Polipii colonici reprezintă excrescențe de formă și dimensiuni variabile, care se formează la nivelul peretelui intern al colonului. Marea majoritate a polipilor colonici sunt formațiuni tumorale benigne care apar în mucoasa tractului gastro-intestinal.
Incidența afecțiunii este în creștere, fiind frecvent diagnosticată la pacienții cu vârsta mai mare de 50 ani. Marea majoritate a polipilor colonici nu determină probleme de sănătate și nu pun viața pacienților în pericol; cu toate acestea, există posibilitatea ca celulele polipoide să sufere un proces de transformare malignă și să determine apariția cancerului de colon. Chiar dacă marea majoritate a polipilor colonici nu sunt canceroși, studiile de specialitate arată faptul că, în cele mai multe situații, cancerul de colon pornește de la nivelul unui polip colonic.
De cele mai multe ori polipii colonici în stadiile incipiente de boală nu determină manifestări clinice semnificative; aceștia sunt descoperiți întâmplător în timpul colonoscopiei, investigație de screening pentru cancerul de colon.
La nivelul colonului se pot forma mai multe tipuri de polipi, precum:
Cauze și factori de risc pentru polipii colonici
Până în prezent nu au fost identificate cu exactitate cauzele care pot duce la apariția polipilor de colon; se consideră faptul că dieta joacă un rol important în apariția excrescențelor la nivelul tubului digestiv, astfel dieta bogată în grăsimi și săracă în fibre, consumul în exces de carne roșie, fumatul și obezitatea pot determina apariția formațiunilor polipoide la nivelul colonului.
De asemenea, factorii genetici joacă un rol foarte important deoarece pot influența multiplicarea mai rapidă a celulelor din colon, fapt ce va determina constituirea polipilor colonici. Mai mult decât atât, pacienții cu boli ereditare precum polipoza adenomatoasă familială, sindromul Gardner sau sindromul Peutz-Jeghers, prezintă un risc crescut de a dezvolta polipi colonici.
Există o serie de factori de risc care contribuie la apariția afecțiunii, precum:
Cele mai frecvente simptome cu care pacienții diagnosticați cu polipi colonici se confruntă sunt:
De cele mai multe ori, polipii colonici sunt asimptomatici, motiv pentru care screening-ul prin colonoscopie reprezintă măsura cea mai importantă atât pentru depistarea timpurie a acestora cât și pentru prevenirea apariției cancerului de colon. Marea majoritate a polipilor descoperiți prin colonoscopie, la persoanele cu factori de risc pentru cancerul de colon, sunt îndepărtați în timpul procedurii.
Pentru diagnosticarea polipilor colonici se pot efectua următoarele investigații:
Deși marea majoritate a polipilor colonici sunt de natură benignă și prezintă un risc scăzut de transformare malignă, pentru a exclude în totalitate riscul de apariție al cancerului colo-rectal, se recomandă rezecția endoscopică a acestora. Orice polip rezecat necesită examen histopatologic pentru analiza microscopică a celulelor tumorale și aprecierea caracteristicilor tisulare. În plus, prin rezecția polipilor, se urmărește reducerea riscului de complicații precum sângerarea, inflamația sau apariția obstrucției intestinale pe lângă principalul risc, acela de malignizare al polipului.
Studiile de specialitate au arătat faptul că riscul de transformare malignă a unui polip colonic depinde de dimensiunile acestuia, astfel:
Având în vedere faptul că marea majoritate a polipilor colonici sunt asimptomatici, fiecare persoană fără factori de risc pentru cancerul de colon, cu vârsta mai mare de 50 ani, necesită efectuarea colonoscopiei, astfel încât orice modificare apărută la nivelul colonului să fie identificată timpuriu cu scopul de a se interveni terapeutic cât mai rapid și cât mai eficient. Pentru pacienții cu factori de risc pentru cancerul de colon (antecedente familiale de cancer colo-rectal, boli inflamatorii intestinale, dietă dezechilibrată, fumatul, consumul cronic de alcool, sedentarismul), colonoscopia se recomandă a se efectua înainte de 50 ani.
Tratamentul polipilor colonici presupune îndepărtarea acestora prin următoarele proceduri:
Măsuri de prevenție pentru polipii colonici:
Bibliography:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-polyps/symptoms-causes/syc-20352875
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15370-colon-polyps
https://www.nhs.uk/conditions/bowel-polyps/
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp