Polipii uterini (endometriali): cauze, simptome și opțiuni de tratament

Ginecologie | June 10, 2024 | 0 min de citit
Polipii uterini (endometriali): cauze, simptome și opțiuni de tratament

Polipii uterini (endometriali) sunt formațiuni dezvoltate în stratul de celule ce formează căptușeala uterului (endometru). Dimensiunea acestora poate varia considerabil, de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. Pot avea o apariție singulară, sau se pot dezvolta simultan mai multe formațiuni.

Există mai multe tipuri de polipi uterini, clasificați în funcție de locul apariției lor. Majoritatea se formează în cavitatea uterină, dar uneori pot crește și în canalul cervical, sau pot ieși chiar prin peretele cervixului. În funcție de natura lor, polipii pot fi simpli, glandulari, fibroși sau adenomatoși. 

Apariția lor este cauzată de creșterea și multiplicarea necontrolată a celulelor endometriale. Acest proces poate fi stimulat de fluctuațiile hormonale, în special, ale hormonului estrogen, produs în exces în anumite condiții. Articolul de azi își propune să prezinte informațiile de bază despre polipii uterini (endometriali). 

Polipii uterini (endometriali): cauze și factori de risc 

Polipii uterini (endometriali) sunt tumori benigne care se dezvoltă la nivelul endometrului, stratul intern al uterului. Cauze și factori de risc pentru formarea lor:

  • nivelul crescut de estrogen - estrogenul este un hormon care stimulează creșterea țesutului endometrial; atunci când există un exces de estrogen, poate fi stimulată astfel o creștere excesivă a suprafeței acestui țesut, fiind favorizată apariția polipilor uterini;
  • vârsta pacientei - polipii uterini (endometriali) sunt identificați cu o frecvență mult mai ridicată la femeile aflate la menopauză;
  • obezitatea - factor de risc pentru creșterea nivelurilor de estrogen peste limitele normale;
  • medicația - anumite tipuri de medicament, precum cele incluse în schema de tratament pentru cancerul mamar, sau cele pentru managementul hipertensiunii arteriale, reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea polipilor uterini. 

În unele cazuri, polipii uterini pot fi asociați cu alte afecțiuni:

  • sindromul ovarelor polichistice (SOP) - afecțiune care poate duce la un dezechilibru hormonal;
  • hiperplazia endometrială - o creștere excesivă a țesutului endometrial (factor de risc pentru cancer endometrial).

Simptome ale dezvoltării polipilor uterini

Printre cele mai comune simptome, posibil asociate cu această problemă de sănătate, se numără:

  • sângerările vaginale neregulate;
  • sângerările după contactul sexual;
  • durerile pelvine persistente;
  • disconfortul în timpul actului sexual. 

Este important de subliniat faptul că simptomele pot varia semnificativ de la o pacientă la alta. În unele cazuri, polipii uterini pot fi asimptomatici, în timp ce în alte cazuri, simptomele pot fi severe. Dimensiunea și localizarea polipilor pot influența tipul și severitatea simptomelor. 

Posibile complicații cauzate de polipii uterini 

  • infertilitate;
  • avort spontan;
  • naștere prematură;
  • sarcină extrauterină.

Diagnosticarea polipilor uterini (endometriali)

Stabilirea corectă a diagnosticului se bazează pe o serie de investigații medicale, ce pot varia în funcție de simptomele prezentate de pacientă. Într-o primă etapă, medicul va efectua o anamneză detaliată și un examen fizic pentru a evalua starea de sănătate a pacientului. În funcție de observațiile incipiente și particularitățile unui caz, specialistul în obstetrică-ginecologie va recomanda efectuarea unor teste și evaluări de specialitate: 

  • ecografia transvaginală - tehnică de imagistică ce utilizează undele sonore de înaltă frecvență, pentru a crea imagini ale structurilor interne ale pelvisului;
  • histeroscopia - permite medicului să vizualizeze în timp real imagini din interiorul uterului;
  • biopsia endometrială - colectarea unei probe de țesut din interiorul uterului pentru analiza microscopică;
  • testul Babeș-Papanicolau - utilizat pentru a detecta modificările celulare anormale, ce pot indica prezența polipilor uterini.

Testele sunt efectuate într-un laborator medical, iar rezultatele sunt apoi interpretate de medic. Interpretarea rezultatelor investigațiilor medicale necesită experiență și cunoștințe medicale. Rezultatele  trebuie interpretate în contextul simptomelor și al istoricului medical al pacientei.

Tratament pentru polipii uterini 

Tratamentul polipilor uterini (endometriali) poate fi abordat în moduri diferite, în funcție de:

  • vârsta pacientei;
  • simptomele prezentate;
  • dorința de a avea copii;
  • mărimea și numărul formațiunilor.

Opțiunile de tratament pentru polipii endometriali (uterini) includ:

  • intervenția chirurgicală - în timpul unei histeroscopii (procedură minim invazivă, ce permite medicului să vadă direct în interiorul uterului), specialistul poate îndepărta polipii cu ajutorul unui instrument subțire și flexibil, numit histeroscop; intervenție asociată unui risc scăzut de complicații;
  • medicația - anumite medicamente, cum ar fi progesteronul, pot fi utilizate pentru a trata polipii uterini; progesteronul poate ajuta la reducerea creșterii polipilor, dar această opțiune de tratament poate fi însoțită de efecte secundare, precum umflarea sânilor, starea de oboseală sau modificări ale stării de spirit; în general, medicamentele sunt administrate intravenos, sub formă de comprimate sau cu ajutorul dispozitivelor intrauterine (IUD);
  • terapiile alternative - pot juca un rol important în gestionarea simptomelor și în îmbunătățirea calității vieții; specialistul poate recomanda anumite modificări în dietă, utilizarea de suplimente naturale sau tehnici de gestionare a stresului, aplicate în paralel cu tratamentul convențional;

Recuperarea poate varia de la o pacientă la alta, în funcție de:

  • tipul de tratament;
  • vârstă pacientei;
  • starea generală de sănătate

În general, este posibilă o revenire la activitățile normale în decurs de câteva zile după histeroscopie. Pacientele pot experimenta câteva simptome, precum sângerările ușoare sau crampe, care sunt normale și ar trebui să se diminueze în timp. 

Polipii uterini (endometriali): prevenție

Polipii uterini, o problemă de sănătate cu care se confruntă multe femei, pot fi preveniți prin măsuri proactive și o monitorizare atentă a sănătății reproductive:

  • controlul medical periodic - una dintre cele mai eficiente metode de prevenție; implică efectuarea periodică a analizelor și a testelor de imagistică medicală specifice, pentru a detecta orice schimbare precoce care ar putea indica formarea polipilor;
  • modificarea stilului de viață - o alimentație echilibrată, menținerea unei greutăți sănătoase și practicarea regulată a exercițiilor fizice pot contribui semnificativ la reducerea riscului de formare a polipilor; evitarea consumului de alcool și a fumatului sunt factori cheie în prevenirea acestei probleme de sănătate;
  • (în contextul administrării medicamentelor hormonale) respectarea recomandărilor specialistului - hormonii pot fi prescriși pentru managementul unei liste variate de afecțiuni și condiții, ce include tulburările hormonale sau menopauza;
  • accesul la educație igienico-sanitară - informarea corectă privind cauzele, simptomele, complicațiile și opțiunile de tratament este esențială pentru asumarea unor măsuri proactive, cu scopul protejării sănătății. 

Articolul de azi, privind cauzele, simptomele, complicațiile, diagnosticarea, tratarea și prevenirea polipilor uterini (endometriali), are un rol pur informativ. Informațiile prezente în structura capitolelor de mai sus nu trebuie să înlocuiască sub nicio formă evaluarea specialistului în obstetrică-ginecologie. 

Dacă acuzi simptome posibil asociate formării de polipi uterini, programează-te în cel mai scurt timp pentru un consult medical detaliat, în cadrul Spitalului Memorial Băneasa. Beneficiezi de expertiza unei echipe multidisciplinare și ai acces la soluții de investigație / tratament raportate la cele mai înalte standarde! 

BIBLIOGRAFIE: 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14683-uterine-polyps

https://medlineplus.gov/ency/article/007636.htm

https://www.webmd.com/cancer/cervical-cancer/uterine-polyps

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-polyps/diagnosis-treatment/drc-20378713

https://www.columbiadoctors.org/treatments-conditions/uterine-polyps 

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital