Trombofilia este o predispoziţie sau susceptibilitate, moștenită de la părinţi sau dobândită în cursul vieţii, de a dezvolta tromboze (“cheaguri de sânge”), în special tromboze venoase. Trombofilia nu este o boala în sine, ci doar un factor de risc pentru tromboze.
Există două tipuri de trombofilie:
Multe mutaţii genetice, care se transmit de la părinţi, se presupune că sunt cauza unui risc crescut de tromboză, însă singurele în cazul cărora s-a dovedit că sunt semnificative clinic în acestă privinţă sunt: deficitul de Proteina S, deficitul de Proteina C, deficitul de antitrombină (III), mutaţia protrombinei (G20210A) și factorul V Leiden.
Apariţia trombozelor poate fi determinată de numeroase boli, tratamente și alţi factori, precum: neoplazii active, în special cele metastazate, anumite boli hematologice (boli mieloproliferative cronice, hemoglobinuria paroxistică nocturnă, purpura trombotică trombopenică), imobilizarea prelungită după intervenţii chirurgicale, infecţiile severe, bolile infecţioase sau inflamatorii cronice, sindromul anti-fosfolipidic, deshidratarea, sarcina, lăuzia (starea femeii în primele șase săptămâni după naștere), niveluri mari de homocisteină (deseori asociată cu mutaţii ale genei pentru MTHFR, dar apare și în boli renale, hepatice, deficit de vitamine din complexul B), anumite medicamente: citostatice, corticoizi, contraceptive orale, eritropoietina (dacă hemoglobina este mai mare de 12g/dl).
Un pacient care vine pentru diagnosticarea unei trombofilii trebuie să efectueze iniţial, analize medicale uzuale: hemogramă, frotiu sânge periferic (în funcţie de anomaliile evidenţiate pe hemogramă putem suspecta o boală hematologică ce necesită investigaţii suplimentare: mutaţia JAK2, biopsia osteomedulară, imunofenotiparea pentru hemoglobinurie paroxistică nocturnă, investigaţii imagistice etc.), teste de coagulare, teste biochimice.
Este foarte important să se evalueze prezenţa unui neoplasm prin investigaţii imagistice, markeri tumorali și alte teste în funcţie de situaţie. De asemenea, se poate recomanda efectuarea unor markeri de autoimunitate, markeri inflamatorii și alte examinări în mod individualizat, pentru fiecare pacient în parte.
Majoritatea ghidurilor internaţionale (American Society of Hematology, American College of Chest Physicians, American College of Obstetricians and Gynecologists, European Society of Cardiology, Anticoagulation Forum), recomandă ca pacienţii care au indicaţie de testare pentru trombofilie să efectueze următoarele teste:
În plus faţă de acestea, se ia în calcul și dozarea homocisteinei pentru decelarea nivelelor crescute. Deși dovezile clinice sunt insuficiente în ceea ce privește riscul de tromboză, se remarcă faptul că tratamentul hiperhomocisteinemiei (vitamine din complexul B) nu prezintă efecte adverse.
Conform ghidului American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) 2018, în contextul unei sarcini se pot efectua teste de trombofilie, dacă:
Există însă, și situaţii în care nu se recomandă investigaţii de trombofilie, cum ar fi în cazul unui istoric personal de pierderi de sarcină, preeclampsie, restricţie de creștere intrauterină a fătului sau dezlipire de placentă. La pacientele care au prezentat pierderi repetate de sarcină se recomandă teste pentru sindromul antifosfolipidic.
În plus, ar fi ideal ca testele de trombofilie să se efectueze în afara perioadei de sarcină, la distanţă de cel puţin 6 săptămâni de la tromboză și când pacienta nu urmează tratament anticoagulant sau hormonal.
Testarea de trombofilie este utilă pacientului, dacă schimbă managementul terapeutic. În anumite situaţii, cum ar fi în cazul unui pacient care a făcut o tromboză profundă fără factor favorizant, trebuie să se continue tratamentul anticoagulant pe termen lung indiferent de rezultatul testelor de trombofilie. Cu toate acestea, niciun ghid nu are caracter obligatoriu și în fiecare situaţie este necesară abordarea individualizată a fiecărui pacient în parte, pentru stabilirea celui mai bun plan de investigaţii și tratament.
Bibliografie:
Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.
Află primul despre reducerile și ofertele speciale.
Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp