#PovesteaPaciențior: Cancer pulmonar tratat minim invaziv, cu ajutorul chirurgiei robotice

Chirurgie robotică | April 19, 2024 | 0 min de citit
#PovesteaPaciențior: Cancer pulmonar tratat minim invaziv, cu ajutorul chirurgiei robotice

Despre cancerul pulmonar

La nivel mondial, incidența cancerului pulmonar este într-o accelerată creștere, boala reprezentând cea mai frecventă cauză de deces prin cancer. Studiile de specialitate arată faptul că 1 din 5 decese cauzate de o afecțiune malignă, se datorează cancerului pulmonar. La femei, cancerul pulmonar ocupă locul al trei-lea în topul celor mai frecvente forme de cancer, după cancerul mamar și cancerul colorectal, iar la bărbați ocupă locul al doi-lea, după cancerul colorectal.

Povestea pacientului

De cele mai multe ori afecțiunea este descoperită într-un stadiu avansat deoarece tabloul clinic al bolii în formele de debut este silențios. Marea majoritate a pacienților se prezintă la medic când boala a avansat și a devenit simptomatică, situație în care resursele terapeutice sunt limitate iar prognosticul pacientului este rezervat. Astăzi însă, vom prezenta cazul fericit al unui pacient care a fost diagnosticat cu cancer pulmonar la timp și care a beneficiat de un tratament inovator, minim invaziv, cu ajutorul chirurgiei robotice. Toate acestea au fost posibile cu ajutorul unei echipe multidisciplinare din cadrul Spitalului Memorial Băneasa.

"Pacientul a ajuns la noi cu tuse seacă și dispnee la efort, ȋn rest, starea lui de sănătate era aparent bună. În vederea stabilirii diagnosticului și a conduitei terapeutice s-au indicat o serie de investigații precum computer tomograf, cerebral și toracic cu substanță de contrast, apoi PET-CT, spirometrie, consulturi cardiologic și oncologic. S-a decis astfel efectuarea în scop diagnostic și de stadializare a unei ecografii endobronșice (EBUS) și biopsierea tumorii și a stațiilor ganglionare mediastinale accesibile și identificate prin această metodă. În acest mod pacientul a fost diagnosticat cu un neoplasm neuroendocrin, aflat într-un stadiu rezecabil.", povestește dr. Mugurel Bosînceanu, Medic Primar Chirurgie Toracică.

Factorii de risc

Până la momentul actual nu se cunosc, cu exactitate, cauzele care determină apariția cancerului pulmonar, însă s-a constatat faptul că există o serie de factori de risc care contribuie la apariția bolii, precum fumatul activ sau pasiv, expunerea pe termen lung, profesională sau accidentală, la radon sau azbest, mediu ambiant poluat, vârsta mai mare de 67 ani, consumul cronic de alcool, dietă dezechilibrată, prezența bolii la rudele de gradul I, boli pulmonare existente: BPOC sau fibroza pulmonară. De asemenea, componenta genetică a bolii este extrem de importantă.

Tabloul clinic al cancerului pulmonar este silențios în forma de debut a bolii, motiv pentru care afecțiunea este descoperită, de cele mai multe ori, într-un stadiu avansat, ceea ce explică mortalitatea foarte mare prin cancer pulmonar. Simptomele care conturează tabloul clinic în cancerul pulmonar sunt reprezentate de:

  • Tuse care nu cedează la medicamente clasice, productivă sau seacă;
  • Expectorație spumoasă, aerată, cu sânge;
  • Modificarea timbrului vocal- răgușeală;
  • Dispnee;
  • Durere toracică sub formă de junghi toracic;
  • Infecții respiratorii repetate;
  • Febră sau subfebrilitate;
  • Scădere ponderală involuntară;
  • Oboseală generalizată.

Stabilirea diagnosticului de cancer pulmonar

Stabilirea diagnosticului de cancer pulmonar este un proces complex care cuprinde o anamneză amplă, un examen clinic complet, un bilanț biologic amănunțit precum și investigații imagistice avansate. Anamneza reprezintă etapa în care medicul obține de la pacient informații cu privire la momentul debutului bolii, simptomatologia de debut, stil de viață, expunerea la noxe profesionale, comorbidități, antecedente heredo-colaterale. Examenul fizic cuprinde auscultația plămânilor și decelarea unor semne directe de cancer pulmonar. Analizele de laborator vizează măsurarea numărului de leucocite, trombocite și hematii prin intermediul hemoleucogramei, identificarea unui posibil sindrom biologic inflamator, evaluarea funcției renale și hepatice, evaluarea profilului de coagulare, determinarea markerilor tumorali specifici.

Investigațiile imagistice joacă un rol extrem de important în diagnosticul cancerului pulmonar deoarece acestea sunt cele care permit, de cele mai multe ori, stabilirea diagnosticul de certitudine. Radiografia pulmonară este investigația cea mai uzuală efectuată pentru a obține informații despre plămâni; ulterior tabloul clinic este completat cu investigații de tipul spirometriei, bronhoscopiei, CT, pet-CT, RMN, care oferă o imagine detaliată a arborelui bronșic, permit caracterizarea exactă a proceselor tumorale, pot aprecia gradul de invazie locală al cancerului și pot oferi informații cu privire la funcția pulmonară. De cele mai multe ori, pentru a stabili diagnosticul de cancer pulmonar, este necesară efectuarea biopsiei de la nivelul formațiunii tumorale.

Tratamentul cancerului pulmonar este unul complex și necesită o abordare multidisciplinară deoarece trebuie să țină cont de stadiul bolii, gradul de afectare pulmonară, vârsta pacientului, starea generală de sănătate precum și bolile asociate. Liniile de tratament cuprind intervenția chirurgicală, chimioterapia, radioterapia, imunoterapia și terapia țintită.

Intervenția chirurgicală vizează îndepărtarea formațiunii tumorale. În funcție de localizarea procesului tumoral malign, se pot realiza mai multe tipuri de rezecții precum:

  • Segmentomia pulmonară: se îndepărtează un segment pulmonar;
  • Lobectomia pulmonară: se îndepărtează un lob pulmonar în totalitate;
  • Pneumectomia: se îndepărtează un întreg plămân.

Tratament chirurgical, operația de cancer pulmonar

Intervenția chirurgicală poate fi efectuată în mod clasic, deschis, sau prin intermediul tehnicilor chirurgicale moderne, minim-invazive.

În cadrul Spitalului Memorial Băneasa, pacientul diagnosticat cu cancer pulmonar a beneficiat de excizia formațiunii tumorale cu ajutorul unei intervenții robotice uniportale.

Procedurile de chirurgie toracică asistate robotic prezintă principalul avantaj de a permite o vizualizare tridimensională detaliată a structurilor analizate, astfel încât medicul chirurg va putea identifica cu precizie zonele anatomice de interes și va putea efectua manevre chirurgicale complexe, cu o precizie superioară intervenției clasice. Alte avantaje ale intervențiilor chirurgicale robotice sunt:

  • Incizia este unică și are dimensiuni reduse (3-4cm);
  • Hemoragia intraoperatorie este minimă;
  • Traumatizarea țesuturilor învecinate este minimă;
  • Durerea redusă postoperator;
  • Recuperarea rapidă a pacientului;
  • Timp redus de spitalizare;
  • Risc scăzut de infecții postoperator.

Chimioterapia presupune administrarea unor medicamente citotoxice care au capacitatea de a distruge celulele tumorale, în timp ce radioterapia presupune administrarea de radiații ionizate la nivel local, cu scopul de a bloca procesul tumoral malign. Ambele proceduri se pot administra înainte de intervenția chirurgicală, cu scopul de a reduce dimensiunile formațiunii tumorale sau după operație, pentru a consolida efectele intervenției chirurgicale.

Pacientul tratat în cadrul Spitalului Memorial Băneasa nu a necesitat tratament oncologic suplimentar (chimioterapie sau radioterapie) deoarece diagnosticul s-a stabilit rapid iar acesta a putut beneficia de rezecția completă a formațiunii tumorale prin practicarea lobectomiei și a limfadenectomiei mediastinale. Cu toate acestea, pacientul a fost luat în evidența medicului oncolog, pentru o supraveghere atentă; la 4 luni de la operație, ne-am bucurat să aflăm faptul că pacientul s-a recuperat complet, cu ajutorul ședințelor de kinetoterapie, gimnastică respiratorie și consiliere psihologică.

Echipa medicală a Spitalului Memorial Băneasa care s-a ocupat de acest caz, de la diagnostic și până la recuperare, a fost una multidisciplinară: echipa de chirurgie toracică formată din Dr. Mugurel Bosȋnceanu, chirurgie toracică și robotică, Dr. Diego Gonzalez Rivas, chirurgie toracică și robotică, Dr. Veronica Manolache,chirurgie toracică, EBUS și bronhoscopie, Dr. Natalia Motaș, chirurgie toracică, EBUS și bronhoscopie, împreună cu medici specialiști oncologi, cardiologi, specialiști anatomie patologică și psihologi.

Echipa MemorialEchipa Memorial

Fii informat! Echipa editorială Memorial susține demersul de prevenție prin programe de educare, informare și conștientizare, la cele mai înalte stadarde de calitate a informației medicale.

Înscrie-te la newsletter.

Află primul despre reducerile și ofertele speciale.

Cele mai citite
Cele mai recente

Formular de contact

Cere o programare rapidă sau solicită informații și te vom contacta în cel mai scurt timp

Selectați Subiect

Apăsând butonul “Trimite” esti de acord cu termenii și condițiile și politicile de confidentialitate ale Memorial Hospital