prevenirea apariției chisturilor sebacee; aceasta include spălarea regulată a pielii cu produse adecvate tipului acesteia și evitarea produselor cosmetice care pot bloca porii, cum ar fi cele pe bază de uleiuri;
  • adoptarea unei diete sănătoase - are un rol important în menținerea sănătății pielii; un regim alimentar bogat în fructe, legume și cereale integrale, bogate în vitamine și minerale esențiale, îmbunătățește funcționarea organismului; consumul de alimente bogate în vitaminele A, C si E, zinc și seleniu, este deosebit de benefic pentru piele;
  • evitarea expunerii excesive la soare - în caz contrar, expunerea prelungită la acțiunea razelor UV cauzează uscarea excesivă a pielii și supraaglomerarea celulelor moarte pe suprafața acesteia, ceea ce duce la blocarea porilor și creșterea riscului de a dezvolta chisturi sebacee; de asemenea, expunerea excesivă la soare, mai ales în orele de vârf și fără protecție solară, creste riscul de cancer de piele;
  • consultul medical regulat - poate ajuta la identificarea timpurie și tratarea chisturilor sebacee înainte de a se agrava. 

Opțiuni de tratament pentru chistul sebaceu

Această patologie dermatologică poate fi adesea abordată prin:

  • metode conservatoare de tratament - mai ales dacă are dimensiuni reduse și nu provoacă disconfort; aplicarea de comprese calde pe zona afectată poate determina reducerea inflamației și accelerarea procesului de vindecare;
  • medicamentele topice, antibiotice sau tratamente hormonale - pot fi prescrise pentru a controla infecțiile și a preveni reapariția chistului; pentru succesul tratamentului dermatologic, este esențial ca aceste metode de tratament să fie recomandate de un medic specialist;
  • intervenție chirurgicală - în cazurile în care chistul sebaceu devine o problemă; opțiunile chirurgicale pot varia de la o simplă incizie continuată de drenaj, până la excizia completă a formațiunii; aceste proceduri sunt realizate sub anestezie locală și pot necesita o perioadă de recuperare, în funcție de mărimea și localizarea chistului.

Tratamentele conservatoare sunt mai puțin invazive și pot avea mai puține efecte secundare, dar pot fi mai puțin eficiente în cazurile de chisturi mari sau cu o apariție recurentă. În contrast, opțiunile chirurgicale pot reprezenta soluția de tratament permanentă, dar pot cauza complicații precum infecțiile sau cicatrizarea inestetică.

În ciuda disponibilității unei game largi de informații online, este esențial să discuți cu un medic înainte de a încerca orice formă de tratament. Numai un specialist dermatolog poate oferi sfaturi personalizate și adecvate, bazate pe istoricul tău medical și caracteristicile chistului. Programează-te pentru un consult la Spitalul Memorial România.

Riscuri și complicații asociate chistului sebaceu

Chistul sebaceu poate deveni infectat, generând astfel:

  • înroșirea semnificativă; 
  • durere și disconfort;
  • creșterea în dimensiune;
  • posibile secreții. 

O altă complicație este ruptura chistului sebaceu, produsă atunci când acesta este expus lovirii sau zgârierii. De aceea, este important să se evite atingerea excesivă a acestuia sau încercarea de a stoarce conținutul său. Ruptura poate provoca: 

  • durere intensă;
  • infecții secundare.

Chistul sebaceu poate prezenta, în anumite cazuri, un risc de malignizare, adică transformarea sa într-o formă de cancer de piele. Deși acest lucru este foarte rar, este foarte important să se examineze orice modificare la nivelul pielii a unui chist sebaceu, precum o creștere rapidă în dimensiune sau modificarea culorii / texturii sale. 

DISCLAIMER: Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască sub nicio formă sfatul medicului specialist. Dacă te confrunți cu dezvoltarea unui chist sebaceu, programează-te pentru o evaluare de specialitate la Spitalul Memorial România, pentru a beneficia de un diagnostic pus corect și un tratament adecvat cazului tău! 

BIBLIOGRAFIE: 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14165-sebaceous-cysts

https://www.healthline.com/health/sebaceous-cyst

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/sebaceous-cysts

https://www.medicalnewstoday.com/articles/312361

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital