Endometrioza este o afecțiune ginecologică care se caracterizează prin apariția țesutului endometrial în exteriorul cavității uterine. În condiții fiziologice, țesutul endometrial căptușește porțiunea interioară a uterului și sângerează în timpul fiecărei menstruații. În cazul endometriozie, țesutul endometrial localizat în afara cavității uterine provoacă sângerări la fiecare menstruație, motiv pentru care afecțiunea este foarte dureroasă și modifică semnificativ calitatea vieții pacientei; mai mult decât atât, endometrioza reprezintă una din principalele cauze de infertilitate la femei.
Studiile de specialitate arată faptul că endometrioza este diagnosticată la 1 din 10 femei la nivel mondial, cu vârsta cuprinsă între 18-50 ani. Din păcate, la ora actuală, endometrioza este o afecțiune greu diagnosticată, fiind o boală puțin cunoscută; din aceste considerente, afecțiunea este descoperită de multe ori în stadii de endometrioză avansate.
Endometrioza presupune dezvoltarea țesutului endometrial la nivelul ovarelor, trompelor uterine, vaginului, pelvisului, intestinului gros, ureterelor sau vezicii urinare. Forte rar au fost descoperite cazuri în care țesutul endometrial a fost evidențiat la nivelul pleurei sau la nivelul pericardului. Afecțiunea este extrem de dureroasă, pacienta prezentând dureri intense atât în timpul menstruației cât și la contactul sexual. Pentru un diagnostic corect și un tratament eficient, cazurile de endometrioză necesită o abordare multidisciplinară astfel încât pacientele diagnosticate cu această afecțiune să beneficieze de cele mai bune îngrijiri medicale.
Până la acest moment nu au fost identificate cu certitudine cauzele care determină apariția bolii, însă există o serie de teorii care susțin existența afecțiunii, precum:
Factorii de risc implicați în apariția endometriozei sunt:
In funcție de localizare, există mai multe tipuri de endometrioză:
Pacientele care se confruntă cu endometrioza prezintă:
Un aspect important al bolii face referire la faptul că intensitatea simptomatologiei algice nu reprezintă un indicator al stadiului bolii, ceea ce presupune că pacienta poate avea o formă incipientă de boală dar cu un tablou clinic extrem de zgomotos, iar la polul opus, există cazuri în care formele avansate de boală să nu determine dureri intense.
Pentru stabilirea diagnosticului de endometrioză este nevoie de multă experiență medicală în ginecologie, de o abordare multidisciplinară, de atenție sporită și de numeroase cunoștințe medicale, deoarece boala este adesea confundată cu sindromul de intestin iritabil, sindromul ovarelor polichistice sau boala inflamatorie pelvină.
Tratamentul endometriozei se discută în cadrul unei comisii multidisciplinare, deoarece în stabilirea planului terapeutic, se va ține cont de o serie de aspecte precum vârsta pacientei, intensitatea simptomatologiei algice, severitatea bolii, precum și planificarea unei sarcini în viitor. În cazul endometriozei se poate opta pentru tratamentul medicamentos sau pentru tratamentul chirurgical.
Tratamentul medicamentos cuprinde următoarele clase de medicamente:
Contraceptivele orale se pot administra în cazul în care pacienta nu dorește obținerea unei sarcini în viitorul apropiat. Se pot administra contraceptive orale combinate (Estrogen-progesteron) pentru a ține sub control endometrioza ovariană.
Agoniștii și antagoniștii hormonului eliberator de gonadotropină – GnRH interferă cu producția hormonilor ovarieni, diminuează nivelul de estrogen din organism și blochează apariția menstruației cu scopul de a determina subțierea țesutului endometrial și de a reduce durerea.
Inhibitorii de aromatază pot fi administrați în endometrioză, deoarece scad producția de estrogen din organism.
Tratamentul chirurgical se efectuează în cazul în care pacienta prezintă o formă avansată de boală, simptomatologia dureroasă este extrem de intensă și nu poate fi ținută sub control cu ajutorul terapiei medicamentoase, evoluția bolii este accelerată sau complicațiile pot determina probleme serioase de sănătate. Se recomandă ca intervenția chirurgicală efectuată laparoscopic să fie radicală cu boala (se va urmări îndepărtarea completă a țesutului endometrial localizat în exteriorul cavității uterine) și conservatoare cu funcția reproductivă (mai ales dacă pacienta plănuiește o sarcină în viitor). Studiile de specialitate arată faptul că boala poate recidiva după efectuarea tratamentului chirurgical ceea ce înseamnă că pacientele cu endometrioză necesită monitorizare medicală permanentă.
Bibliografie:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/endometriosis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes/syc-20354656
https://www.nhs.uk/conditions/endometriosis/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10857-endometriosis
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp